Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
01/11/2004

Η μαύρη λίστα παραβιάσεων της Ευρωπαϊκής Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας στην Ελλάδα

Αποκαλυπτική απάντηση της Επιτροπής σε ερώτηση του Δ.Παπαδημούλη

Μετά από ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ.Παπαδημούλη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γνωστοποίησε τον χάρτη των παραβιάσεων της κοινοτικής νομοθεσίας για το περιβάλλον. Για μια ακόμη φορά, η χώρα μας, εξαιτίας απαράδεκτων παραλείψεων των κυβερνήσεων, αναδείχθηκε σε μαύρο πρόβατο της περιβαλλοντικής προστασίας.

Όπως αναφέρει η Επίτροπος Περιβάλλοντος Μάργκοτ Βάλστρομ, οι αντιπεριβαλλοντικές επιδόσεις της Ελλάδας περιέχονται σε 72 φακέλους. Από αυτούς, οι 37 φάκελοι αναφέρονται σε περιπτώσεις που οδεύουν στο Ευρ. Δικαστήριο. Στην απάντηση της Επιτρόπου Περιβάλλοντος επισημαίνεται χαρακτηριστικά: «Από το σύνολο των παραβάσεων, 19 περιπτώσεις αφορούν στην παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας για την διαχείριση των αποβλήτων,16 περιπτώσεις σε παραβιάσεις της νομοθεσίας για τις προστατευόμενες περιοχές, 12 περιπτώσεις σε παραβιάσεις που έχουν να κάνουν με την διαχείριση και την ποιότητα των υδάτων, 11 περιπτώσεις στην παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας για την ατμοσφαιρική ρύπανση κοκ».

Σύμφωνα με το επίσημο κείμενο παράρτημα που απέστειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στον Δ.Παπαδημούλη:

Για 11 περιπτώσεις, οι χώρα μας έχει ήδη παραπεμφθεί στο Ευρ.Δικαστήριο. Μεταξύ αυτών:

1.Για την ελλιπή προστασία της λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου.

2.Για τις συνθήκες λειτουργίας του εργοστασίου της ΔΕΗ στα Λινοπεράματα Κρήτης.

3.Για την χωματερή στη θέση Πέρα Γαληνοί στην Κρήτη.

4.Για τη ρύπανση στο Θριάσιο Πεδίο.

Για τις ακόλουθες περιπτώσεις η Κομισιόν έχει ήδη αποφασίσει την παραπομπή της χώρας στο Ευρ.Δικαστήριο:

1.Επεξεργασία της ιλύος στην Ψυτάλλεια.

2.Χωματερή Μαρουλά στην Κρήτη.

3.Επεξεργασία χρησιμοποιημένων ορυκτελαίων.

4.Παράνομη χωματερή στην Παιανία.

5.Προστασία της Κόκκινης Οχιάς της Μήλου.

Επίσης, ένα βήμα πριν από την παραπομπή στο Ευρ.Δικαστήριο βρίσκονται οι εξής υποθέσεις:

1.Ακατάλληλο σύστημα συλλογής και επεξεργασίας αστικών λυμάτων στο Θριάσιο Πεδίο.

2.Καθορισμός ζωνών προστασίας για τα άγρια πτηνά.

3.Παραβίαση της νομοθεσίας για το κυνήγι.

4.Μη ανακοίνωση μέτρων εφαρμογής τεσσάρων Οδηγιών που αφορούν ατμοσφαιρικούς ρύπους και ιδίως με τα αιωρούμενα σωματίδια ΡΜ 10 κ.λ.π.

Ακόμη, υπάρχουν αρκετές παραβιάσεις σε σχέση με την εφαρμογή της νομοθεσίας για τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων (Οδηγία 85/337, όπως τροποποιήθηκε από την 97/11).

Οι ελληνικές αρχές έχουν επίσης λάβει αιτιολογημένη γνώμη από την Κομισιόν για το Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου, δηλαδή την τελευταία έγγραφη προειδοποίηση πριν την εκ νέου παραπομπή της υπόθεσης στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Είναι γνωστό ότι έχει προηγηθεί καταδικαστική απόφαση για την παραβίαση του άρθρου 12 της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ για τους οικοτόπους, στην οποία η Ελλάδα δεν έχει αποτελεσματικά μέτρα για την προστασία αυτού του σπάνιου και μοναδικού βιότοπου στην Ευρώπη.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Συνάντηση εργασίας με την συμμετοχή μη κυβερνητικών περιβαλλοντικών οργανώσεων πραγματοποιήθηκε σήμερα στα Γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, με πρωτοβουλία του Ευρωβουλευτή Δημ.Παπαδημούλη και του τμήματος οικολογίας του ΣΥΝ.

Στη συνάντηση, όπου αναπτύχθηκε πλούσιος προβληματισμός για την ανάπτυξη μιας αμφίδρομης επικοινωνίας και συνεργασίας σε περιβαλλοντικά θέματα, προήδρευσε ο Θ.Μαργαρίτης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ, υπεύθυνος για θέματα οικολογίας και περιβάλλοντος.

Ανοίγοντας τις εργασίες της συνάντησης ο Δημ.Παπαδημούλης τόνισε μεταξύ άλλων:

«Ο Συνασπισμός δεν θα πάψει να πιέζει την ελληνική κυβέρνηση, τόσο στο πεδίο του Ευρ.Κοινοβουλίου. Στόχος μας είναι να αναστραφεί αυτή η θλιβερή εικόνα για την χώρα μας και η Ελλάδα να πάψει να αποτελεί ουραγό στην περιβαλλοντική προστασία στο πλαίσιο της Ε.Ε. Πέρα από τις θεματικές παρεμβάσεις, σχεδιάζουμε μια ευρύτερη πρωτοβουλία για την υιοθέτηση του στόχου της Περιβαλλοντικής Σύγκλισης και Συνοχής από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των περιβ.οργανώσεων (Μεσόγειος SOS, Αρχέλων, Ελ.Ορνιθολογική Εταιρία, Μedasset, WWF, Ελ.Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Δαίμων, Οικοτοπία) συνεχάρησαν τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία τους και δήλωσαν το παρόν στην προσπάθεια για άσκηση μεγαλύτερης και καλύτερα συντονισμένης πίεσης προς τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε.

To Γραφείο Τύπου