Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
02/12/2004

Τα "βιομετρικά διαβατήρια" απειλούν τα δικαιώματα και την ιδιωτική ζωή των πολιτών

Καταψηφίζει σύσσωμη η ενωτική Ευρωπαϊκή Αριστερά

Δ.Παπαδημούλης: "Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπερβαίνει ακόμη και τη συντηρητική πολιτική των ΗΠΑ"

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης, αιτιολογώντας στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου την καταψήφιση της έκθεσης Κοέλιο για τα "βιομετρικά" διαβατήρια, κατέθεσε την εξής δήλωση:

"Καταψηφίζω την έκθεση Coelho γιατί απορρίπτω για λόγους αρχής τη γενική ιδέα εισαγωγής βιομετρικών αναγνωριστικών στοιχείων σε έγγραφα ταυτότητας. Ο Κανονισμός ουσιαστικά δημιουργεί ένα γιγάντιο και συγκεντρωτικό διευρωπαϊκό σύστημα παρακολούθησης, δυσανάλογο των πραγματικών αναγκών που δεν συνοδεύεται από δικλείδες ασφαλείας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Η σκοπούμενη χρήση, η πρόσβαση και ο τρόπος διαχείρισης και αποθήκευσης των προσωπικών δεδομένων 450 εκ. ανθρώπων παραμένουν θολά και μακριά από οποιονδήποτε δημοκρατικό έλεγχο.

Ο προτεινόμενος Κανονισμός δεν κατοχυρώνει ως αποκλειστικό του σκοπό τη διαπίστωση της ταυτότητας του κατόχου του εγγράφου. Ανησυχώ βαθύτατα για τους τεράστιους κινδύνους που ελλοχεύουν όσον αφορά τη δημιουργία ευρωπαϊκών τραπεζών δεδομένων.

Μου είναι αδύνατον να υποστηρίξω έναν Κανονισμό ο οποίος όχι μόνο αντιγράφει τη συντηρητική πολιτική των ΗΠΑ, αλλά και την επεκτείνει με την απαίτηση για 2 βιομετρικά στοιχεία, όχι μόνο για τους επισκέπτες, όπως ζητούν οι ΗΠΑ, αλλά για όλους τους ευρωπαίους πολίτες.

Η ηλεκτρονική καταγραφή και των δακτυλικών αποτυπωμάτων όλων των ευρωπαίων πολιτών είναι περιττή για την επαλήθευση της αυθεντικότητας της σχέσης κατόχου-εγγράφου. Είναι ασύμβατη με την υπάρχουσα πρακτική πιστοποίησης εγγράφων σε πολλά κράτη μέλη, και αποτελεί μία εν δυνάμει απειλή για τα ατομικά δικαιώματα και την ιδιωτική ζωή του ευρωπαίου πολίτη."

To Γραφείο Τύπου