Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
05/08/2004

Να καταργηθούν οι πρακτικές που διατηρούν απαράδεκτα υψηλές τιμές στα ελληνικά σούπερ-μάρκετ ζητά με παρέμβασή του από την Κομισιόν ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης

Την παρέμβαση της Κομισιόν για τη διερεύνηση των συνθηκών ανταγωνισμού στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στον κλάδο των σούπερ μάρκετ ζητεί με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ.Παπαδημούλης.

Στην ερώτηση του ο Έλληνας ευρωβουλευτής αναφέρεται στα έγγραφα που κατασχέθηκαν μετά από έφοδο της Επιτροπής Ανταγωνισμού στα γραφεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος (ΣΕΣΜΕ), ένα εκ των οποίων είδε το φως της δημοσιότητας (Βήμα, 6 Ιουνίου 2004).

Από το έγγραφο αυτό, τονίζει ο Δ.Παπαδημούλης, προκύπτει ότι ο ΣΕΣΜΕ επέβαλε στις προμηθεύτριες εταιρείες να μην αναγράφουν επί των τιμολογίων τους τις μεγάλες εκπτώσεις που παρέχουν στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ, έτσι ώστε να εμφανίζεται ότι πωλούν στην τιμή κόστους συν ένα εύλογο κέρδος, ενώ στην πραγματικότητα τα κέρδη τους είναι πολύ υψηλότερα. Ταυτόχρονα, με δεδομένο ότι ο Νόμος 2942/12.9.2001 απαγορεύει τη λιανική πώληση εμπορευμάτων κάτω του κόστους αγοράς (όπως αυτό αναγράφεται στα τιμολόγια των προμηθευτών, αφαιρούμενης και της πιθανής έκπτωσης), εμποδίζονται όσες επιχειρήσεις θα επιθυμούσαν να ρίξουν τις τιμές σε λογικά επίπεδα, αφού θα κινδύνευαν να κατηγορηθούν για παραβίαση της νομοθεσίας. Με αυτές τις πρακτικές οι τιμές διατηρούνται απαράδεκτα υψηλές, με θύμα τον Έλληνα καταναλωτή.

Ο Δ.Παπαδημούλης ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές να ανακοινώσει εάν από τις έρευνες της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού προκύπτουν ευθύνες για αθέμιτες πρακτικές και αν προτίθεται να παρέμβει ώστε να εξασφαλισθεί ότι θα αναγράφονται στα τιμολόγια οι πραγματικές εκπτώσεις που απολαμβάνουν οι επιχειρήσεις σούπερ μάρκετ προς όφελος των καταναλωτών και για τη μείωση του πληθωρισμού.

To Γραφείο Τύπου