Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
15/09/2004

Όχι στο νεοφιλελεύθερο σύμφωνο σταθερότητας - Ναι σ' ένα νέο σύμφωνο για την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή

Ομιλία του Δ.Παπαδημούλη στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης, ευρωβουλευτής του ΣΥΝ, μιλώντας σήμερα στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για τις προωθούμενες αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας, τόνισε τα εξής:

Οι αλλαγές που προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Σύμφωνο Σταθερότητας δεν θίγουν τη νεοφιλελεύθερη φιλοσοφία του. Εξυπηρετούν τις ιδιαίτερες ανάγκες των κυβερνήσεων της Γερμανίας και της Γαλλίας και θα επιβαρύνουν ιδιαίτερα χώρες -όπως η Ελλάδα- με υψηλό δημόσιο χρέος, ένα χρέος που θα μεγαλώσει κι άλλο εξ αιτίας των πανάκριβων Ολυμπιακών Αγώνων και των υψηλών αμυντικών δαπανών..

Οι αλλαγές αυτές δεν απαντούν στα κρίσιμα προβλήματα: τους χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, την υψηλή ανεργία και τις μεγάλες κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητες που μαστίζουν την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα τελευταία χρόνια.

Η Ευρωπαϊκή Αριστερά, στον αντίποδα της κριτικής των Ευρωπαίων τραπεζιτών που εκφράζουν την απόλυτη νεοφιλελεύθερη ορθοδοξία, διεκδικεί, με τη ριζική μεταρρύθμιση του νεοφιλελεύθερου Συμφώνου Σταθερότητας, ένα νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για την απασχόληση, την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. Ένα Σύμφωνο που θα εισάγει τα παραπάνω κοινωνικά κριτήρια στους μετρήσιμους και ελεγχόμενους δείκτες και θα προβλέπει κυρώσεις για τις χώρες που τα παραβιάζουν με τη διατήρηση π.χ. υψηλής, πάνω από ένα όριο, ανεργίας.

To Γραφείο Τύπου