Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
14/12/2006

Επίκαιρη Ερώτηση Αλέκου Αλαβάνου για τους ρακοσυλλέκτες

Σε επίκαιρη ερώτηση του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκου Αλαβάνου για τους ρακοσυλλέκτες απάντησε ο Υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Καλογιάννης. Στην ερώτησή του ο Αλέκος Αλαβάνος, αφού σημείωνε ότι οι ρακοσυλλέκτες Αθηνών - Πειραιά είναι στη μεγάλη τους πλειοψηφία Ελληνες - Μουσουλμάνοι με καταγωγή τη Θράκη, ζητούσε, μεταξύ άλλων, η δραστηριότητά τους να ενταχθεί στα προγράμματα ανακύκλωσης, προκειμένου να ωφεληθούν και οι ίδιοι αλλά και το παραγόμενο έργο.

Στην παρέμβασή του ο Αλέκος Αλαβάνος, μεταξύ άλλων, είπε:

«Θα μπορούσε να αναρωτηθεί κανείς γιατί ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς μέσα σε τόσα φλέγοντα θέματα που έχουμε, ΟΤΕ, Ελληνοτουρικά, απεργίες κ.λπ. καταθέτει μια τέτοια ερώτηση για τους ρακοσυλλέκτες. Για μια ομάδα, δηλαδή, συμπολιτών μας 300 - 400 ατόμων στην Αθήνα ίσως και σε άλλες πόλεις. Προσπαθούμε, αν θέλετε εν όψει και των ημερών των Χριστουγέννων, να αναδείξουμε ορισμένες κοινωνικές κατηγορίες, ανάμεσά τους είναι και αυτή, που ζούνε σε συνθήκες χριστουγεννιάτικης ιστορίας του Καρόλου Ντίκενς».

«Οι άνθρωποι αυτοί», συνέχισε ο Αλέκος Αλαβάνος «ζούνε σε άθλιες συνθήκες εργασίας, παραμέλησης εντελώς από την πολιτεία, δουλειά δίπλα στα σκουπίδια, χωρίς ασφάλιση, χωρίς δυνατότητα υγειονομικής περίθαλψης, χωρίς δυνατότητα να κάνουν τα παιδιά τους εμβόλια…». «Το ερώτημα που σας βάζω και που πιστεύω ότι χρειάζεται μια ειδική παρέμβαση είναι ότι όταν υπάρχουν πάρα πολλές ενισχύσεις που δίνονται, κυρίως προερχόμενες από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε προγράμματα ανακύκλωσης... γιατί δεν μπορούμε αυτή την ομάδα, η οποία έχει άμεση ανάγκη κοινωνικής φροντίδας και κοινωνικής στήριξης, να την εντάξουμε σε κάποια προγράμματα, να ενισχύσουμε αυτό που κάνει, να ενημερώσουμε το κοινό για τη δυνατότητα που έχουν, όπως γίνεται και σε πάρα πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, να αφήνουν σε ξεχωριστή σακούλα κάποια απορρίμματα τα οποία είναι χρήσιμα ή για ανακύκλωση ή για επαναχρήση και την ίδια στιγμή να τους δώσουμε τη δυνατότητα να ανανεώσουν τον στόλο των παλιών μηχανών που έχουν προκειμένου να αντεπεξέρχονται με καλύτερες συνθήκες».

Τέλος, ζήτησε από τον Υφυπουργό να «εκφράσει την διαθεσιμότητά του να δει το σωματείο των ρακοσυλλεκτών της Αθήνας πριν τις γιορτές αν γίνεται, προκειμένου να μπουν στον καινούργιο χρόνο με νέες  δυνατότητες και με καλύτερες ελπίδες».

Απαντώντας ο Υφυπουργός, αφού αναφέρθηκε στα διάφορα προγράμματα ανακύκλωσης, που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Αθήνα και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, δέχτηκε να συναντήσει «και από αύριο» το Σωματείο των ρακοσυλλεκτών και να συζητήσει μαζί τους τα διάφορα αιτήματα.