Skip to main content.
Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
18/07/2004

Ανοικτή δημόσια συζήτηση για την Ευρωπαϊκή Αριστερά

Στη συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με θέμα "Το μέλλον και οι προοπτικές της Ευρώπης και ο ρόλος της Αριστεράς", που έλαβε χώρα στο Μιλάνο, στις 18 Ιουλίου και την οποία διοργάνωσε η Κομμουνιστική Επανίδρυση και συμμετείχαν αριστερά κόμματα που συμμετέχουν δραστήρια στις διεργασίες του Ευρωπαϊκού Κόμματος της Αριστεράς, στην παρέμβαση που έκανε εκ μέρους του ΣΥΝ ο ευρωβουλευτής του κόμματος Δημήτρης Παπαδημούλης, μεταξύ άλλων, ανέφερε τα ακόλουθα:

«Η Ευρωπαϊκή Αριστερά οφείλει να οικοδομήσει το προφίλ μιας ρεαλιστικής δύναμης που μάχεται για την κοινωνική δικαιοσύνη και ταυτόχρονα αντιλαμβάνεται και παρευρίσκεται στις καθημερινές ανάγκες των ανθρώπων, μιας δύναμης που υποστηρίζει την κοινωνία πολιτών και τα κοινωνικά κινήματα και συγχρόνως αναπτύσσει και παρουσιάζει εποικοδομητικές εναλλακτικές ιδέες, και με συνέπεια υπερασπίζει τα συμφέροντα του λαού. Η σημερινή Αριστερά πρέπει κατά προτεραιότητα να εστιάσει στα επείγοντα κοινωνικά προβλήματα όπως οι απολύσεις και η ανεργία, η διανομή του πλούτου, η φορολογική και εργασιακή μεταρρύθμιση, αλλά και στα άλλα μεγάλα θέματα της εποχής μας, όπως τα δικαιώματα των γυναικών, η παγκοσμιοποίηση και ο πόλεμος, το περιβάλλον και το ζήτημα της ορθολογικής και βιώσιμης διαχείρισης των ανανεώσιμων και μη ανανεώσιμων πόρων και η υποστήριξη στους αποκαλούμενους "παράνομους μετανάστες". Η Ευρωπαϊκή Αριστερά πρέπει να πείσει τα συνδικάτα, τις ενώσεις, τα φεμινιστικά και οικολογικά κινήματα να εμπλακούν από κοινού στην προσπάθεια αναζήτησης εναλλακτικών πολιτικών. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Αριστερά πρέπει να ανοίξει τις τάξεις της σε όλους τους νέους που αποτελούν τη μεγάλη μάζα των διαμαρτυρομένων στις κινητοποιήσεις ενάντια στη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση.

Η Ευρωπαϊκή Αριστερά θα πρέπει να κινηθεί γρήγορα εάν θέλει να συμβαδίσει με την εμφάνιση των νέων μαζικών κινημάτων. Πρέπει να προγραμματίσουμε τη στρατηγική μας για τις επόμενες δεκαετίες, μια στρατηγική που οφείλει να είναι περισσότερο δυναμική και πρωτοβουλιακή, παρά αντανακλαστική και αμυντική, μια στρατηγική που θα είναι ταυτόχρονα δυναμική και δημιουργικά ευφυής. Η δική μας Αριστερά μπορεί να είναι ενεργή και αποτελεσματική, τόσο στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής δουλειάς όσο και στον εξωκοινοβουλευτικό χώρο δράσης της δημόσιας ζωής.

Για την εξυπηρέτηση αυτών των στόχων, το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ) θα πρέπει να ενθαρρύνει την καθιέρωση των κατάλληλων πολιτικών δομών που θα δίνουν τη δυνατότητα για το σχηματισμό διεθνών - και επομένως ισχυρών - συμμαχιών ενάντια στις παγκόσμιες οικολογικές, οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές απειλές. Η συγκρότηση του ΚΕΑ ξεκίνησε στη βάση μιας ριζικής κριτικής του καπιταλισμού, της ανάγκης για πολιτική αντίσταση στο νεοφιλελευθερισμό και της βούλησης για την ανάπτυξη μιας εναλλακτικής προοπτικής. Αυτοί είναι οι κύριοι στόχοι της σημερινής Αριστεράς. Σε αυτό το πλαίσιο, στους ερχόμενους μήνες, το ΚΕΑ θα πρέπει να οργανώσει πολλά τοπικά φόρουμ, σε κάθε μια από τις χώρες μας, προκειμένου να καθιερωθεί η δημόσια συζήτηση με τους ενεργούς πολίτες, τις ομάδες της κοινωνίας πολιτών, τους ακτιβιστές, τα κινήματα και τα πολιτικά κόμματα. Επιπλέον, πρέπει να δώσει το παρόν σε σημαντικές εκδηλώσεις όπως οι διασκέψεις και οι άλλες διεργασίες που προετοιμάζουν τη σύνοδο του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ στο Πόρτο Αλέγκρε τον επόμενο Ιανουάριο.»

To Γραφείο Τύπου