Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
23/11/2004

Στο Ευρωδικαστήριο η Ελλάδα για διακρίσεις λόγω φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής

Απάντηση Δήμα στον Παπαδημούλη

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο παραπέμπεται η Ελλάδα λόγω μη εφαρμογής κοινοτικής οδηγίας για την ίση μεταχείριση προσώπων ασχέτως φυλετικής ή εθνοτικής τους καταγωγής, η οποία έπρεπε να είχε μεταφερθεί στην εθνική νομοθεσία από τον Ιούλιο του 2003.

Ο κ. Δήμας σε μια από τις τελευταίες του ενέργειες ως Επίτροπος Κοινωνικών Υποθέσεων και πριν αναλάβει το χαρτοφυλάκιο Περιβάλλοντος, με μια λακωνική αλλά μεστή νοήματος απάντηση (16.11.2004) σε σχετική ερώτηση του Δημήτρη Παπαδημούλη, ανέφερε ότι "η Ελλάδα δεν έχει μεταφέρει ακόμη την οδηγία 2000/43/ΕΚ στην εθνική νομοθεσία. Τον Ιούλιο του 2004, η Επιτροπή προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της Ελλάδας λόγω μη κοινοποίησης των μέτρων που όφειλε να είχε λάβει για τη μεταφορά της εν λόγω οδηγίας στην εθνική νομοθεσία".

Στόχος της οδηγίας είναι να εξασφαλίσει ένα θεσμικό περιβάλλον όπου να μην είναι ανεκτές συμπεριφορές που έχουν σκοπό ή αποτέλεσμα την προσβολή της αξιοπρέπειας ενός προσώπου και τη δημιουργία εκφοβιστικού, εχθρικού, εξευτελιστικού, ταπεινωτικού ή επιθετικού περιβάλλοντος, λόγω φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής.

Η οδηγία 2000/43/ΕΚ εφαρμόζεται σε όλα τα πρόσωπα στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και καλύπτει πέρα από την πρόσβαση στην απασχόληση, τις εργασιακές συνθήκες και τους όρους απασχόλησης, και τομείς όπως η εκπαίδευση, η κοινωνική ασφάλιση και η υγειονομική περίθαλψη. Ορίζει επίσης ότι τα άτομα που έχουν υποστεί διακριτική μεταχείριση λόγω φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής πρέπει να διαθέτουν τα κατάλληλα μέσα έννομης προστασίας.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ σχολιάζοντας το θέμα αυτό δήλωσε ότι «η μη μεταφορά στο εθνικό μας δίκαιο της οδηγίας για την ίση μεταχείριση ανεξάρτητα από την εθνοτική ή φυλετική καταγωγή, δείχνει ότι στην Ελλάδα υπάρχει έλλειμμα προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου με ευθύνη τόσο της σημερινής όσο και της απελθούσας κυβέρνησης. Η ύπαρξη τέτοιας νομοθεσίας αποτελεί θεμέλιο λίθο κάθε δημοκρατικής κοινωνίας και ισχυρή νομική βάση για την καταπολέμηση φαινομένων ρατσισμού»

To Γραφείο Τύπου