Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
22/12/2004

Χάνεται το 30% από τις δεσμεύσεις του περιφερειακού ταμείου του προγράμματος "Κοινωνία της Πληροφορίας" λόγω μη απορρόφησης των κονδυλίων

Απάντηση της Επιτροπής σε ερώτηση Δημήτρη Παπαδημούλη

Το 30% περίπου των κονδυλίων που έχουμε δεσμεύσει από το Περιφερειακό ταμείο για το πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας» επιστρέφεται στο ταμείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού δεν καταφέραμε να τα απορροφήσουμε. Αυτό προκύπτει από απάντηση της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ερώτηση του Δ. Παπαδημούλη.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ στην ερώτηση του εξέφρασε ανησυχία ότι με τον «κανόνα ν +2» θα υπάρξουν απώλειες κονδυλίων από το πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας» του Γ ΚΠΣ και κάλεσε την Κομισιόν να παράσχει στοιχεία για το ποσοστό των δαπανών στις δεσμεύσεις του προγράμματος όπως και για τα κυριότερα έργα που παρουσιάζουν προβλήματα.

Η Επιτροπή σημειώνει επίσης στην απάντηση της, ότι «ορισμένα κύρια προγράμματα της Προτεραιότητας 2, όπως το "Σύζευξις" (Κυβέρνηση on line) παρουσιάζουν καθυστερήσεις στην εφαρμογή τους. Όσον αφορά τον άξονα Προτεραιότητας 4, το μεγαλύτερο πρόγραμμα του OPIS που συνίσταται στη δημιουργία ευρυζωνικών βρόγχων για τις περιφέρειες δεν έχει ακόμη εκκινήσει»

Η πλήρης απάντηση της Commission έχει ως εξής: «Σύμφωνα με τις τελευταίες διαθέσιμες πληροφορίες σε επίπεδο Επιτροπής, οι συνολικές δαπάνες στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας» ανέρχεται στο 17% του συνολικού προϋπολογισμού (14,2% για το Ευρωπαϊκό Tαμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και 22% για το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ).

Ενώ ο στόχος n + 2 του ΕΚΤ για το 2004 (έχοντας δαπανηθεί στα τέλη του 2004 τουλάχιστον τα ποσά που έχουν δεσμευθεί κατά το οικονομικό έτος 2002) έχει επιτευχθεί (102,5%), ο αντίστοιχος στόχος του ΕΤΠΑ δεν έχει επιτευχθεί (67,7% το Νοέμβριο του 2004). Ιδιαίτερα ορισμένα κύρια προγράμματα της Προτεραιότητας 2, όπως το Σύζευξις (Κυβέρνηση on line) παρουσιάζουν καθυστερήσεις στην εφαρμογή. Όσον αφορά τον άξονα Προτεραιότητας 4, το μεγαλύτερο πρόγραμμα του OPIS που συνίσταται στη δημιουργία ευρυζωνικών βρόγχων για τις περιφέρειες δεν έχει ακόμη εκκινήσει.

Η Κομισιόν παρακολουθεί το πρόγραμμα αυτό με ιδιαίτερη προσοχή. Από το 2002 έχει επιστήσει την προσοχή της Διαχειριστικής Αρχής στα προβλήματα εφαρμογής και τις πιθανές συνέπειες τους στον κανόνα n+2 (ακύρωση των ποσών που είχαν δεσμευθεί το 2002 και δεν δαπανήθηκαν ως τα τέλη του 2004). Η διαχειριστική Αρχή δημιούργησε ένα σύστημα για το στενότερο έλεγχο του ρυθμού εφαρμογής του προγράμματος και προσπαθεί σήμερα να επιταχύνει ορισμένες από τις δράσεις του».

To Γραφείο Τύπου