Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
02/12/2004

Μεγαλύτερη και περισσότερη Ευρώπη με λιγότερα λεφτά δεν γίνεται

Παρέμβαση Δ.Παπαδημούλη στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για τις δημοσιονομικές προοπτικές 2007-2013

Κρίσιμη για τα ελληνικά συμφέροντα η διαπραγμάτευση που άρχισε

Μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για τις Δημοσιονομικές προοπτικές της Ένωσης, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ, Δημ.Παπαδημούλης τόνισε:

"Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην αρχή μιας δύσκολης και σκληρής διαπραγμάτευσης πρέπει να στείλει τρία καθαρά πολιτικά μηνύματα:

    * Να απορρίψει κατηγορηματικά την εκβιαστική επιστολή των "Έξι" για μείωση των πόρων στο 1% του Ευρωπαϊκού ΑΕΠ. Γιατί αυτή οδηγεί σε λιγότερη Ευρώπη, με μεγαλύτερες εσωτερικές ανισότητες ανίκανη να στηρίξει τις πολιτικές που η ίδια η Ένωση αποφασίζει.

    * Να διεκδικήσει ένα πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο που να επιτρέπει τον έγκαιρο σχεδιασμό προγραμμάτων και πολιτικών και φυσικά να απορρίψει τα σενάρια για τετραετία ή πενταετία.

    * Να δηλώσει καθαρά ότι δεν είναι διατεθειμένο να συμφωνήσει αν δεν υπάρξουν εγγυήσεις ότι θα χρηματοδοτηθούν οι πολιτικές για τη συνοχή στη διευρυμένη Ευρώπη των 25.

Χρειαζόμαστε φιλόδοξα και όχι μίζερα σχέδια για την ενωμένη Ευρώπη του μέλλοντος. Απαιτείται ουσιαστική αύξηση και των ίδιων πόρων για να χρηματοδοτηθούν οι νέες κοινές πολιτικές που απαιτούν οι πολίτες της διευρυμένης Ένωσης των 25 και αύριο των 27.

Το πακέτο Πρόντι αποτελεί την ελάχιστη αφετηρία. Η νέα Επιτροπή υπό τον κ. Μπαρόζο, αν θέλει να αποδείξει ότι δεν αποτελεί πειθήνιο όργανο του Συμβουλίου, έχει στο θέμα αυτό μια λαμπρή ευκαιρία.

Όλοι επιτέλους πρέπει να αντιληφθούν ότι μεγαλύτερη και περισσότερη Ευρώπη, με λιγότερα λεφτά δεν γίνεται."

To Γραφείο Τύπου