Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
19/10/2004

10 ημέρες πριν την ανάληψη του Χαρτοφυλακίου Περιβάλλοντος από τον Έλληνα Επίτροπο Στ.Δήμα, η Κομισιόν επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα παραμένει πρωτοπόρος στις παραβάσεις της Κοινοτικής Νομοθεσίας για το Περιβάλλον, με 72 ανοιχτές υποθέσεις

Απάντηση της Κομισιόν σε ερώτηση του Δ.Παπαδημούλη

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γνωστοποίησε το χάρτη των παραβάσεων της κοινοτικής νομοθεσίας για το περιβάλλον, μετά από ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ. Για μια ακόμη φορά, η χώρα μας, εξαιτίας απαράδεκτων παραλείψεων των κυβερνήσεων, αναδείχθηκε σε "μαύρο πρόβατο" της περιβαλλοντικής προστασίας.

Όπως αναφέρει η Επίτροπος Περιβάλλοντος Μάργκοτ Βάλστρομ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ.Παπαδημούλη οι αντι-περιβαλλοντικές επιδόσεις της Ελλάδας περιέχονται σε 72 φακέλους. Από αυτούς, οι 37 φάκελοι αναφέρονται σε περιπτώσεις που οδεύουν προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, καθώς η Ελλάδα δεν ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις που απορρέουν από την κοινοτική περιβαλλοντική νομοθεσία. Στην απάντηση της Επιτρόπου Περιβάλλοντος επισημαίνεται χαρακτηριστικά: «Από το σύνολο των παραβάσεων της Ελλάδας , 19 περιπτώσεις αφορούν στην παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας για τη διαχείριση των αποβλήτων, 16 περιπτώσεις σε παραβιάσεις της νομοθεσίας για τις προστατευόμενες περιοχές, 12 περιπτώσεις σε παραβιάσεις που έχουν να κάνουν με τη διαχείριση και την ποιότητα των υδάτων, 11 περιπτώσεις στην παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας για την ατμοσφαιρική ρύπανση κοκ.»

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ, με βάση τα στοιχεία που περιέχει ο ογκώδης φάκελος των ελληνικών παραβιάσεων, έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Η εικόνα της χώρας ως προς τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις της που απορρέουν από την κοινοτική περιβαλλοντική νομοθεσία είναι το λιγότερο απογοητευτική. Δέκα μόλις ημέρες πριν αναλάβει τα καθήκοντά του ο Έλληνας Επίτροπος Περιβάλλοντος κ. Σταύρος Δήμας, η χώρα απειλείται με σοβαρές καταδίκες και πρόστιμα από την Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σε 37 περιπτώσεις.

Αυτή η θλιβερή εικόνα μας υποχρεώνει να εντείνουμε την πίεσή μας στην ελληνική κυβέρνηση προκειμένου η Ελλάδα να πάψει να αποτελεί ουραγό στην περιβαλλοντική προστασία στο πλαίσιο της Ε.Ε. Ελπίζουμε και ο κ.Δήμας, ως αρμόδιος επίτροπος, να κάνει σωστά τη δική του δουλειά.

Επίσης, στο αμέσως επόμενο διάστημα σχεδιάζουμε πρωτοβουλίες σε συνεργασία με τις ελληνικές περιβαλλοντικές οργανώσεις , στην κατεύθυνση της ενδυνάμωσης της προσπάθειας για προστασία του περιβάλλοντος και την αειφορική διαχείριση των φυσικών πόρων της χώρας.»

To Γραφείο Τύπου