Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
16/12/2004

Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν αλλάζει την θέση της για την FYROM μετά την μονομερή αναγνώριση από τις ΗΠΑ με το συνταγματικό της όνομα

Απάντηση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης στον Δ.Παπαδημούλη

«Το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπογραμμίζει ότι δεν έχει αλλάξει η θέση του μετά την απόφαση των Η.Π.Α. να αναγνωρίσουν την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας με το συνταγματικό της όνομα». Αυτή είναι η πρώτη παράγραφος της απάντησης του Συμβουλίου της Ευρ.Ένωσης σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημ. Παπαδημούλη.

Πιο συγκεκριμένα, στην ερώτησή του ο έλληνας ευρωβουλευτής αφού τόνιζε «την μονομερή και αιφνιδιαστική αναγνώριση της FYROM ως "Δημοκρατία της Μακεδονίας" αγνοώντας πλήρως την Ευρ.Ένωση και την Ελλάδα» και εξέφραζε την εκτίμηση ότι «η ενέργεια αυτή των Η.Π.Α. έχει ως αποτέλεσμα την υπονόμευση του διαλόγου που διεξάγεται με βάση την «ενδιάμεση συμφωνία» υπό την αιγίδα του Γ.Γ. του Ο.Η.Ε.», καλούσε το Συμβούλιο «να αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να συνεχιστεί ουσιαστικά ο διάλογος για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης».

Η συνέχεια της απάντησης του Συμβουλίου έχει ως εξής:

«Στην πρώτη συνάντηση του Συμβουλίου Σταθερότητας και Συνεργασίας μεταξύ της Ευρ.Ένωσης και της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (Π.Γ.Δ.Μ.) τον Σεπτέμβριο του 2004, το Συμβούλιο επισήμανε ότι η διαφορά για το όνομα της Π.Γ.Δ.Μ. εξακολουθεί να υπάρχει και ενθάρρυνε στην κατεύθυνση εξεύρεσης αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο πλαίσιο των αποφάσεων UNSCR 817/93 και 845/93 από την Ελλάδα και την Π.Γ.Δ.Μ. Πράγματι, στο κοινό ανακοινωθέν του Φόρουμ Ευρ.Ένωση-Δυτικά Βαλκάνια το Νοέμβριο του 2004, οι Υπουργοί της Ευρ.Ένωσης και της Π.Γ.Δ.Μ εξέφρασαν τη δέσμευση όλων των μερών στην εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτών λύσεων και συμφωνιών στα προβλήματα με γειτονικές χώρες».

To Γραφείο Τύπου