Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
03/11/2004

Μέσω Ιταλίας έλεγχος του Ν.3259/2004 για την αμνήστευση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων και της Υπουργικής Απόφασης για επαναπατρισμό κεφαλαίων

Ερώτηση Δ.Παπαδημούλη

Με ερώτησή του προς την Επιτροπή της Ευρωπαϊκής .Ένωσης ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλης ζητά τον έλεγχο του Ν.3259/2004 (αμνήστευση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων) και της προχθεσινής υπουργικής απόφασης για « επαναπατρισμό κεφαλαίων »

Αφορμή της ερώτησης υπήρξε η προσφυγή της Commission κατά της Ιταλικής κυβέρνησης για ανάλογο νόμο αμνήστευσης εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων. Πιο συγκεκριμένα, με ανακοίνωση που εξέδωσε η Commission την 19/10/2004 αιτιολογεί την ενέργειά της σε βάρος της Ιταλικής Δημοκρατίας ως εξής: "η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ζητήσει από την ιταλική κυβέρνηση να τροποποιήσει το κεφάλαιο περί Φ.Π.Α. στο νόμο φορολογικής αμνήστευσης που υιοθέτησε. Το αμφιλεγόμενο μέτρο χαρίζει σε φορολογούμενους αμνηστία για προηγούμενες φορολογικές περιόδους έναντι μιας εφ' άπαξ πληρωμής, εξαιρώντας τους από όλους τους διοικητικούς ελέγχους. Καμία περαιτέρω νομική δράση δεν μπορεί να αναληφθεί εναντίον αυτών των προσώπων, ακόμη και αν πρόσθετες αποδείξεις για παραβιάσεις έλθουν στο φως . Η Επιτροπή θεωρεί ότι μια τέτοια γενικευμένη αποποίηση ελέγχων για το Φ.Π.Α. και τη συλλογή κάθε πρόσθετου ποσού , υπονομεύει την λειτουργία του εναρμονισμένου συστήματος και τη σωστή συλλογή των ιδίων πόρων της Κοινότητας".

Με την ερώτησή του ο Δ. Παπαδημούλης, αφού αναφέρεται στην ανωτέρω προσφυγή σε βάρος της Ιταλίας, τονίζει τις ομοιότητες του ελληνικού Ν.3259/2004 για την ρύθμιση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων όπως και της προχθεσινής υπουργικής απόφασης για τον «επαναπατρισμό κεφαλαίων»που εξέδωσε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και καλεί την Commission να ερευνήσει αν ο Ν.3259/2004 είναι σύμφωνος με την κοινοτική νομοθεσία στο μέτρο που την αφορά.

To Γραφείο Τύπου