Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
28/12/2006

ΠΡΙΝ ΑΚΟΜΗ ΚΑΘΑΡΟΓΡΑΦΕΙ...

Τα πυρά της Κομισιόν δέχεται η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τους συμβασιούχους

Απάντηση του Επιτρόπου Σπίντλα στον Δ. Παπαδημούλη

Τα πυρά της Κομισιόν δέχεται, πριν ακόμη καθαρογραφεί, η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που απαγορεύει την μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου ακόμα και μετά από τελεσίδικες αποφάσεις. Ο Επίτροπος κ. Σπίντλα, υπεύθυνος για τις κοινωνικές υποθέσεις, για τρίτη φορά σε διάρκεια 15 ημερών απαντώντας σε ισάριθμες ερωτήσεις του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλη δηλώνει ότι εξετάζεται η συμβατότητα της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου με το κοινοτικό δίκαιο και ιδιαίτερα με την Οδηγία 99/70 και τονίζει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η αξιολόγηση, που ενδέχεται να οδηγήσει σε παραπομπή της Ελλάδας στο Δικαστήριο των Ευρ. Κοινοτήτων.

Σε ερώτηση του Δ. Παπαδημούλη σχετικά με το Ν. 3301/04, που εξαιρεί το δημόσιο από την εφαρμογή δικαστικών αποφάσεων, ο Επίτροπος Σπίντλα προβάλλει ως αρνητικό παράδειγμα την απαγόρευση εκτέλεσης τελεσίδικων αποφάσεων υπέρ συμβασιούχων εκ μέρους του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά το γενικότερο θέμα του Ν. 3301/04, ο κ. Σπίντλα απάντησε: «Η Επιτροπή δεν έχει ολοκληρώσει ακόμη την εξέταση του θέματος σχετικά με την εκτέλεση προσωρινών δικαστικών αποφάσεων κατά του Ελληνικού Δημοσίου. Στην εξέταση υπεισέρχονται πολύπλοκα νομικά θέματα και απαιτείται στενή συνεργασία με όλες τις σχετικές υπηρεσίες της Επιτροπής.»

Ο Επίτροπος, απομονώντας το θέμα των συμβασιούχων σε σχέση με το Ελεγκτικό Συνέδριο τόνισε ότι: «Στο πλαίσιο αυτό η Επιτροπή εξετάζει σήμερα ορισμένα πρόσφατα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το ελληνικό Ελεγκτικό Συνέδριο φαίνεται ότι απαγόρευσε την εκτέλεση τελικών δικαστικών αποφάσεων όσον αφορά την μετατροπή συμβάσεων ορισμένου χρόνου που είχαν συναφθεί με το Ελληνικό Δημόσιο. Η Επιτροπή πρόκειται να ζητήσει πληροφορίες από τις ελληνικές αρχές ως προς το θέμα αυτό.

Αφού ολοκληρωθεί η εξέταση, η Επιτροπή θα προβεί σε αξιολόγηση της συμβατότητας της κατάστασης που επικρατεί στην Ελλάδα, όσον αφορά την εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων σχετικά με την μετατροπή συμβάσεων ορισμένου χρόνου, προς το κοινοτικό δίκαιο και ιδιαίτερα προς την οδηγία 1999/70/ΕΚ του Συμβουλίου. Βάσει αυτής της αξιολόγησης, η Επιτροπή ενδέχεται να αποφασίσει, εφόσον είναι απαραίτητο, να λάβει τα αναγκαία μέτρα σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις της συνθήκης.»

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δ. Παπαδημούλης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η νέα απάντηση της Κομισιόν αφήνει έκθετη την κυβέρνηση, που επιμένει στην ένοχη σιωπή της. Ο ΣΥΝ, το μόνο κόμμα που πάλεψε για την ορθή εφαρμογή της Οδηγίας 99/70 στην Ελλάδα δεν θα επιτρέψει παιχνίδια σε βάρος των συμβασιούχων. Καλούμε την κυβέρνηση να αλλάξει ρότα πριν εκτεθούν ανεπανόρθωτα, τόσο αυτή όσο και τα ελληνικά ανώτατα δικαστήρια που καθʼ υπόδειξή της αρνούνται την νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.»

To Γραφείο Τύπου