Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
16/09/2004

Βόμβα από τις Βρυξέλλες στο Προεδρικό Διάταγμα Παυλοπουλου για τους συμβασιούχους

Δικαιώματα αποζημιώσεων σε συμβασιούχους - Απάντηση Στ.Δήμα σε Δ.Παπαδημούλη

Σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλη για το Π.Δ. 164 που «εφαρμόζει» την Κοινοτική Οδηγία 99/70 στην Ελλάδα απάντησε ο Επίτροπος της Ε.Ε. Στ. Δήμας.

Πιο συγκεκριμένα η ερώτηση Παπαδημούλη αφορούσε την προϋπόθεση «ύπαρξης ενεργού σύμβασης την 19/7/2004 ή 3 μήνες πριν από αυτή» του άρθρου 11 του Π.Δ 164/2004 με βάση την οποία εξαιρούνται από την Οδηγία χιλιάδες εργαζόμενοι που δεν έχουν ενεργό σύμβαση στα μέσα του 2004 (19/4/2004-19/7/2004).

Όπως τόνιζε στην ερώτησή του ο Δ.Παπαδημούλης «η προϋπόθεση αυτή έχει ως αποτέλεσμα όχι μόνο να μετακυλίεται σε βάρος των εργαζομένων η παράταση της προθεσμίας ενσωμάτωσης που έλαβε η Ελλάδα, αλλά να μετακυλίεται σε βάρος των εργαζομένων και η διετής καθυστέρηση μεταφοράς της Οδηγίας στο εσωτερικό δίκαιο».

Απαντώντας ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο αρμόδιος Επίτροπος κ.Στ.Δήμας ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Όπως σωστά έχει παρατηρήσει ο κύριος Παπαδημούλης, η Επιτροπή στο παρελθόν εξέφρασε ερωτηματικά σχετικά με τα μέτρα που είχε λάβει η ελληνική κυβέρνηση για την αποφυγή καταχρήσεων οι οποίες προέκυπταν από τη χρήση συμβολαίων ορισμένου χρόνου κατά το διάστημα της καθυστέρησης της μεταφοράς της οδηγίας στο εθνικό δίκαιο. Η ερώτηση προς την Επιτροπή αφορούσε το προηγούμενο προεδρικό διάταγμα το οποίο, αφενός καθυστέρησε να ενσωματώσει την οδηγία και, αφετέρου, την ενσωμάτωσε πλημμελώς. Αν η κατάσταση αυτή δεν είχε εν τω μεταξύ διορθωθεί μέσω του νέου προεδρικού διατάγματος, η Επιτροπή θα μπορούσε θεωρητικά να ξεκινήσει τις προβλεπόμενες από τα άρθρα 226 και 228 διαδικασίες που σκοπό έχουν να κηρύξουν το κράτος μέλος υπερήμερο στις υποχρεώσεις απέναντι στη Συνθήκη και να το εξαναγκάσουν σε συμμόρφωση.

Πέραν αυτών, επειδή ο κύριος Παπαδημούλης αναφέρθηκε στα δικαιώματα του πολίτη, θα μπορούσε πράγματι η Επιτροπή να στραφεί κατά του κράτους μέλους σε περίπτωση ζημίας που προξενήθηκε από την εκπρόθεσμη και πλημμελή ενσωμάτωση μιας οδηγίας. Για κάτι τέτοιο υπάρχει σχετική νομολογία. Με τον τρόπο αυτό οι πολίτες προστατεύονται από τη ζημιά που μπορούν να υποστούν από την υπαίτια και παράνομη καθυστέρηση της ενσωμάτωσης μιας οδηγίας από κράτος μέλος. Στην περίπτωση αυτή, αρμόδια είναι τα εθνικά δικαστήρια και προϋπόθεση της επιδίκασης αποζημίωσης είναι, πρώτον, η ύπαρξη παράνομης παραβατικής συμπεριφοράς του κράτους μέλους - παραδείγματος χάριν, καθυστερημένη ή πλημμελής μεταφορά οδηγίας στο εσωτερικό δίκαιο - και, δεύτερον, η ύπαρξη αιτιώδους συνάφειας μεταξύ της συμπεριφοράς του κράτους μέλους και της υφισταμένης ζημίας». Και κατέληξε: «δεδομένου ότι το νέο προεδρικό διάταγμα δεν φαίνεται να είναι αντίθετο προς την οδηγία και, υπό την επιφύλαξη της ολοκλήρωσης της διαδικασίας εξέτασης της Επιτροπής, δεν υπάρχουν μέτρα τα οποία θα μπορούσαν να ληφθούν κατά της Ελλάδας».

Με αφορμή την απάντηση του Επιτρόπου ο Δ. Παπαδημούλης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η νομική κατασκευή με την οποία εξαιρέθηκε μεγάλος αριθμός συμβασιούχων από τις ευεργετικές διατάξεις της Οδηγίας 99/70 αρχίζει να τρίζει.

Ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Στ. Δήμας

Α) αφήνει ανοικτό το θέμα παραπομπής της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προκειμένου να προστατευθούν πολίτες από πλημμελή εφαρμογή ή καθυστέρηση της Ελλάδας να ενσωματώσει την Οδηγία. Τονίζει μάλιστα ότι υπάρχει και σχετική νομολογία. Προφανώς αναφέρεται στην υπόθεση Φράνκοβιτς (1991) που το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε για πρώτη φορά να πληρωθεί αποζημίωση σε ιδιώτη που υπέστη βλάβη εξαιτίας αδυναμίας κράτους μέλους να εφαρμόσει ευρωπαϊκή οδηγία μέσα στο καθορισμένο χρονικό περιθώριο»

Β) τονίζει ότι το ύψος των αποζημιώσεων θα καθορίσουν τα εθνικά δικαστήρια.

Με βάση τα ανωτέρω είναι σαφές ότι ανοίγει νέος κύκλος αγώνων όσων συμβασιούχων αδικήθηκαν και ταυτόχρονα νέος κύκλος προσφυγών στα Δικαστήρια από συμβασιούχους για αποζημιώσεις, το ύψος των οποίων δεν μπορεί να προκαθορισθεί.

Καλούμε την Κυβέρνηση να επανεξετάσει με θετικότερο τρόπο πολλά σημεία του Π.Δ 164/2004, προκειμένου να αποκατασταθούν οι αδικίες, να αποφευχθεί παραπομπή της Ελλάδας και να αποφευχθεί ταλαιπωρία και κόστος για τους συμβασιούχους και τον κρατικό προϋπολογισμό»

To Γραφείο Τύπου