Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
22/12/2006

Ανακοίνωση του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΝ για την πρόσφατη Έκθεση της Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης

Σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων διαπιστώνονται για μια ακόμα φορά στην Ελλάδα από την ελληνική αστυνομία, όπως προκύπτει από τη δημοσιοποίηση της Έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρόληψη Βασανιστηρίων, της Απάνθρωπης και Ταπεινωτικής Μεταχείρισης, του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης και προσωπικά του υπουργού Δημόσιας Τάξης, Βύρωνα Πολύδωρα, είναι βαριές. Οι παραβιάσεις των δικαιωμάτων εκτείνονται από βασανιστήρια και κακομεταχείριση κρατουμένων, άθλιες συνθήκες κράτησης, κυρίως αλλοδαπών.

Η Έκθεση αποκαλύπτει, με τεκμηριωμένες αναφορές, ένα κράτος παχυδερμικό και αδιάφορο ως προς τα δικαιώματα Ελλήνων και αλλοδαπών, σαφώς ταξικό σε βάρος των αδύναμων και φτωχών και μια αστυνομία που παραβιάζει ανοιχτά δικαιώματα πολιτών, κρατουμένων και μη, και μάλιστα ατιμώρητα και με την ανοχή και την κάλυψη της πολιτικής ηγεσίας της.

Το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΝ καλεί την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τη ζοφερή πραγματικότητα και να συμμορφωθεί το ταχύτερο στις υποδείξεις της Επιτροπής.

Η σιωπή του κατά τα άλλα λαλίστατου υπουργού Δημόσιας Τάξης Β. Πολύδωρα για την Έκθεση της Επιτροπής είναι εκκωφαντική.

Ο κ. Πολύδωρας «καταπίνει» τη γλώσσα του για τις παραβιάσεις δικαιωμάτων των «πραιτόρων» του, αλλά δεν διστάζει να βερμπαλίζει συνεχώς και επικίνδυνα σε βάρος πολιτικών χώρων, ζητώντας τους πιστοποιητικά νομιμοφροσύνης.

Ούτε ο ίδιος, ούτε η κυβέρνηση, που τον καλύπτει, μπορούν πια να κρυφτούν πίσω από το δάχτυλό τους.

Τμήμα Δικαιωμάτων