Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
15/12/2006

Για τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.

Ο Μιχάλης Σαμπατακάκης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και υπεύθυνος για τα θέματα Ευρωπαϊκής Πολιτικής, μιλώντας στο ρ/σ «Σκάι», στον δημοσιογράφο κ. Σακλαμπάνη και σχολιάζοντας τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., μεταξύ άλλων τόνισε:  

«Οι ευρωπαίοι ηγέτες δείχνουν αμήχανοι απέναντι στα μεγάλα προβλήματα της Ευρώπης. Αυτό που δεν αντιλαμβάνονται είναι, ότι τα προβλήματα αυτά  τα δημιουργούν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές τους. Το κρίσιμο ζήτημα για την Ε.Ε. είναι το ζήτημα του προσανατολισμού της.

Η Ευρώπη χρειάζεται ένα Σύνταγμα, όχι όμως αυτό που απορρίφθηκε. Χρειάζεται νέες πολιτικές που θα δυναμώσουν τον κοινωνικό χαρακτήρα των δημοσίων δαπανών, θα βελτιώσουν την παιδεία και την υγεία, θα ενισχύσουν την πραγματική και ολόπλευρη σύγκλιση, θα στηρίξουν τα ασφαλιστικά συστήματα. Μόνο έτσι η Ε.Ε. θα εμπνέει εμπιστοσύνη στους ευρωπαίους πολίτες.

Η Ε.Ε. πρέπει να είναι ανοιχτή στις χώρες που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην ευρωπαϊκή οικοδόμηση, βοηθώντας και οικονομικά και στηρίζοντας τες ώστε να εξασφαλίζεται η πραγματική σύγκλιση και η κοινωνική συνοχή. Αλλά και από την πλευρά τους οι χώρες αυτές πρέπει να καταβάλουν συστηματικές προσπάθειες εναρμόνισης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Αυτά ισχύουν και για την Τουρκία.

Το ζητούμενο σχετικά με την Τουρκία, είναι η εναρμόνισή της στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Οι κυρώσεις και το χρονοδιάγραμμα πιέζουν προς αυτή την κατεύθυνση. Χρειάζεται προφανώς η συνέπεια και η αποφασιστικότητα της Ε.Ε. προκειμένου η Τουρκία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, που αφορούν την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, τις σχέσεις καλής γειτονίας με την Ελλάδα και τον εκδημοκρατισμό της. Η εναρμόνιση της Τουρκίας με το ευρωπαϊκό κεκτημένο είναι χρήσιμη και για τον τουρκικό λαό και για την Ευρώπη συνολικά».

To Γραφείο Τύπου