Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
11/08/2004

Κίνδυνος για ασφαλιστικά δικαιώματα των επαναπατρισθέντων πολιτικών προσφύγων

Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη στην Κομισιόν

Την άμεση και πλήρη αναγνώριση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των Ελλήνων πολιτικών προσφύγων και των οικογενειών τους που έχουν επαναπατρισθεί στην Ελλάδα από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης οι οποίες έχουν πλέον ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ζητεί με ερώτησή του προς την Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ.Παπαδημούλης.

Το θέμα αφορά δεκάδες χιλιάδες Έλληνες πολιτικούς πρόσφυγες και τα παιδιά τους, οι οποίοι επαναπατρίσθηκαν στην Ελλάδα κυρίως κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980. Η Ελλάδα είχε συνάψει διμερείς συμβάσεις με τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που φιλοξενούσαν πολιτικούς πρόσφυγες και ανέλαβε την υποχρέωση έναντι ενός εφ' άπαξ ποσού να αναγνωρίσει το χρόνο ασφάλισης των επαναπατρισθέντων πολιτικών προσφύγων, σύμφωνα με την ελληνική κοινωνικοασφαλιστική νομοθεσία.

Το καθεστώς των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των πολιτικών προσφύγων που επέστρεψαν στην Ελλάδα ρυθμίστηκε με το Ν. 1539/85, ο οποίος αναγνώριζε ένα μικρό μόνο μέρος της προϋπηρεσίας τους στις εν λόγω χώρες. «Μετά την ένταξη των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης στην Ε.Ε.», σημειώνει ο Δ.Παπαδημούλης στην ερώτησή του, «οι Έλληνες πρόσφυγες που προέρχονται από αυτές τις χώρες δικαιούνται με βάση την κοινοτική νομοθεσία [Κανονισμός (ΕΟΚ) 1408/71] την άμεση και πλήρη αναγνώριση των κοινωνικοασφαλιστικών τους δικαιωμάτων. Ωστόσο, φαίνεται ότι ορισμένες από τις χώρες αυτές θεωρούν ότι έχουν αποσβέσει τις υποχρεώσεις τους απέναντι στους επαναπατρισθέντες Έλληνες πρόσφυγες και επικαλούνται προς τούτο τις σχετικές διμερείς συμβάσεις». Με δεδομένο ότι μεγάλος αριθμός πολιτικών προσφύγων που είναι ήδη σε πολύ προχωρημένη ηλικία, είτε ζει με την κατώτερη σύνταξη είτε είναι υποχρεωμένο να εξακολουθεί να εργάζεται για να συμπληρώσει ένσημα, ο Δ.Παπαδημούλης ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιβεβαιώσει εάν και ποιες από τις χώρες της διεύρυνσης θεωρούν ότι έχουν αποσβέσει τις υποχρεώσεις τους απέναντι στους επαναπατρισθέντες Έλληνες πολιτικούς πρόσφυγες που απορρέουν από τον Καν. 1408/721, να αναφέρει τυχόν μέτρα που έχουν ληφθεί για τις ανάλογες περιπτώσεις της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας και επίσης να παρουσιάσει τι μέτρα προτίθεται να λάβει για την άμεση και πλήρη αναγνώριση των δικαιωμάτων των Ελλήνων πολιτικών προσφύγων.

To Γραφείο Τύπου