Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
15/07/2004

Barroso: "Δεν είμαι ένας αμερικάνος στην Ευρώπη"

Απάντηση στον Δημήτρη Παπαδημούλη για τη μεταφορά προσωπικών δεομένων ευρωπαίων πολιτών στις ΗΠΑ

Την ανάγκη να απολογηθεί φαίνεται ότι αισθάνθηκε ο Πορτογάλος Πρωθυπουργός και υποψήφιος για την Προεδρία της Commission κ. Jose Manuel Barroso, αφού ξεκινώντας την απάντησή του σε ερώτηση του Δ.Παπαδημούλη σχετική με την μεταφορά προσωπικών δεδομένων ευρωπαίων πολιτών στις αρχές των ΗΠΑ, φρόντισε να τονίσει: "Δεν είμαι ένας αμερικάνος στην Ευρώπη".

Πιο συγκεκριμένα, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ.Παπαδημούλης, με αφορμή την συνάντηση του κ. Barroso με τους ευρωβουλευτές της ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς προκειμένου να εκθέσει τις απόψεις του, του έθεσε το ακόλουθο ερώτημα:

"Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε αποφασίσει τον Απρίλιο του 2004 να παραπέμψει την προσωρινή συμφωνία Ε.Ε -ΗΠΑ στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αφού θεωρούσε ότι η συμφωνία αυτή παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων των ευρωπαίων πολιτών. Κάλεσε μάλιστα την Commission να περιμένει την απόφαση του Δικαστηρίου πριν υπογράψει την συμφωνία. Παρά ταύτα η Commission, επιδεικνύοντας πρωτοφανή αλαζονεία, αγνόησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και προχώρησε τον Μάιο στην οριστικοποίηση της συμφωνίας. Συμφωνείτε με τις ενέργειες της Commission; Στο μέλλον έτσι θα συνεργαστείτε με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;".

Αίσθηση προκάλεσε το ξεκίνημα της απάντησης του κ.Barroso που τόνισε:

"Δεν είμαι ένας αμερικάνος στην Ευρώπη" και συνέχισε "Δεν πιστεύω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι υποτελής στις ΗΠΑ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ θα πρέπει να συνεργαστούν για να απαντήσουν στις προκλήσεις,. Είναι ουτοπικό να νομίζουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση από μόνη της θα αντιμετωπίσει τις προκλήσεις" και αναφερόμενος στο θέμα των προσωπικών δεδομένων κατέληξε. "Θα σεβαστώ απολύτως την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Γνωρίζω όμως ότι η Commission κατέβαλλε σημαντικές προσπάθειες για τη βελτίωση της συμφωνίας. Το μη χείρον βέλτιστο».

Ανάλογη συνάντηση με τους ευρωβουλευτές της ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, είχε χθες το απόγευμα ο υποψήφιος για την Προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ισπανός σοσιαλιστής Josep Borrell.

Σε ερώτηση του Δημ.Παπαδημούλη, αν από τη θέση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο κ.BorrelL προτίθεται να επιμείνει στην προσφυγή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά της συμφωνίας ΕΕ.-ΗΠΑ για τη μεταφορά προσωπικών δεδομένων επιβατών στις αρχές των ΗΠΑ, απάντησε: «Η προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εναντίον της απόφασης της Επιτροπής, έχει ήδη κινηθεί και θα την προχωρήσουμε. Είμαι ριζικά αντίθετος με μια Ευρώπη υποτελή στις ΗΠΑ. Πρώτο καθήκον του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θεωρώ την υπεράσπιση του ρόλου και της αξιοπρέπειας που Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.»

To Γραφείο Τύπου