Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
21/09/2004

Χρηματοδότηση του ευρωπαϊκού κινηματογράφου και του οπτικοακουστικού τομέα ζητεί ο Δ.Παπαδημούλης

Οι δηλώσεις του ασκούντος την Προεδρία του ΕΚΟΦΙΝ, σχετικά με τον ευρωπαϊκό κινηματογράφο και τη χρηματοδότηση οπτικοακουστικών παραγωγών, προκάλεσαν την άμεση αντίδραση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος και κατέθεσε σχετική ερώτηση στο Συμβούλιο Υπουργών Πολιτισμού της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, ο Ολλανδός Υπουργός Gerrit Zalm, υπό την ιδιότητά του Ασκούντος την Προεδρία της ΕΕ, δήλωσε σε συνέντευξή του: « Δεν πιστεύω στον ευρωπαϊκό κινηματογράφο». Δηλώσεις που πυροδότησαν έντονες ανησυχίες στον κόσμο του σινεμά και του οπτικοακουστικού τομέα, καθώς ερμηνεύθηκαν ως πρόθεση της Ολλανδικής Προεδρίας να μη δώσει «πεντάρα» στο κοινοτικό πρόγραμμα στήριξης του οπτικοακουστικού τομέα ΜΕDIA, για το οποίο η Επιτροπή έχει προτείνει να προβλεφθεί προϋπολογισμός ύψους 1,055 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη χρονική περίοδο 2007-2013.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε ότι ο κ. Ζαλμ μιλώντας εξ ονόματος της Προεδρίας διέπραξε πολιτικό σφάλμα, εκφράζοντας μία άποψη που δεν αντικατοπτρίζει ούτε τη θέση των Κοινοτικών Οργάνων ούτε των προηγούμενων Προεδριών και η οποία είναι αντίθετη προς το γενικό κοινοτικό συμφέρον. Ο κ. Ζαλμ ως Υπουργός ΕΚΟΦΙΝ όφειλε να γνωρίζει τον οικονομικό και εμπορικό ρόλο που αντιπροσωπεύει για την ΕΕ μια δυναμική κινηματογραφική βιομηχανία. Ο οπτικοακουστικός τομέας συμβάλλει κατά 5,3% στο ΑΕΠ της ΕΕ, ένα ποσοστό που, όπως αναφέρει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ, θα μπορούσε να ήταν πολύ υψηλότερο εάν υπήρχε μεγαλύτερη στήριξη και ενθάρρυνση της συγκεκριμένης βιομηχανίας.

Ουδείς, συνέχισε ο Δημήτρης Παπαδημούλης, δικαιούται να υπονομεύει το πρόγραμμα ΜΕDIA σε μια εποχή όπου η αγορά της ΕΕ κατακλύζεται από μη ευρωπαϊκές παραγωγές ενώ ελάχιστα ευρωπαϊκά έργα κυκλοφορούν στη διεθνή αγορά. Αντίθετα, με δεδομένο τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει ο οπτικοακουστικός τομέας ως μέσο αμοιβαίας γνωριμίας των λαών, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη στήριξη για τις χώρες περιορισμένης γλωσσικής εμβέλειας και μικρής γεωγραφικής έκτασης, πράγμα που θα συμβάλει στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής ταυτότητας μέσω της προβολής της ευρωπαϊκής πολιτιστικής πολυμορφίας.

To Γραφείο Τύπου