Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
20/12/2004

SOS από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την παιδική παχυσαρκία

Στα σχολεία, στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών και στις διαφημίσεις ανθυγιεινών προϊόντων στρέφει τα πυρά της η Κομισιόν

Την άμεση αντίδραση του Κύπριου Επιτρόπου για την υγεία και προστασία των καταναλωτών προκάλεσε η ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ σχετικά με την παιδική παχυσαρκία.

Σε ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Δημήτρης Παπαδημούλης χαρακτήριζε την παιδική παχυσαρκία βραδυφλεγή βόμβα στη δημόσια υγεία και ζητούσε να ληφθούν μέτρα αφενός για την ανάπτυξη ευρωπαϊκής στρατηγικής για την πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας και αφετέρου για την καταπολέμηση της παραπλανητικής διαφήμισης που απευθύνεται σε παιδιά όσον αφορά προϊόντα που λόγω της σύνθεσής τους συμβάλλουν στην παχυσαρκία.

Απαντώντας ο κ. Κυπριανού δήλωσε ότι η Επιτροπή έχει σαφή επίγνωση των ανησυχητικών τάσεων όσον αφορά τον επιπολασμό της παχυσαρκίας στην Ευρώπη, και ότι ειδικά η παιδική παχυσαρκία λαμβάνει διαστάσεις επιδημίας. Ως εκ τούτου θεωρεί επιτακτική την ανάγκη για τη λήψη μέτρων με στόχο την αντιμετώπισή της και προς την κατεύθυνση αυτή κινείται η Ανακοίνωση της Επιτροπής που θα παρουσιαστεί στις αρχές του 2006 και θα στοχεύει ιδιαίτερα στην πρόληψη της παχυσαρκίας.

Η στρατηγική της Επιτροπής, κατά τον κ. Κυπριανού, θα ξεκινά από καμπάνιες ενημέρωσης και θα φθάνει μέχρι την άσκηση αυστηρού ελέγχου στις βιομηχανίες τροφίμων και ποτών, με στόχο τη βελτίωση των διατροφικών συνηθειών των παιδιών.

Κατά τον Επίτροπο Υγείας και Προστασίας των Καταναλωτών, τα σημερινά όπλα της Επιτροπής κατά της παιδικής παχυσαρκίας είναι:

    - το πρόγραμμα δράσης "πληροφόρηση για θέματα υγείας" 2003-2008, όπου συγκεντρώνονται και αξιολογούνται δεδομένα για τη διατροφή, τη σωματική άσκηση και τους τρόπους ζωής εν γένει, προκειμένου να διαμορφωθεί ακριβής εικόνα της κατάστασης. Βάσει αυτής της εικόνας θα μπορούν να ληφθούν τα σχετικά επανορθωτικά μέτρα.

    - ένα ευρωπαϊκό δίκτυο για τη διατροφή και τη σωματική άσκηση (αποτελούμενο από εκπροσώπους των κρατών μελών, πανεπιστημιακούς, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μη κυβερνητικές οργανώσεις και οργανώσεις ασθενών, καθώς και από το βιομηχανικό κλάδο τροφίμων), του οποίου ο κύριος σκοπός είναι να συμβουλεύει την Επιτροπή σε θέματα που αφορούν τη χάραξη ευρωπαϊκής στρατηγικής για τη διατροφή και τη σωματική άσκηση.

    - η χρηματοδότηση σειράς σχεδίων που αφορούν την παιδική παχυσαρκία, μεταξύ των οποίων και ένα σχέδιο που εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο η διαφήμιση και η εμπορία των τροφίμων επηρεάζει τη διατροφική συμπεριφορά των παιδιών. Δεδομένου ότι τα σχολεία είναι ιδιαίτερα πρόσφορο περιβάλλον για να βοηθήσουμε τα παιδιά στην επιλογή υγιεινών τρόπων ζωής, το ευρωπαϊκό δίκτυο σχολείων που προάγουν την υγεία, συγχρηματοδοτούμενο από την Επιτροπή, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το Συμβούλιο της Ευρώπης, θα εντείνει τις δραστηριότητές του που στοχεύουν στην εισαγωγή της αγωγής διατροφής και περισσότερης σωματικής άσκησης στα σχολικά προγράμματα.

    - η θέσπιση διαδικασίας στρογγυλής τραπέζης για την παχυσαρκία στην οποία συμμετέχουν οι πρόεδροι των κύριων ενώσεων της βιομηχανίας τροφίμων στην Ευρώπη (όπου περιλαμβάνεται και ο κλάδος λιανικού εμπορίου και τροφοδοσίας) και οργανώσεις καταναλωτών με στόχο τη διαμόρφωση συμπράξεων που θα αποσκοπούν στην προαγωγή υγιεινότερων επιλογών διατροφής και τρόπου ζωής. Η στρογγυλή τράπεζα επικεντρώνεται στις συνεισφορές που μπορούν να κάνουν οι επιχειρήσεις για την αναστροφή των σημερινών ανησυχητικών τάσεων όσον αφορά την παχυσαρκία. Πριν από το τέλος του έτους αναμένονται συγκεκριμένα αποτελέσματα. Στο πλαίσιο της διαδικασίας στρογγυλής τραπέζης, η προσοχή θα στραφεί ιδίως στους τρόπους περιορισμού των διαφημίσεων και της εμπορίας προϊόντων που απευθύνονται στα παιδιά.

To Γραφείο Τύπου