Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
26/05/2005

Συνάντηση του Προέδρου του ΣΥΝ Αλ.Αλαβάνου με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ

"Δεν μπορεί το ρύζι να έχει τιμή παραγωγού 0,50€ και τιμή στο ράφι του σούπερ μάρκετ 2,50€"

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέκος Αλαβάνος μαζί με τον Δημ. Στρατούλη, μέλος της ΠΓ και υπεύθυνο για την εργατική πολιτική του κόμματος, συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ (ΣΕΣΜΕ) κ. Απ. Αλεξάκη, και συζήτησε εκτενώς τα θέματα της ακρίβειας και της προώθησης των ελληνικών προϊόντων.

Μετά τη συνάντηση ο Αλ. Αλαβάνος έκανε την εξής δήλωση :

«Είχαμε μια ενδιαφέρουσα και μερικές φορές έντονη συζήτηση με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου σούπερ-μάρκετ κ. Απ. Αλεξάκη. Εμείς ως ΣΥΝ θέσαμε μια σειρά ζητήματα:

Το πρώτο που μας απασχολεί είναι το θέμα της ακρίβειας. Δεν μπορεί για παράδειγμα το ρύζι ο παραγωγός να το πουλάει 0,50 ευρώ και εμείς στα ράφια των σούπερ- μάρκετ να το βρίσκουμε 2,50 ευρώ.

Συζητήσαμε διάφορες προτάσεις για την καλύτερη οργάνωση της αγοράς, τη μείωση της ανεξέλεγκτης δύναμης των πολυεθνικών στην Ελλάδα έτσι ώστε να μειωθούν οι τιμές.

Συζητήσαμε επίσης και θέσαμε ως ΣΥΝ τα θέματα ασφάλειας και προέλευσης των προϊόντων. Δεν μπορεί, για παράδειγμα, όσπρια από τη Λατινική Αμερική να εμφανίζονται χωρίς επωνυμία ή με ψευδή επωνυμία σε ορισμένα σούπερ-μάρκετ.

Επίσης θέσαμε το θέμα των εργασιακών σχέσεων που με τα τετράωρα έχουν γίνει υπερεντατικές για τις νέες κοπέλες και τους άλλους εργαζόμενους, ενώ ταυτόχρονα οι αμοιβές είναι εξευτελιστικές. Είναι σημαντικό, κατά τη γνώμη μου, όλα τα σούπερ μάρκετ να ακολουθήσουν το πρότυπο ορισμένων, όπως είναι τα συνεταιριστικά της Κρήτης για παράδειγμα, όπου υπάρχει τουλάχιστον μεγαλύτερος σεβασμός στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων.

Τέλος, ένα θέμα που συζητήσαμε και νομίζω ότι βρήκαμε κοινή βάση, είναι η ανάγκη να ενισχυθούν οι έλληνες παραγωγοί, τα ελληνικά προϊόντα στα ράφια των σούπερ-μάρκετ.»

O Πρόεδρος του ΣΕΣΜΕ κ. Απ. Αλεξάκης δήλωσε τα εξής:

«Έγινε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση εκατέρωθεν ενημέρωσης και πιστεύω ότι τελικά καταλήξαμε ότι είναι για όλους συμφέρον να στηριχθούν τα ελληνικά σούπερ-μάρκετ, να στηριχθούν τα ελληνικά προϊόντα, να γίνει προσπάθεια να μειωθούν οι τιμές των προϊόντων, ιδιαίτερα των πολυεθνικών επιχειρήσεων, όπως επίσης και στο εργασιακό δεν διαφωνούμε ότι πρέπει να ελαχιστοποιηθεί ή και να εκμηδενιστεί το τετράωρο απασχόλησης. Συμφωνήσαμε επίσης στο στόχο να στηρίξουμε τον έλληνα καταναλωτή, την ελληνική βιοτεχνία και βιομηχανία και το ελληνικό λιανεμπόριο, διότι όσο αυξάνονται τα μερίδια από τα πολυεθνικά συγκροτήματα, τα ελληνικά προϊόντα δε θα βρίσκουν χώρο για να πουλιούνται.

Όσον αφορά στις εισαγωγές προϊόντων από το εξωτερικό τα οποία εμείς έχουμε, έγιναν προτάσεις με ποιον τρόπο θα υπάρχει ενημέρωση στο λιανεμπόριο, ώστε να ξέρουμε τι παράγεται, πού παράγεται και πότε, διότι μέχρι τώρα δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τα παραγόμενα δικά μας διαθέσιμα προϊόντα πού είναι και πότε είναι διαθέσιμα.»

To Γραφείο Τύπου