Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
25/11/2004

Με πρόταση του Δ.Παπαδημούλη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για το Πάρκο της Ζακύνθου

Μετά από πρόταση των ευρωβουλευτών Δημήτρη Παπαδημούλη και Ηiltrud Breyer (Γερμανίδα Πράσινη), η Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποφάσισε να στείλει επιστολή στον Επίτροπο Περιβάλλοντος Σταύρο Δήμα προκειμένου να λάβει άμεσα μέτρα για την τύχη του θαλάσσιου πάρκου της Ζακύνθου. H Επιτροπή Περιβάλλοντος έλαβε αυτή την απόφαση μετά από συζήτηση που προκάλεσε η κοινή ερώτηση των δύο ευρωβουλευτών σχετικά με την προστασία της θαλάσσιας χελώνας Caretta-Caretta στη Ζάκυνθο.

Κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Περιβάλλοντος η κυρία Breyer τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση αγνοεί προκλητικά όχι μόνο την κοινοτική νομοθεσία περιβάλλοντος αλλά ακόμη και αυτές τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και κατηγόρησε την Κομισιόν για έλλειψη διαφάνειας όσον αφορά τη χρηματοδότηση του θαλάσσιου πάρκου Ζακύνθου.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης εξέφρασε τη μεγάλη ανησυχία του για το ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει επιτύχει να ανταποκριθεί στις στοιχειώδεις ανάγκες θωράκισης της προστασίας του πάρκου, με άμεσο κίνδυνο απειλής για τον πληθυσμό της θαλάσσιας χελώνας Caretta-Caretta, η οποία φωλιάζει στην περιοχή των Σεκανίων, μία από τις 3 σημαντικότερες περιοχές στον κόσμο για το σπάνιο αυτό είδος.

Παράλληλα έθεσε το θέμα των 26 Φορέων Διαχείρισης σε περιοχές NATURA, οι οποίοι υπολειτουργούν και παρακμάζουν με ευθύνη της ελληνικής πολιτείας που εξακολουθεί να αρνείται τη χρηματοδότηση, τη στελέχωση και την απαιτούμενη μεταφορά αρμοδιοτήτων, προκειμένου να μπορέσουν οι φορείς να επιτελέσουν το δύσκολο έργο της προστασίας της φύσης που έχουν αναλάβει.

Ανέφερε επίσης ότι ο νέος Επίτροπος Περιβάλλοντος αλλά και το ΥΠΕΧΩΔΕ πρέπει να κινηθούν άμεσα ώστε να μην έχουμε νέο Κουρουπητό στις 15 Δεκεμβρίου που λήγει η προθεσμία συμμόρφωσης της Ελλάδας προς την αιτιολογημένη γνώμη της Επιτροπής.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής υπενθύμισε την καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στις 30 Ιουνίου 2002, γιατί δεν είχε εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που απέρρεαν από την οδηγία 92/43/ ΕΚ για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας στην περίπτωση του θαλάσσιου πάρκου της Ζακύνθου. Επιπλέον, γνωστοποίησε στα μέλη της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ε.Κ. την προθεσμία της 15ης Δεκεμβρίου 2004 που έχει ορίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά την αιτιολογημένη γνώμη προς το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε για μη προστασία της θαλάσσιας χελώνας στη Ζάκυνθο και ανέφερε ότι μετά την άκαρπη παρέλευση της προθεσμίας αυτής, η Ελλάδα θα παραπεμφθεί εκ νέου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, κινδυνεύοντας αυτή τη φορά να καταδικαστεί με ημερήσιο πρόστιμο, όπως είχε γίνει και με τον Κουρουπητό.

To Γραφείο Τύπου