Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
16/11/2004

Οι "Ολλανδικές διοξίνες" και οι "τρελές κατσίκες", στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου με παρέμβαση Δ.Παπαδημούλη

* ΝΑ ΤΕΡΜΑΤΙΣΤΕΙ Η ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΚΑΙ Η ΣΥΓΚΑΛΥΨΗ.

* ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, ΑΤΕΓΚΤΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΚΑΙ ΑΥΣΤΗΡΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝ.

* ΟΙ "ΕΛΛΗΝΟΠΟΙΗΣΕΙΣ" ΑΜΝΟΕΡΙΦΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης, έφερε στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου το θέμα των νέων διατροφικών σκανδάλων απαιτώντας συγκεκριμένα μέτρα υπέρ της δημόσιας υγείας.

Στην ομιλία του ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΝ τόνισε:

"Οι ευρωπαίοι πολίτες βρίσκονται εκ νέου αντιμέτωποι με δύο νέα διατροφικά σκάνδαλα. Τις "ολλανδικές διοξίνες" και πιθανότατα, όπως έχουν δείξει όλα τα μέχρι τώρα διαγνωστικά τεστ, την εμφάνιση της νόσου των "τρελών αγελάδων" σε κατσίκα, σε γαλλική εκμετάλλευση.

Μέχρι στιγμής εξαιτίας του σκανδάλου με τη διοξίνη έχουν κλείσει πάνω από 200 κτηνοτροφικές μονάδες στην Ολλανδία, 8 στο Βέλγιο και 12 στη Γερμανία. Παρόλα αυτά δεν υπάρχει καμία ενημέρωση είτε εκ μέρους των ολλανδικών αρχών που ασκούν και την Προεδρία, είτε της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το τι προϊόντα έχουν σταλεί στα άλλα κράτη μέλη από τις ολλανδικές μονάδες, ώστε να προστατευθούν οι καταναλωτές.

΄Οσον αφορά το θέμα της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας για πρώτη φορά σε μυρηκαστικά, υπάρχει απόλυτη σιωπή.

Η σύγχρονη κτηνοτροφική βιομηχανία στην προσπάθειά της να μεγιστοποιήσει τα κέρδη της αντιστρέφει και τους πιο απαράβατους όρους της φυσικής διαδικασίας (μυρηκαστικά να εκτρέφονται με κρεατοστεάλευρα).

Ζητώ περισσότερη διαφάνεια, άμεση ενημέρωση και την πλήρη δημοσιοποίηση των αναλύσεων που αφορούν και τις δύο περιπτώσεις. Η Ευρωπαϊκή ΄Ενωση οφείλει να προασπίσει τη δημόσια υγεία των πολιτών. Να θεσπίσει άτεγκτους υγειονομικούς ελέγχους ώστε να αποφεύγεται η εισαγωγή ύποπτων περιστατικών στις αλυσίδες παραγωγής τροφίμων και ζωοτροφών. Να επιβάλλει αυστηρότατες κυρώσεις σε όσους επιμένουν να θέτουν το κέρδος πάνω από την ποιότητα διατροφής, τη δημόσια υγεία και συνακόλουθα την ποιότητα ζωής".

Μετά από σχετική πρόταση του Δημήτρη Παπαδημούλη, με το θέμα των τελευταίων διατροφικών σκανδάλων θα ασχοληθεί άμεσα η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημοσίας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

ΟΙ "ΕΛΛΗΝΟΠΟΙΗΣΕΙΣ" ΑΜΝΟΕΡΙΦΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Παράλληλα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ κατέθεσε ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την οδηγία 92/102/ΕΟΚ για την αναγνώριση και την καταγραφή των ζώων, η οποία εάν εφαρμοζόταν σωστά εκ μέρους των αρμοδίων ελληνικών αρχών δεν θα επέτρεπε το παράνομο κύκλωμα εισαγωγής αμνοεριφίων από Βουλγαρία και Ρουμανία που βαφτίζονται ελληνικά δημιουργώντας κινδύνους για τη δημόσια υγεία αλλά επιβαρύνοντας και την τσέπη των ελλήνων καταναλωτών.

Σύμφωνα με την οδηγία αυτή "κάθε κάτοχος αιγοπροβάτων τηρεί μητρώο στο οποίο εμφαίνεται ο συνολικός αριθμός αιγοπροβάτων που υπάρχουν στην εκμετάλλευσή του, η καταγωγή και ο προορισμός των ζώων, το σήμα τους, καθώς και οι μετακινήσεις των αιγοπροβάτων με βάση τα στοιχεία αυξομείωσης του αριθμού τους και η ημερομηνία αυτών των αυξομειώσεων. Επίσης, τα πρόσωπα που εμπλέκονται στο εμπόριο ζώων πρέπει να τηρούν μητρώα όσον αφορά τις εμπορικές συναλλαγές και η αρμόδια αρχή πρέπει να έχει, κατ' αίτησή της, πρόσβαση σε αυτά τα μητρώα. Επιπλέον το εθνικό σύστημα αναγνώρισης των αιγοπροβάτων πρέπει να επιτρέπει την αναγνώριση της εκμετάλλευσης απ΄όπου προέρχονται τα ζώα και την ανεύρεση της εκμετάλλευσης γεννήσεώς τους και να συνοδεύονται κατά την μετακίνησή τους από ένα έγγραφο που επιτρέπει τον καθορισμό της καταγωγής τους, του ιδιοκτήτη τους, του τόπου αναχώρησης και του τόπου προορισμού".

Η πιστή τήρηση των διατάξεων της οδηγίας 92/102/ΕΟΚ, δηλώνει ο Δημήτρης Παπαδημούλης, είναι ο μόνος τρόπος για να σταματήσει η κερδοσκοπία εις βάρος των ελλήνων κτηνοτρόφων αλλά ταυτόχρονα για να προστατευθεί τόσο η υγεία, σε μια μάλιστα εποχή που τα διατροφικά σκάνδαλα διαδέχονται το ένα το άλλο, όσο και το βαλάντιο των ελλήνων καταναλωτών.

To Γραφείο Τύπου