Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
12/12/2006

Απειλείται για άλλη μια χρονιά η περιοχή του Έβρου

Ερώτηση της Ασημίνας Ξηροτύρη-Αικατερινάρη προς τους Υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ, Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Εξωτερικών

Για τρίτη χρονιά η περιοχή του Έβρου κινδυνεύει να πλημμυρίσει από την υπερχείλιση των υδάτων του ποταμού καταστρέφοντας τις καλλιέργειες και τις περιουσίες των κατοίκων, αφού δεν έχουν προχωρήσει τα έργα ούτε η διακρατική συνεργασία για την αντιμετώπιση του προβλήματος της υπερχείλισης. Τον κώδωνα του κινδύνου να επαναληφθούν τα ίδια με τα περσινά πλημμυρικά φαινόμενα επισημαίνει ο περιφερειακός διευθυντής των ΠΣΕΑ σημειώνοντας ότι την ίδια ανησυχία εξέφρασαν στην τελευταία ειδική συνεδρίαση όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς για την αντιπλημμυρική θωράκιση του Έβρου.

Συγκεκριμένα, αναχώματα που είχαν υποχωρήσει δεν αποκαταστάθηκαν ακόμη στον Έβρο. Οι βουλγαρικές αρχές, αν αποδεσμεύσουν ανεξέλεγκτα τις ίδιες ποσότητες νερού με πέρσι τότε τα ελληνικά αναχώματα θα υποχωρήσουν κι έχει τονιστεί κατʼ επανάληψη ότι απαιτείται η επίτευξη συμφωνίας με τη Βουλγαρία, ώστε να γίνεται έλεγχος και σταδιακή αποδέσμευση υδάτων. Οι εργασίες αποκατάστασης των ρηγμάτων δεν έχουν ολοκληρωθεί. Από το σημείο του Πυθείου και βορειότερα δεν έχει ολοκληρωθεί η αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν τα αναχώματα. Επίσης, εκκρεμεί η αποκατάσταση δύο μεγάλων ρηγμάτων στους Ψαθάδες, δύο στο Διδυμότειχο και δύο στο Πλατύ. Επικίνδυνο να υπαναχωρήσει, αν δεχθεί μεγάλη πίεση, είναι το κομμάτι που συνδέει το Πύθειο με τη Βύσσα, μία απόσταση τεσσάρων χιλιομέτρων.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ειδικών, κάθε χρόνο πρέπει να ανακατασκευάζονται 15 με 30 χλμ. αναχώματος, φέτος έχουν υλοποιηθεί εργασίες σε 18χλμ. Το μήκος του Έβρου είναι 200 χλμ. και απαιτείται ένας ιδιαίτερος προγραμματισμός για την ενίσχυση και την υπερύψωσή του σε όλο το μήκος.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

•    Τι έχει προγραμματιστεί για την προστασία της περιοχής, ποια έργα έχουν προχωρήσει και σε ποιο βαθμό; Ποιοι οι λόγοι καθυστέρησης της υλοποίησής τους και τι θα πράξουν άμεσα, ώστε να αποτραπεί οριστικά ο κίνδυνος πλημμύρων;

Η ερωτώσα βουλευτής

Ασημίνα Ξηροτύρη Αικατερινάρη