Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
23/12/2004

Επίτροπος Κυπριανού προς Παπαδημούλη: Με λανθασμένα στοιχεία τροφοδοτούσαν τις βάσεις δεδομένων στην Ελλάδα για το βόειο κρέας και τα προϊόντα του

Τελευταία η Ελλάδα έχει την τιμή να την επισκέπτονται όλο και πιο τακτικά κλιμάκια ελεγκτών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μετά την περίφημη απογραφή ήρθε και η σειρά της ασφάλειας των τροφίμων. Φαίνεται πως οι ανησυχίες που κατά καιρούς καταγράφονται, σε σχέση με τον κλάδο των τροφίμων και ειδικότερα των προϊόντων ζωικής προέλευσης, τα αλλεπάλληλα διατροφικά σκάνδαλα, η προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την κατάσταση των σφαγείων στην Ελλάδα, καθώς επίσης και η ανάγκη διασφάλισης της μέγιστης δυνατής προστασίας των καταναλωτών, αφήνουν αδιάφορες τις αρμόδιες ελληνικές αρχές.

Τρεις ευρωπαϊκές οδηγίες και ένας κανονισμός για την ιχνηλασιμότητα του βόειου κρέατος και των προϊόντων με βάση το βόειο κρέας από το αγρόκτημα προέλευσης έως το κατάστημα λιανικής πώλησης, δεν έχουν πείσει τις ελληνικές αρχές να συμμορφωθούν.

Η ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ αφορούσε την εφαρμογή από την Ελλάδα των κοινοτικών διατάξεων σχετικά με το σύστημα ιχνηλασιμότητας του βόειου κρέατος "βήμα προς βήμα", ένα σύστημα που αποτελεί μείζον βήμα για την πληροφόρηση και προστασία του καταναλωτή και τη διαφάνεια στο εμπόριο των κρεάτων.

Ο αρμόδιος Επίτροπος για την ασφάλεια των τροφίμων κ. Κυπριανού απάντησε ότι "παρόλο που ο Κανονισμός 1760/2000 ορίζει υποχρεωτικό σύστημα αναγνώρισης και καταγραφής βοοειδών από το 2000 με τη δημιουργία ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων, η ελληνική βάση δεδομένων για τα βοοειδή άρχισε να δημιουργείται μόλις το 2002 και αναμενόταν να λειτουργήσει έως τα τέλη Ιουλίου του 2003". Εις μάτην, γιατί, συνεχίζει ο κ. Κυπριανού, «οι επιτόπιοι έλεγχοι της αποστολής της Επιτροπής κατέδειξαν ότι η βάση δεδομένων απείχε πολύ από το να είναι λειτουργική, λόγω του ότι πολλά από τα δεδομένα που είχαν καταχωριστεί ήταν λανθασμένα ή ελλιπή. Ούτε το παλιό σύστημα αλλά ούτε και η νέα βάση δεδομένων στην Ελλάδα παρείχαν όλες τις πληροφορίες που ήταν απαραίτητες για την ιχνηλασιμότητα των μετακινήσεων των ζώων από το αγρόκτημα προέλευσης έως το σφαγείο και τη διάθεση στον τελικό καταναλωτή».

Κατά τον Επίτροπο για την Ασφάλεια των Τροφίμων και την Προστασία των Καταναλωτών, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στους τομείς αναγνώρισης και μετακινήσεων των ζώων, στην αλυσίδα σφαγής, τεμαχισμού, αποθήκευσης και διανομής, καθώς και στην αλυσίδα λιανικής διανομής, αποθήκευσης και πώλησης του βόειου κρέατος και των προϊόντων του.

Μετά τις οχλήσεις της Επιτροπής, οι ελληνικές αρχές έδειξαν πως συμμορφώνονται και υπέβαλαν νέο σχέδιο δράσης, οι προτάσεις όμως του οποίου δεν κρίθηκαν ικανοποιητικές και αξιόπιστες από την Κομισιόν, η οποία και αποφάσισε να στείλει και πάλι τους ελεγκτές της στην Ελλάδα το 2005. Η Επιτροπή, κατά τον κ. Κυπριανού, "παρακολουθεί στενά την όλη κατάσταση στην Ελλάδα και υπάλληλοί της βρίσκονται σε τακτική επαφή με τις ελληνικές αρχές, ώστε να τις πείσουν για την ανάγκη για ταχεία και αποτελεσματική δράση".

To Γραφείο Τύπου