Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
18/12/2006

Η Κομισιόν επιμένει: Η άρνηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου να εφαρμόσει τις αποφάσεις των πολιτικών δικαστηρίων για τους συμβασιούχους «εγείρει πράγματι θέμα ορθής εφαρμογής της οδηγίας 1999/70/ΕΚ»

Νέα απάντηση του Επιτρόπου Σπίντλα στον Δ. Παπαδημούλη

Νέα κατηγορηματική απάντηση του Επιτρόπου Σπίντλα, στις 12 Δεκεμβρίου 2006, στον ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλη, επιβεβαιώνει ότι η άρνηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου να εφαρμόσει τις αποφάσεις των πολιτικών δικαστηρίων για τους συμβασιούχους «εγείρει πράγματι θέμα ορθής εφαρμογής της οδηγίας 1999/70/ΕΚ».

Πιο συγκεκριμένα στην ερώτησή του, ο Δ. Παπαδημούλης αναφερόταν στην απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου (8.11.2006), που έκρινε ότι «τα πολιτικά δικαστήρια είναι αναρμόδια να προσδιορίσουν τον χαρακτήρα της σχέσης εργασίας και επομένως δεν αποδέχεται τελεσίδικες αποφάσεις, που δικαιώνουν εργαζομένους και μετατρέπουν τις συμβάσεις σε αορίστου χρόνου» και ζητούσε από την Επιτροπή να λάβει μέτρα «για την άρση αυτής της απόφασης που παραβιάζει το γράμμα και το πνεύμα της οδηγίας 1999/70/EK».

Στην νεώτερη απάντησή του ο κ. Σπίντλα, μεταξύ άλλων τονίζει: «εάν τα πολιτικά δικαστήρια στην Ελλάδα συμπέραναν ότι ο μόνος τρόπος αποτελεσματικής αντιμετώπισης μίας συγκεκριμένης περίπτωσης είναι η μετατροπή της σύμβασης ορισμένου χρόνου, τότε η απόρριψη (σ.σ. από το Ελεγκτικό Συνέδριο) μιας τέτοιας απόφασης εγείρει πράγματι θέμα ορθής εφαρμογής της οδηγίας 1999/70/ΕΚ».

Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως προκύπτει από την απάντηση, η Κομισιόν έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία διερεύνησης του ζητήματος. Ο Επίτροπος καταλήγοντας αναφέρει: «Η Επιτροπή εξετάζει επί του παρόντος τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα αυτό και ενδέχεται, προς τον σκοπό αυτό, να ζητήσει περισσότερες πληροφορίες από τις ελληνικές αρχές. Αυτού του είδους η διερεύνηση θα επιτρέψει στην Επιτροπή να σχηματίσει ενημερωμένη άποψη όσον αφορά τα μέτρα που έλαβε η Ελλάδα προκειμένου να διασφαλίσει την εφαρμογή και την τήρηση των διατάξεων με τις οποίες μεταφέρθηκε στη εθνική νομοθεσία η οδηγία 1999/70/ΕΚ.

Αναφερόμενος στο θέμα ο Δ. Παπαδημούλης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η νέα απάντηση της Κομισιόν αφήνει έκθετη την κυβέρνηση, που επιμένει στην ένοχη σιωπή της. Ο ΣΥΝ, το μόνο κόμμα που πάλεψε για την ορθή εφαρμογή της Οδηγίας 99/70 στην Ελλάδα δεν θα επιτρέψει παιχνίδια σε βάρος των συμβασιούχων. Καλούμε την κυβέρνηση να αλλάξει ρότα πριν εκτεθούν ανεπανόρθωτα, τόσο αυτή όσο και τα ελληνικά ανώτατα δικαστήρια που καθʼ υπόδειξή της αρνούνται την νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.»

To Γραφείο Τύπου