Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
10/11/2004

Νέο διατροφικό σκάνδαλο - μετά τις "τρελές αγελάδες" και οι "τρελές κατσίκες"

Σχετική ερώτηση Παπαδημούλη στην Κομισιόν

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλης υπέβαλε σήμερα ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με ένα κρούσμα σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας που ανιχνεύθηκε σε ποίμνιο αιγοπροβάτων και το οποίο είχε αποσιωπηθεί μέχρι πριν λίγες μέρες. Το περιστατικό σημειώθηκε το 2002 στη Γαλλία αλλά μόλις πρόσφατα έγινε γνωστό.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θορυβημένη στις 28 Οκτωβρίου κοινοποίησε το θέμα στον Πρόεδρο της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και παράλληλα με μία σιβυλλική ανακοίνωση γνωστοποίησε το γεγονός.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν τύπου γάλλοι ειδικοί επιστήμονες, μετά από κλινικές και επιδημιολογικές εξετάσεις, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν βάσιμες υπόνοιες μόλυνσης αιγός από σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια. ΄Ηδη, ολόκληρο το ποίμνιο στην εκμετάλλευση όπου βρέθηκε το μολυσμένο ζώο θανατώθηκε και καταστράφηκε ολοσχερώς. Η Κομισιόν έστειλε όλα τα δεδομένα τόσο στο Κοινοτικό Εργαστήριο Αναφοράς (Community Reference Laboratory) που εδράζει στο Weybridge και ειδικεύεται στην ανίχνευση αυτής της νόσου, όσο και στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων (European Food Safety Authority) ώστε να τα αξιολογήσουν και να τη συμβουλεύσουν για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ στην ερώτησή του ζητεί την αυστηρή εφαρμογή διαγνωστικών ελέγχων στα ζώα σε όλα τα κράτη μέλη όπως προβλέπει ο Κανονισμός 999/2001 για τις μεταδοτικές σπογγώδεις εγκεφαλοπάθειες. Επίσης περισσότερη διαφάνεια, άμεση ενημέρωση και την πλήρη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων αυτών των ερευνών, καθώς φαίνεται ότι τα διατροφικά σκάνδαλα που διαδέχονται το ένα το άλλο εκτρέφονται με τη σιωπή και την απόκρυψη γεγονότων και πληροφοριών.

Τονίζει ότι το νέο αυτό κρούσμα, για πρώτη φορά σε αιγοπρόβατα, δείχνει ότι ο έλεγχος για την απαγόρευση ζωοτροφών και την καταστροφή των επικίνδυνων υλικών είναι ακόμη ανεπαρκής και ότι η μόλις προ ολίγων εβδομάδων πρόταση της Επιτροπής για άρση της απαγόρευσης της χορήγησης ιχθυαλεύρων και κρεατοστεαλεύρων στα μηρυκαστικά είναι άκαιρη και ακατάλληλη στρατηγική καταπολέμησης της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας, γι' αυτό και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά την τελευταία ολομέλειά του στο Στρασβούργο εναντιώθηκε κατά πλειοψηφία στην πρόταση αυτή.

Οι «τρελές αγελάδες», τα διοξινούχα κοτόπουλα, το μολυσμένο με διοξίνες ολλανδικό γάλα, και τώρα οι «τρελές κατσίκες», δηλώνει ο Δημήτρης Παπαδημούλης, αποτελούν στοιχεία ενός αναπτυξιακού μοντέλου που τοποθετεί το κέρδος πάνω από την ποιότητα διατροφής, τη δημόσια υγεία και συνακόλουθα την ποιότητα ζωής. Αυτό που προέχει είναι η διασφάλιση της μέγιστης δυνατής προστασίας του καταναλωτή και προς αυτή την κατεύθυνση δραστηριοποιείται η Επιτροπή Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων του ΕΚ.

To Γραφείο Τύπου