Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
18/11/2004

«Λεπτομέρειες» και «εσωτερική υπόθεση» η άρνηση των τουρκικών αρχών να κρατήσουν και να εκδώσουν τον συλληφθέντα δολοφόνο του Σολ. Σολωμού Κενάν Ακίν, παρά την ύπαρξη εντάλματος της Ιντερπόλ!

Απαράδεκτη απάντηση της Ολλανδικής Προεδρίας σε ερώτηση του Δ. Παπαδημούλη στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου

Δ.Παπαδημούλης: Αν στη θέση του δολοφόνου του Σολωμού ήταν ο δολοφόνος του Τεο Βαν Γκογκ, θα τολμούσατε την ίδια απάντηση;

"Λεπτομέρειες" και "εσωτερική υπόθεση" της Τουρκίας χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος της Ολλανδικής Προεδρίας Υπουργός κ. Νικολάϊ, την άρνηση των τουρκικών αρχών να κρατήσουν και να εκδώσουν τον συλληφθέντα προ εβδομάδων στην Κωνσταντινούπολη δολοφόνο του Σολ. Σολωμού, Κενάν Ακίν, παρά την ύπαρξη σχετικού εντάλματος της Ιντερπόλ.

Το θέμα έφερε με ερώτησή του στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημ. Παπαδημούλης, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι: «Πρόσφατα ο δολοφόνος του Σολωμού, πρώην Υπουργός του καθεστώτος Ντενκτάς, συνελήφθη στην Κωνσταντινούπολη για λαθρεμπορία, αλλά, παρά το ένταλμα της Ιντερπόλ, αφέθηκε ελεύθερος. Σε σχετικό ψήφισμά του το Ευρωκοινοβούλιο ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «απαιτεί τη συνεργασία της Τουρκίας στη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για αναγνώριση, σύλληψη και προσαγωγή στη δικαιοσύνη όλων όσοι είχαν ανάμιξη στις δολοφονίες και στους πυροβολισμούς κατά των αόπλων διαδηλωτών».

Ερωτάται το Συμβούλιο σε τι ενέργειες θα προβεί, ώστε η 'Αγκυρα να σεβαστεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της αλλά και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις δεσμεύσεις της απέναντι στην Ε.Ε., ώστε να εκτελεστεί άμεσα το ένταλμα για σύλληψη και έκδοση του Κενάν Ακίν.

Στην απάντησή του προς τον Έλληνα ευρωβουλευτή, ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου, ο εκπρόσωπος της Ολλανδικής Προεδρίας, Υπουργός κ. Νικολάϊ ανέφερε επίσης, χωρίς να το σχολιάσει, ότι «Οι τουρκικές αρχές δεν έχουν υπογράψει την σχετική σύμβαση» από την οποία απορρέουν ανάλογες υποχρεώσεις, απέφυγε πλήρως να αναφερθεί στο σχετικό Ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου και έμμεσα παρέπεμψε στο Συμβούλιο της Ευρώπης νίπτοντας τας χείρας της Ευρωπαϊκής Προεδρίας, με το επιχείρημα ότι «Η Ιντερπόλ δεν υπάγεται στις κοινοτικές διαδικασίες».

Σχολιάζοντας την απαράδεκτη και προκλητική απάντηση της Ολλανδικής Προεδρίας, ο Δημ.Παπαδημούλης δήλωσε: «Αναρωτιέμαι αν στην θέση του δολοφόνου του Σολ. Σολωμού ήταν ο δολοφόνος του Τεό Βαν Γκογκ θα τολμούσατε την ίδια απάντηση;»

To Γραφείο Τύπου