Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
28/10/2004

Τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο καθώς και τα θέματα του Πατριαρχείου και της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης έθεσε στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ο Δ.Παπαδημούλης

"Η ΠΙΕΣΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ ΤΟΣΟ ΠΡΙΝ ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΣ 17 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΠΑΤΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΦΡΕΝΟ ΣΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ"

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΣΥΝ

"Το Συμβούλιο γνωρίζει ότι υπάρχουν και μπορεί να προκύψουν προβλήματα στην λειτουργία του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Έχουν βέβαια γίνει κάποιες πρόοδοι αλλά παραμένουν τα προβλήματα. Αυτό έχει να κάνει και με την θεολογική σχολή της Χάλκης όπου ακόμη τα πράγματα είναι δυστυχώς ασταθή". Ο εκπρόσωπος της Ολλανδικής Προεδρίας διαβεβαίωσε ότι θα συνεχιστεί η πίεση προς την Τουρκία, τόσο πριν όσο και μετά την 17η Δεκεμβρίου.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης σε συμπληρωματική ερώτησή του προς το Συμβούλιο, ζήτησε να ενημερωθεί αν έχουν αναληφθεί συγκεκριμένες δεσμεύσεις με βάση συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εκ μέρους της Τουρκικής ηγεσίας στα θέματα αυτά και έθεσε επίσης το θέμα των τελευταίων τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο.

"Το ερώτημα προς το Συμβούλιο είναι συγκεκριμένο. Πιστεύει το Συμβούλιο ότι αυτές οι ενέργειες συμβάλλουν στην καλλιέργεια σχέσεων καλής γειτονίας; Σκοπεύει να συμπεριλάβει στο κείμενο που θα αποφασιστεί στις 17 Δεκεμβρίου από τα κράτη-μέλη τους όρους της "καλής γειτονίας" και της "αποφυγής προκλήσεων";

Απαντώντας στον Δημ. Παπαδημούλη ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου τόνισε:

"Οι συστάσεις της Επιτροπής αποτελούν κατ'αρχήν καλή αφετηρία για τις ανησυχίες που διατυπώνονται.

Θα μπορούσαν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με συγκεκριμένες όμως προϋποθέσεις. Είναι ανάγκη να συνεχιστεί η στενή παρακολούθηση εκπλήρωσης των πολιτικών κριτηρίων. Ακόμη περισσότερο, υπάρχει η δυνατότητα να πατήσουμε φρένο, να σταματήσουν οι διαπραγματεύσεις, σε περίπτωση που έχουμε αντίθετες από τις προσδοκούμενες εξελίξεις."

To Γραφείο Τύπου