Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
21/05/2005

Για τα αποτελέσματα της συνάντηση Μπους-Καραμανλή στην Ουάσιγκτον

Σχόλιο του Π.Τριγάζη, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας με ευθύνη για την εξωτερική πολιτική

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της συνάντησης Μπους-Καραμανλή στην Ουάσιγκτον, ο Π.Τριγάζης, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ με ευθύνη για την εξωτερική πολιτική, δήλωσε:

Ανησυχητικά είναι τα μηνύματα που έρχονται από την Ουάσιγκτον. Επιβεβαιώνεται η επιλογή της κυβέρνησης της Ν.Δ. να κινηθεί σε πιο φιλοατλαντικές θέσεις στην εξωτερική πολιτική, γεγονός που την απομακρύνει από τη διεκδίκηση μιας ευρωπαϊκής φιλειρηνικής πολιτικής.

Ανησυχούμε διότι αυτό συνεπάγεται την ανάληψη νέων ρόλων της χώρας μας στο πλαίσιο των αμερικανικών σχεδιασμών στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής. Ειδικότερα, την ενδεχόμενη εμπλοκή της Ελλάδας στα σχέδια για μονομερή ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου καθώς και την παροχή περισσότερων διευκολύνσεων στην φιλοπόλεμη πολιτική Μπους στο Ιράκ και γενικότερα στη Μ. Ανατολή. Αυτό δείχνουν οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού ότι συμμερίζεται την εκστρατεία του Αμερικανού Προέδρου «υπέρ της ελευθερίας» και η παροχή περισσότερων διευκολύνσεων από τη βάση της Σούδας.

Μίλησε ο Πρωθυπουργός για στρατηγική συμμαχία με τις ΗΠΑ. Για τον ΣΥΝ μία είναι η στρατηγική σύμπτωση: των εθνικών μας συμφερόντων με την υπόθεση της ειρήνης. Και στο πλαίσιο αυτό πιστεύουμε ότι μπορεί και πρέπει να λυθεί και το Κυπριακό, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, και η εκκρεμότητα της Ελλάδας με την FYROM με μια σύνθετη ονομασία αμοιβαία αποδεκτή, και να εξομαλυνθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, με διάλογο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

Μόνο έτσι πιστεύουμε ότι αναβαθμίζεται ο ρόλος της Ελλάδας, τον οποίον καλείται να παίξει αξιοποιώντας και τις δυνατότητες που έχει αυτή την περίοδο ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ως προεδρεύουσα χώρα της Διαβαλκανικής συνεργασίας.

Περιμένουμε στην επιστροφή του ο Πρωθυπουργός να ενημερώσει πλήρως τα πολιτικά κόμματα για το περιεχόμενο των συνομιλιών του με τον Πρόεδρο Μπους, ενώ περιμένουμε να κάνει το ίδιο και ο Υπουργός των Εξωτερικών στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής. του οποίου η σύγκληση ήδη εκκρεμεί.

To Γραφείο Τύπου