Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
14/10/2004

Η βιομηχανία του ντόπινγκ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ομιλία του Δ.Παπαδημούλη στην Ολομέλεια

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μετά από αίτημα του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ.Παπαδημούλη, συζήτηση για το ντόπινγκ και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν σε επίπεδο Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης.

Κατά τη συζήτηση η Επίτροπος Παιδείας και Αθλητισμού κα Ρέντινγκ τόνισε ότι παρά την άρνηση πολλών κρατών μελών και αθλητικών συλλόγων να μη ληφθούν μέτρα για το ντόπινγκ σε κοινοτικό επίπεδο, η Επιτροπή στα πλαίσια της δικαιοδοσίας της, ανέπτυξε δράσεις για την ενημέρωση, κατάρτιση, την ευαισθητοποίηση και την πρόληψη στο θέμα του ντόπινγκ.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης κατά την παρέμβασή του στη συζήτηση ζήτησε να υποβάλει η Επιτροπή, με βάση τη δημόσια υγεία, πρόταση οδηγίας για την καταπολέμηση του ντόπινγκ στον επαγγελματικό και ερασιτεχνικό αθλητισμό.

Γιατί, όπως είπε, μπορεί στην κορυφή του παγόβουνου που ακούει στο όνομα ντόπινγκ να βρίσκονται οι "υπεραθλητές" που κατά καιρούς συλλαμβάνονται, αλλά οι περισσότερο άνθρωποι που παίρνουν αναβολικά δεν το κάνουν για να καταρρίψουν παγκόσμια ή εθνικά ρεκόρ. Περισσότερο από οπουδήποτε αλλού, η βιομηχανία του ντόπινγκ ανθεί στους χώρους του ερασιτεχνικού αθλητισμού, ανάγοντας το ντοπάρισμα σε μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας.

Η Επίτροπος ενώ αναγνώρισε ότι η καταπολέμηση του ντόπινγκ είναι θέμα δημόσιας υγείας, απέφυγε επιμελώς να δεσμευτεί για την εκπόνηση σχετικής οδηγίας, αλλά άφησε κάποιο παράθυρο ελπίδας λέγοντας ότι τόσο η Συνθήκη Συντάγματος όσο και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σε πρόσφατη απόφασή του, θεωρούν ότι το ντόπινγκ δεν εμπίπτει στο δίκαιο του ανταγωνισμού αλλά είναι θέμα δημόσιας υγείας. Με τη δήλωσή της αυτή άφησε μια θετική παρακαταθήκη στον επόμενο Επίτροπο που θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο αυτό.

Σχολιάζοντας τα ανωτέρω, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ δήλωσε ότι το σύνθημα των Ολυμπιακών Αγώνων "πιο γρήγορα, πιο ψηλά, πιο δυνατά" ισχύει και για την προσφορά των απαγορευμένων αναβολικών ουσιών που διευρύνεται όλο και περισσότερο και αποφέρει όλο και μεγαλύτερα κέρδη, με τζίρο πάνω από 2 δισ. ευρώ μόνο στην Ευρώπη. Η νομική βάση για δεσμευτική κοινοτική νομοθεσία υπάρχει, είπε. Εάν προσθέσουμε σ΄ αυτήν και την πολιτική βούληση τότε θα μπορέσουμε να ξαναδώσουμε στον αθλητισμό την αξιοπιστία που του λείπει.

To Γραφείο Τύπου