Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
01/12/2004

Δήλωση Δημήτρη Παπαδημούλη για τη δημοσιονομική απογραφή της Ελλάδας

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημ. Παπαδημούλης, σχολιάζοντας την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τη «δημοσιονομική απογραφή» της Ελλάδας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνουν καθαρά ότι ο "λογιστικός πόλεμος" Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ βλάπτει καίρια τη χώρα και επιταχύνει μέτρα μονόπλευρης λιτότητας σε βάρος των ασθενέστερων.

Η απόφαση της Commission για τις συνέπειες της «δημοσιονομικής απογραφής» έχει τρεις πρωτοτυπίες:

* Για πρώτη φορά απευθύνεται προειδοποιητική επιστολή σε χώρα μέλος με ανάλογο περιεχόμενο.

* Για πρώτη φορά η διαδικασία αυτή ενεργοποιείται μετά από πρωτοβουλία του ίδιου του κράτους-μέλους που τίθεται υπό επιτήρηση. Ενώ ο στόχος της Ν.Δ. ήταν ο εσωτερικός πολιτικός αντίπαλος, που έχει αναμφισβήτητα τεράστιες ευθύνες για την εκτεταμένη «δημιουργική λογιστική», τα σκάγια έπληξαν τα λαϊκά στρώματα που θα υποστούν μια ακόμη τουλάχιστον διετή μονόπλευρη λιτότητα, το διεθνές κύρος και την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, αλλά και την ίδια την κυβέρνηση, που ως μαθητευόμενος μάγος με τους χειρισμούς της απελευθέρωσε ανεπιθύμητες εξελίξεις.

* Για πρώτη φορά αποσαφηνίζονται οι θολές αρμοδιότητες στις σχέσεις μεταξύ των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε. (Ευρωπαϊκή Τράπεζα, Commission, Eurostat κ.λπ.) με τρόπο που λειτουργεί σε βάρος της Ελλάδας, δηλαδή στου «κασίδη το κεφάλι».

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. αλλά και οι προηγούμενες του ΠΑΣΟΚ έχουν τεράστιες ευθύνες για τη διαιώνιση ενός δημοσιονομικού καθεστώτος στεγανών και αδιαφάνειας, που παράγει τέτοιες κρίσεις και διευκολύνει τις πρακτικές της διαπλοκής. Τα σπασμένα θα κληθούν και πάλι να τα πληρώσουν οι ασθενέστερες οικονομικές τάξεις της χώρας μας, αφού Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ έχουν επιλέξει την μικροπολιτική αντιπαράθεση την ώρα που συγκλίνουν σε συντηρητικές νεοφιλελεύθερες πολιτικές.

To Γραφείο Τύπου