Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
14/11/2004

Συνέντευξη του Δ.Παπαδημούλη στο Ρ/Σ "Αλφα Ραδιο"

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης, ευρωβουλευτής και μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ, μιλώντας στον Αλφα Ράδιο (Β.Σκουρη) για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και το συνέδριο του ΣΥΝ, τόνισε μεταξύ άλλων:

Για το Συμβούλιο Κορυφής του Δεκεμβρίου και τις ευρω-τουρκικές σχέσεις

    Το ζητούμενο είναι και στην Ελλάδα και στην Κύπρο η επεξεργασία μιας αποτελεσματικής πολιτικής στο θέμα που να λέει ναι με πολύ αυστηρές προϋποθέσεις αλλά, ταυτόχρονα, να εντάσσει έξυπνα, αποτελεσματικά στην ατζέντα της Ευρωτουρκικής διαπραγμάτευσης το σύνολο των εκκρεμών θεμάτων που έχουμε με τη γείτονα Τουρκία: Κυπριακό, μειονοτικά δικαιώματα, Πατριαρχείο, παραπομπή της υφαλοκρηπίδας στο Διεθνές Δικαστήριο, κ.λ.π.

- Εκτιμάτε ότι γίνεται επαρκώς αυτό σήμερα;

    - Όχι όσο αποτελεσματικά χρειάζεται. Πολλές φορές μένουμε στη γενική διατύπωση πολιτικής και μας λείπει η πολύ συγκεκριμένη επεξεργασία γραμμής. Πριν από λίγες μέρες, διάβασα στον Τύπο ότι ο κ. Κασκαρέλης, ο επικεφαλής της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Ε.Ε., ζητάει εναγωνίως οδηγίες από την κυβέρνηση για το τι θα πρέπει να επιδιώξει εν όψει του Συμβούλιου Κορυφής στις 17 Δεκεμβρίου και οδηγίες δεν λαμβάνει. Το θέμα είναι να είμαστε προμηθείς και όχι επιμηθείς. Να μην κάνουμε τα ίδια ή παρόμοια λάθη με αυτά που έγιναν στο Μακεδονικό.

Για το Μακεδονικό και τη σύνθετη ονομασία

    Αυτή η ευκαιρία δόθηκε πριν 12 χρόνια με το πακέτο Πινέϊρο και χάθηκε με συνυπευθυνότητα απόλυτη της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ που είπαν «όχι» στην πρόταση του ΣΥΝ που έλεγε «ναι», είναι ένας ικανοποιητικός συμβιβασμός, να τον δεχθούμε διότι μετά από λίγα χρόνια δεν θα τον δούμε ούτε στα όνειρά μας.

    Σήμερα γίνεται μια προσπάθεια στην Ε.Ε. έστω και ως μάχη οπισθοφυλακών για την εξασφάλιση μιας αποδεκτής διπλωματικής λύσης. Πολύ φοβάμαι, όμως, επειδή γίνεται με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, ότι στο τέλος εμείς και ενδεχομένως ελάχιστοι άλλοι μπορεί να αναγνωρίζουμε με ένα διαφορετικό όνομα στις διπλωματικές σχέσεις τη γειτονική χώρα και όλος ο υπόλοιπος κόσμος θα τη λέει σκέτο Μακεδονία.

Για το συνέδριο του ΣΥΝ

-Για το κόμμα σας, απ' ότι αποδείχθηκε οι Βρυξέλλες βγάζουν υποψηφίους Προέδρους. Θα είστε και εσείς υποψήφιος;

    - Όχι. Αυτό το έχω ξεκαθαρίσει από την πρώτη στιγμή. Δεν θα είμαι υποψήφιος. Η εντολή που έχω για τα επόμενα χρόνια και από τα μέλη του κόμματος, που με ψήφισαν στις εσωκομματικές εκλογές ως επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου, αλλά και από αυτούς που ψήφισαν Συνασπισμό τον Ιούνιο είναι να εκπροσωπήσω επάξια τον ΣΥΝ στο Ευρωκοινοβούλιο. Θα συνεχίσω να είμαι ενεργός και ενωτικός στα κομματικά πράγματα του ΣΥΝ γιατί πιστεύω ότι ο ΣΥΝ χρειάζεται σύνθεση απόψεων και συσπείρωση για να ανακάμψει αλλά δεν θα είμαι υποψήφιος. Το έχω ξεκαθαρίσει από τον Ιούνιο.

- Πολλοί συνάδελφοί σας, σύντροφοί σας, έκαναν λόγο για αριστερή στροφή με το κείμενο του κ. Αλαβάνου. Συμφωνείτε;

    - Πιστεύω ότι ο ΣΥΝ χρειάζεται εμμονή σε μια αριστερή πορεία, σύνθεση απόψεων, καθαρό στίγμα, μαζικές πρωτοβουλίες και δυναμική εξωστρέφεια και ελπίζω αυτά να αποφασιστούν στο Συνέδριο του Δεκεμβρίου. Ο νέος Πρόεδρος του κόμματος, που θα εκλέγει με δημοκρατικές διαδικασίες, θα πρέπει να συνεχίσει τη θετική παράδοση, που τα τελευταία χρόνια έχει ενισχυθεί με τη συμβολή τον Ν. Κωνσταντόπουλου, να κινητοποιεί, να εκφράζει το όλον κόμμα και να στηρίζεται και να αξιοποιεί όλες τις δυνάμεις του.

To Γραφείο Τύπου