Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
04/01/2007

Ο Παν. Λαφαζάνης, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος για την Οικονομική και Κοινωνική πολιτική του ΣΥΝ, σχολιάζοντας το πόρισμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την αγορά καυσίμων, έκανε την παρακάτω τοποθέτηση:

«Το πόρισμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την αγορά καυσίμων, αναγνωρίζοντας την κερδοσκοπία, το λαθρεμπόριο, τη νοθεία και τη φοροδιαφυγή που κυριαρχούν σ΄ αυτό τον χώρο, αφήνει βαρύτατα εκτεθειμένη την κυβέρνηση της Ν.Δ. αλλά και τις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

Ο ΣΥΝ έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει ότι κυρίως στο χώρο της διύλισης και της εμπορίας πετρελαιοειδών κυριαρχεί εδώ και πολλά χρόνια ένα καθεστώς αδιαφάνειας, ασυδοσίας και αισχροκέρδειας το οποίο πλήττει βάναυσα τους καταναλωτές, το δημόσιο συμφέρον και συνολικά την οικονομία της χώρας. Το καθεστώς αυτό επιτάθηκε μετά τη μερική ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ, που προώθησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, και τη λειτουργία τους με αποκλειστικά χρηματιστηριακές και κερδοσκοπικές λογικές.

Το πόρισμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού περιέχει ορισμένες θετικές σκέψεις και ιδέες κυρίως όσον αφορά την ανάγκη διαφάνειας στη διαμόρφωση των τιμών. Οφείλουμε όμως να επισημάνουμε ότι παρακάμπτει την ουσία των προβλημάτων στο χώρο της αγοράς των καυσίμων και αγνοεί τις προτάσεις που υπέβαλε δια του Προέδρου του Αλ. Αλαβάνου ο Συνασπισμός, με την εμπεριστατωμένη καταγγελία του στην ίδια την Επιτροπή Ανταγωνισμού, για εναρμονισμένες πρακτικές στο χώρο διύλισης και εμπορίας πετρελαιοειδών.

Ορισμένες προτάσεις, μάλιστα, της Επιτροπής Ανταγωνισμού κινούνται σε επιζήμια και λαθεμένη κατεύθυνση.

Ο ΣΥΝ διαφωνεί με την απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των πρατηρίων βενζίνης και την εγκατάσταση σχετικών πρατηρίων στα «σούπερ-μάρκετ», αφού αυτό το μέτρο θα ευνοήσει τη συγκέντρωση και επομένως την αύξηση των τιμών λιανικής πώλησης. Δεν συμφωνούμε, επίσης,  με την κατάργηση του πλαφόν στις τιμές των πετρελαιοειδών στις περιπτώσεις που εμφανίζονται φαινόμενα αισχροκέρδειας. Το μέτρο αυτό όχι μόνο δεν πρέπει να καταργηθεί, αλλά και να τύχει ουσιαστικής εφαρμογής, κυρίως στο χώρο της διύλισης και της εμπορίας, αφού, ιδιαίτερα στην τελευταία, το χονδρεμπορικό κέρδος συχνά είναι μεγαλύτερο του λιανικού. Είμαστε, επίσης, αντίθετοι με ένα καθεστώς που θα ενισχύσει τις εισαγωγές πετρελαιοειδών, ιδιαίτερα σε μια περίοδο αυξημένων εμπορικών ελλειμμάτων, αντί να υπάρξει δραστική παρέμβαση στο χώρο των διυλιστηρίων για αποτελεσματική εποπτεία και έλεγχο των τιμών.

Ειδικότερα ο ΣΥΝ, για μια σειρά εθνικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς λόγους, υπογραμμίζει την ανάγκη να σταματήσει η ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ και αντίθετα να διατηρηθεί και να ενισχυθεί ο δημόσιος χαρακτήρας τους. Όμως υπογραμμίζουμε, ταυτόχρονα, την ανάγκη να επαναπροσανατολιστεί ριζικά ο δημόσιος ρόλος των ΕΛΠΕ στο χώρο της διύλισης, εμπορίας και λιανικής διάθεσης πετρελαιοειδών για τη συγκράτηση των τιμών και τη λειτουργία τους σε όφελος των καταναλωτών και της οικονομίας, μακριά από τις σημερινές καταχρηστικές και κερδοσκοπικές πρακτικές τους.»

To Γραφείο Τύπου