Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
08/10/2004

Συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τις ελληνικές περιουσίες στην Τουρκία μετά από αναφορά που είχε υποβάλει ο Συνασπισμός

Παρέμβαση του Δημήτρη Παπαδημούλη

Μία μέρα μετά την έκθεση-εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, το θέμα της περιουσίας του Πατριαρχείου, των μειονοτικών Ιδρυμάτων και των περιουσιών της Ίμβρου και Τενέδου αλλά και των περιουσιών των ελλήνων της Κωνσταντινούπολης συζητήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά από πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ.Παπαδημούλη.

Πιο συγκεκριμένα συζητήθηκε σήμερα αναφορά του ΣΥΝ, που είχε στηρίξει από το 1994 ο Αλέκος Αλαβάνος και που για χρόνια εκκρεμούσε ενώπιον της επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τις ελληνικές περιουσίες στην Τουρκία , οι οποίες "δημεύονται" με απαράδεκτες νομικές διαδικασίες που παρά τις υποσχέσεις εξακολουθούν ακόμη να ισχύουν.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής αναφέρθηκε στις σχετικές αναφορές της χθεσινής έκθεσης της Επιτροπής για την Τουρκία και υποσχέθηκε αόριστα οτι η Επιτροπή θα ασχοληθεί με το θέμα.

Παίρνοντας το λόγο ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ.Παπαδημούλης σημείωσε ότι δικαιώνεται ο ΣΥΝ τόσο για την υπό συζήτηση αναφορά όσο και για το σύνολο των ενεργειών του για την ανάδειξη του προβλήματος υφαρπαγής περιουσιών εκ μέρους της Τουρκίας τόσο όσον αφορά ατομικές υποθέσεις όσο και περιουσιών του Οικουμενικού Πατριαρχείου και άλλων ιδρυμάτων.

Τόνισε ότι το θέμα αυτό συνιστά κατάφορη παραβίαση των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων αλλά και υπονόμευση κάθε έννοιας κράτους δικαίου. Ταυτόχρονα καυτηρίασε την Επιτροπή για τη χλιαρή στάση που έχει κρατήσει μέχρι σήμερα γι' αυτό το θέμα και την κάλεσε να ερευνήσει σε βάθος τις πολυάριθμές καταγγελίες, να ενημερώσει σχετικά και υπεύθυνα το Κοινοβούλιο όπως και να εξετάσει την αναδρομική αναθεώρηση περιπτώσεων απώλειας περιουσιακών δικαιωμάτων παράνομα από τουρκικά δικαστήρια.

Στο ίδιο πνεύμα μίλησαν ο πρόεδρος της Επιτροπής Αναφορών αλλά και άλλοι ευρωβουλευτές μεταξύ των οποίων και ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μ.Μαυρομάτης. Μετά από σχετική πρόταση του Δ.Παπαδημούλη που αποδέχτηκε και ο πρόεδρος της επιτροπής, η επιτροπής Αναφορών αποφάσισε ομόφωνα να παραμείνει ανοικτή η αναφορά για τις ελληνικές περιουσίες στην Τουρκία και ζήτησε από την Επιτροπή να ενημερώνει τακτικά για την πρόοδο που επιτυγχάνεται γι αυτό το θέμα.

To Γραφείο Τύπου