Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
02/11/2004

Η απαράδεκτη για τη δημόσια Υγεία κατάσταση στα σφαγεία οδηγεί την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. συνεχίζει την απραξία του ΠΑΣΟΚ - Αποκαλυπτική απάντηση της Κομισιόν σε ερώτηση του Δ.Παπαδημούλη

Ο Επίτροπος Byrne αρμόδιος για τη δημόσια υγεία και την προστασία των καταναλωτών, απαντώντας σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλη σχετικά με την κατάσταση στα ελληνικά σφαγεία, δήλωσε ότι η Επιτροπή θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, τόσο για τα ανεπαρκή έως ανύπαρκτα συστήματα ελέγχου όσον αφορά τις εγκαταστάσεις ερυθρού κρέατος, όσο και για τις ελλείψεις στις διοικητικές δομές και την κτηνιατρική εποπτεία.

Ο κ. Byrne απαντώντας στον Δ.Παπαδημούλη δήλωσε χαρακτηριστικά: «Το Γραφείο Τροφίμων και Κτηνιατρικών Θεμάτων της Επιτροπής μετά από ελέγχους που διενήργησε τον Μάρτιο και Απρίλιο 2004, διαπίστωσε μη συμμόρφωση της Ελλάδας με τα απαιτούμενα κοινοτικά πρότυπα και μη τήρηση στοιχειωδών κανόνων υγιεινής με επακόλουθο οι καταναλωτές να εκτίθενται σε κίνδυνο. Η πρόοδος στον τομέα ελέγχου των τροφίμων στην Ελλάδα δεν είναι καθόλου ικανοποιητική, παρά τις επανειλημμένες υψηλού επιπέδου επαφές που είχε τα τελευταία χρόνια η Επιτροπή με τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Η Επιτροπή έστειλε τον Μάιο του 2004 προειδοποιητική επιστολή στις ελληνικές αρχές πιέζοντάς τες να αναλάβουν επείγουσα διορθωτική δράση με σκοπό την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων. Επειδή η Ελλάδα δεν παρέσχε καμία εγγύηση ότι θα συμμορφωθεί προς τις σχετικές υποδείξεις, η Επιτροπή στις 18 Οκτωβρίου έστειλε αιτιολογημένη γνώμη, ζητώντας από την ελληνική κυβέρνηση να δώσει λύση στο πρόβλημα μέσα σε διάστημα δύο μηνών. Σε περίπτωση που δεν το πράξει θα οδηγηθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και το ίδιο θα γίνει και για τις εγκαταστάσεις ερυθρού κρέατος».

Όσον αφορά την κρεαταγορά του Ρέντη, ο Επίτροπος δήλωσε ότι η πολυσυζητημένη ανακαίνισή της με κονδύλια του Γ ΚΠΣ που είχε εξαγγελθεί ότι θα περατωνόταν το 2002, μετατέθηκε για τα μέσα του 2006 σύμφωνα με τις τελευταίες δεσμεύσεις των ελληνικών αρχών!

To Γραφείο Τύπου