Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
15/12/2004

Η Ευρωπαϊκή Αριστερά υποστηρίζει με αυστηρές προϋποθέσεις την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία

Σημαντικές τροπολογίες της Ευρωαριστεράς υπερψηφίστηκαν στην Έκθεση Eurlings

Δ. Παπαδημούλης: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εκπονήσει αμέσως οδικό χάρτη για την εφαρμογή των κριτηρίων της Κοπεγχάγης

Η πολιτική ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς υποστήριξε στην πολύ μεγάλη της πλειοψηφία την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία. Η ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς κατέθεσε συγκεκριμένες τροπολογίες, αρκετές από τις οποίες υπερψηφίστηκαν, υποστηρίζοντας την ανάγκη να ενισχυθεί η απαίτηση της Ε.Ε. για την έμπρακτη συμμόρφωση της τουρκικής ηγεσίας στις ευρωπαϊκές προδιαγραφές.

Σχολιάζοντας την υπερψήφιση του τελικού κειμένου της Έκθεσης Eurlings, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ, Δ. Παπαδημούλης, δήλωσε:

«Οι ευρωπαίοι αριστεροί είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στις αμερικανικές πιέσεις για εκπτώσεις στα κριτήρια της Κοπεγχάγης και για μια ένταξη της Τουρκίας a la carte.

Ελπίζουμε το σαφές μήνυμα του ευρωκοινοβουλίου να ακουστεί από το Συμβούλιο Κορυφής και να αξιοποιηθεί από την ελληνική κυβέρνηση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οφείλει να εκπονήσει αμέσως οδικό χάρτη με συγκεκριμένο και ελέγξιμο χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή των πολιτικών κριτηρίων της Κοπεγχάγης με ιδιαίτερη έμφαση:

    * στην αναγνώριση της Κύπρου από την Τουρκία και την αποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων κατοχής

    * στην ορατή πρόοδο επίλυσης των προβλημάτων του κουρδικού λαού στην Τουρκία

    * στη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών και στο σεβασμό της πολιτισμικής ταυτότητας όλων των μειονοτήτων και

    * στην εκπόνηση και έγκριση νέου Συντάγματος για τον δημοκρατικό εκσυγχρονισμό του τουρκικού κράτους».

To Γραφείο Τύπου