Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
22/05/2005

Για τον Χαρίλαο Φλωράκη

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέκος Αλαβάνος, μόλις πληροφορήθηκε τον θάνατο του Χαρίλαου Φλωράκη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

O Xαρίλαος Φλωράκης υπήρξε μια επική μορφή της Αριστεράς, που με την παρουσία του γεφύρωσε δύο μεγάλες εποχές της.

Ηγετική φυσιογνωμία με εξαιρετικές ικανότητες και γενναιότητα στη διάρκεια της εθνικής αντίστασης και του εμφυλίου πολέμου. Πρωταγωνιστής, ως ΓΓ του ΚΚΕ, στη μεταδικτατορική φάση της νόμιμης δράσης του κομμουνιστικού κινήματος.

Ο Χαρίλαος Φλωράκης αναδείχθηκε πρώτος Πρόεδρος του ενιαίου Συνασπισμού σε μια φάση ευρύτατης ενότητας, δυναμικής και ελπίδας της Αριστεράς.

Παρότι οι δρόμοι μεταξύ Συνασπισμού και ΚΚΕ χώρισαν, είχε πάντα την εκτίμηση και τον βαθύ σεβασμό μας.

Ήταν ένας αυθεντικός ηγέτης που συνέπαιρνε με την απλότητα, τη λαϊκότητα, τη θυμοσοφία. Ξεπέρασε τα όρια της Αριστεράς και ταυτίσθηκε με την ιστορία της χώρας.

Σήμερα όλη η Αριστερά, κι όχι μόνο, πενθεί.


Ο Λεωνίδας Κύρκος, μόλις πληροφορήθηκε τον θάνατο του Χαρ. Φλωράκη έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Ο Χαρίλαος Φλωράκης υπήρξε επί χρόνια ηγέτης του ΚΚΕ μετά τη διάσπαση του ΄68. Στα χρόνια αυτά ευτύχησε να δει την Αριστερά ενωμένη στο Συνασπισμό και να γίνει ο ίδιος ένας πολιτικός ηγέτης που ενέπνεε σεβασμό χάρη στην μετριοπάθειά του και την λαϊκότητά του. Αντάρτης στην Εθνική Αντίσταση και στο Δημοκρατικό Στρατό, υπηρέτησε με αφοσίωση τα ιδανικά του, δεν κατόρθωσε όμως να διαγνώσει το αίτημα του καιρού μας, τη σύζευξη του σοσιαλισμού με τη δημοκρατία.

Υπήρξαμε επί χρόνια ιδεολογικοί αντίπαλοι. Αυτό όμως δεν με εμποδίζει να τον αποχαιρετήσω με τιμή και με οδύνη. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στο κόμμα του και στους οικείους του.


Ο πρώην Πρόεδρος του ΣΥΝ και βουλευτής του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Ν.Κωνσταντόπουλος, μόλις πληροφορήθηκε τον θάνατο του Χαρ. Φλώράκη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Χάθηκε ένας αυθεντικός καπετάνιος και πολιτικός, ένας ξεχωριστός άνθρωπος. Ο Χαρίλαος Φλωράκης είναι σύμβολο ηγέτη με καθολική αποδοχή.

Σημάδεψε τις εποχές που έζησε με τους αγώνες του, τους κατατρεγμούς του, τις διορατικές και τολμηρές πρωτοβουλίες του, για τον τόπο και τον λαό μας, για το ΚΚΕ και την Αριστερά.

To Γραφείο Τύπου