Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
20/10/2004

Ήξεις-αφήξεις για τα ασφαλιστικά δικαιώματα των Ελλήνων πολιτικών προσφύγων

Απάντηση της Commission στον Δ.Παπαδημούλη

Με ένα «ήξεις-αφήξεις» απάντησε ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής ¨Ένωσης Στ.Δήμας σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ.Παπαδημούλη σχετικά με τα κοινωνικο-ασφαλιστικά δικαιώματα των ελλήνων πολιτικών προσφύγων που έχουν επαναπατρισθεί στην Ελλάδα από τις χώρες που πρόσφατα εντάχθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ως γνωστό, το καθεστώς των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των πολιτικών προσφύγων που επέστρεψαν στη Ελλάδα από χώρες της Ανατ.Ευρώπης , ρυθμίστηκε με το Ν.1539/85 ο οποίος αναγνώριζε μικρό μόνο μέρος της προϋπηρεσίας τους στις εν λόγω χώρες. Μετά την ένταξη των χωρών αυτών στην Ε.Ε, οι Έλληνες πολιτικοί πρόσφυγες δικαιούνται με βάση την κοινοτική νομοθεσία (κανονισμός ΕΟΚ 1408/71) την άμεση και πλήρη αναγνώριση των κοινωνικοασφαλιστικών τους δικαιωμάτων. ¨Όμως οι χώρες που εντάχθηκαν στην Ευρ. Ενωση (Τσεχία,Πολωνία κ.α.) ισχυρίζονται ότι έχουν αποσβέσει τις υποχρεώσεις τους απέναντι στους επαναπατρισθέντες πολιτικούς πρόσφυγες, προβάλλοντας ως επιχείρημα τις διμερείς συμφωνίες που υπέγραψαν με την Ελλάδα κυρίως στην δεκαετία του '80.

Στην απάντησή της η Ευρ.Επιτροπή αποφεύγει να απαντήσει στα συγκεκριμένα ερωτήματα του Δ.Παπαδημούλη, τα οποία στόχευαν να ξεκαθαρίσει η Ευρ.Επιτροπή την κατάσταση και να αναλάβει τη νομική πρωτοβουλία για την εφαρμογή του Καν.1408/71 για τους πρόσφυγες και απαντάει με τρόπο διφορούμενο: «Με βάση τις διμερείς συμφωνίες που έχει συνάψει η Ελλάδα με τις εν λόγω χώρες, το κοινοτικό δίκαιο, και κυρίως ο κανονισμός (ΕΟΚ) 1408/71, δεν είναι αντίθετο με αυτό που αναγνωρίζει ο ελληνικός νόμος 1539/85 ότι δηλαδή, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, οι περίοδοι εργασίας που έχουν συμπληρωθεί στις χώρες αυτές θεωρούνται ωσάν να έχουν συμπληρωθεί στην Ελλάδα. Το εν λόγω πλάσμα δικαίου έχει ως στόχο να προστατεύσει ορισμένες κατηγορίες ατόμων που κινδυνεύουν να απολέσουν τελείως τα δικαιώματά τους στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης. Ωστόσο, το προνόμιο αυτό παραχωρείται αποκλειστικά βάσει του εθνικού δικαίου και υπό τις προϋποθέσεις που αυτό προβλέπει».

Με αφορμή τη απάντηση του Στ.Δήμα, ο ευρωβουλευτής Δ.Παπαδημούλης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Είναι σαφές ότι η υπόθεση της πλήρους αναγνώρισης των κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων των επαναπατρισθέντων πολιτικών προσφύγων οδηγείται στο Ευρ.Δικαστήριο. Η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, δεν φρόντισε να ξεκαθαρίσει το θέμα επ'ωφελεία των ελλήνων πολιτικών προσφύγων και των ασφαλιστικών μαs ταμείων κατά την διαδικασία ένταξης των χωρών αυτών στην Ευρ.Ενωση . Σήμερα, η κυβέρνηση της Ν.Δ. προσποιείται ότι αγνοεί το ζήτημα και αφήνει τους έλληνες πολιτικούς πρόσφυγες αβοήθητους να διεκδικήσουν μόνοι τους το αυτονόητο δικαίωμα να τους αναγνωρισθούν όλα τα χρόνια που δούλεψαν και πλήρωσαν για να έχουν μια αξιοπρεπή σύνταξη, όπως δικαιούται κάθε ευρωπαίος πολίτης. Η κυβέρνηση χρειάζεται να απαντήσει: τι προτίθεται να πράξει για την εφαρμογή του Κανονισμού1408/71 για τους πολιτικούς πρόσφυγες; Θα αφήσει τους 100.000 έλληνες πρόσφυγες και τις οικογένειές τους να ταλαιπωρούνται στα δικαστήρια ή θα αναλάβει η ίδια την πρωτοβουλία για να λύσει το ζήτημα;»

To Γραφείο Τύπου