Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
11/10/2004

Ο δολοφόνος του Σολομώντα Σολωμού συνελήφθη στην Κωνσταντινούπολη για λαπρεμπορία και αφέθηκε ελεύθερος ενώ υπάρχει ένταλμα της INTERPOL

Ερώτηση του Δ.Παπαδημούλη στην Επιτροπή και το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Την άσκηση πιέσεων στις Τουρκικές Αρχές για σύλληψη και έκδοση του Κενάν Ακίν πρώην «υπουργού» του ψευδοκράτους της Βόρειας Κύπρου, ο οποίος δολοφόνησε τον έλληνα διαδηλωτή Σολομώντα Σολωμού στα γεγονότα που έλαβαν χώρα στην ουδέτερη ζώνη στην Κύπρο στις 15/8/1996 στην διάρκεια ειρηνικής διαδήλωσης, ζητά με ερωτήσεις του προς το Συμβούλιο και την Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλης.

Στις ερωτήσεις του ο έλληνας ευρωβουλευτής αφού αναφέρεται στα γεγονότα του Αυγούστου '96 και στο Διεθνές ένταλμα σύλληψης της Ιnterpol σε βάρος του «υπουργού» Κενάν Ακίν, ο οποίος συμμετείχε στη δολοφονία του ελληνοκύπριου Σολομώντα Σολωμού, τονίζει ότι ο εν λόγω καταζητούμενος συνελήφθη προ ημερών στην Κωνσταντινούπολη για λαθρεμπορία (έφερε από το εξωτερικό χίλια τηλέφωνα στη βαλίτσα του) αλλά αφέθηκε ελεύθερος, παρά το ένταλμα της Interpol.

Στην συνέχεια της ερώτησής του ο Δ. Παπαδημούλης αναφέρεται στο Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Επ. Εφημερίδα C320 της 28/10/96) που εκδόθηκε μετά τα ανωτέρω γεγονότα στην Κύπρο, το οποίο μεταξύ άλλων «απαιτεί τη συνεργασία της Τουρκίας στη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για αναγνώριση σύλληψη και προσαγωγή στη δικαιοσύνη όλων όσοι είχαν ανάμειξη στις δολοφονίες και στους πυροβολισμούς κατά των αόπλων διαδηλωτών» και καλεί το Συμβούλιο και την Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να ασκήσουν πιέσεις στην Κυβέρνηση της ʼγκυρας να σεβασθεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της, Αλλά και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις δεσμεύσεις της απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να εκτελεσθεί άμεσα το ένταλμα της Interpol για σύλληψη και έκδοση του Κενάν Ακίν.

To Γραφείο Τύπου