Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
09/01/2007

Συνέντευξη Τύπου εν όψει των κινητοποιήσεων της Τετάρτης 10/1 εναντίον της αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος έδωσε σήμερα ο Γραμματέας της Νεολαίας του Συνασπισμού Δημ. Τζανακόπουλος

photo photo

Συνέντευξη Τύπου εν όψει των κινητοποιήσεων της Τετάρτης 10/1 εναντίον της αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος έδωσε σήμερα ο Γραμματέας της Νεολαίας του Συνασπισμού Δημ. Τζανακόπουλος, παρουσία του Προέδρου του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνου, στελεχών του κόμματος και του επικεφαλής της Δημοτικής παράταξης «Ανοιχτή Πόλη» Αλ. Τσίπρα.

Ο Δημ. Τζανακόπουλος στην τοποθέτησή του τόνισε:

«Την στιγμή που μιλάμε, η Νεολαία Συνασπισμού, οι περισσότεροι φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι της Αθήνας αλλά και των άλλων Πανεπιστημιουπόλεων πραγματοποιούν τις γενικές τους συνελεύσεις για να κινητοποιηθούν ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16. Την ίδια στιγμή οι δάσκαλοι της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, οι καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και οι Πανεπιστημιακοί δάσκαλοι έχουν ήδη δηλώσει την αντίθεσή τους στα σχέδια της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ. Η ΑΔΕΔΥ, επίσης, έχει κηρύξει τρίωρη στάση εργασίας για αύριο, κατά τη διάρκεια των πρώτων μεγάλων κινητοποιήσεων και της συζήτησης στη Βουλή.

Ταυτόχρονα πραγματοποιούνται δεκάδες πρωτοβουλίες πολιτών σε όλη την Ελλάδα, με την ομπρέλα της πανελλαδικής πρωτοβουλίας ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης.

Παρόλα αυτά, τόσο η Ν.Δ. όσο και το ΠΑΣΟΚ, τουλάχιστον σε ηγετικό επίπεδο, δεν φαίνονται να προβληματίζονται ιδιαιτέρως. Είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν στην αναθεώρηση του άρθρου 16, που για μας θα σημάνει το τέλος του δημόσιου Πανεπιστημίου, όπως το ξέραμε μέχρι σήμερα.

Διότι:

- Θα ισοτιμηθούν τα πτυχία των διαφόρων αμφιβόλου ποιότητας κολεγίων με αυτά του δημόσιου Πανεπιστημίου.

- Τα δημόσια Πανεπιστήμια θα εξαναγκαστούν να λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

- Πιθανότατα θα εισαχθούν δίδακτρα και στο δημόσιο Πανεπιστήμιο.

- Η εκπαίδευση θα μετατραπεί από δημόσια αγαθό σε εμπορεύσιμο και επενδυτικό προϊόν.

Όσο για τα προβλήματα που υποτίθεται ότι θα λύσει η αναθεώρηση του άρθρου 16, κατά τη συνήθη επιχειρηματολογία τόσο της κυβέρνησης όσο και των ηγετικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ, πρόκειται περί προφανούς κοροϊδίας. Διότι, εμείς θεωρούμε, η Νεολαία Συνασπισμού αλλά και ο Συνασπισμός, ότι:

- Ο ανταγωνισμός μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών Πανεπιστημίων σε τίποτα δεν θα ωφελήσει το δημόσιο Πανεπιστήμιο. Όπως ο ανταγωνισμός μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στο χώρο της Υγείας σε τίποτα δεν ωφέλησε τα δημόσια νοσοκομεία.

- Το πρόβλημα της φοιτητικής μετανάστευσης που ισχυρίζονται όλοι ότι θα λυθεί μέσω της ίδρυσης των ιδιωτικών Πανεπιστημίων στην Ελλάδα και μέσω της άρσης της απαγόρευσης του άρθρου 16, κατά τη γνώμη μας, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να λυθεί μέσω αυτής της μεθόδευσης. Διότι, κατ΄ αρχήν τα παιδιά των κοινωνικών και οικονομικών ελίτ θα συνεχίζουν να σπουδάζουν στα κέντρα αριστείας του εξωτερικού. Δεύτερον, σε περίπτωση που θεσπιστούν ακαδημαϊκά κριτήρια για την πιθανή είσοδο φοιτητών στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, τότε, εξ αντικειμένου, το πρόβλημα της φοιτητικής μετανάστευσης δεν λύνεται. Και, τρίτον, σε περίπτωση που δεν θεσπιστούν ακαδημαϊκά κριτήρια για την είσοδο των φοιτητών στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, τότε οι φοιτητές οι οποίοι θα μπαίνουν σ΄ αυτά τα Πανεπιστήμια αλλά και τα ίδια αυτά Πανεπιστήμια, θα είναι κατώτατης ποιότητας και επίσης οι δαπάνες των ελληνικών οικογενειών θα εξακολουθήσουν να παραμένουν το ίδιο μεγάλες. Απλά, αντί για ξένους θα έχουν εγχώριους αποδέκτες.

Βεβαίως, η πρόταση για την αναθεώρηση του άρθρου 16 δεν έχει πέσει ως κεραυνός εν αιθρία. Προηγήθηκε μια συντονισμένη καμπάνια κατασυκοφάντησης του δημόσιου Πανεπιστημίου. Εξ άλλου, αυτή η κατασυκοφάντηση έχει να κάνει με μια συνήθη πρακτική όλων των κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια. Στην αρχή υποχρηματοδοτούμε τη δημόσια σφαίρα, υποχρηματοδοτούμε το δημόσιο τομέα και στη συνέχεια, με την άνεσή μας, μπορούμε να τον κατασυκοφαντήσουμε ως αναποτελεσματικό, ως «μη ανταγωνιστικό» και στη συνέχεια να τον ξεπουλήσουμε.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά και σαν να μην είχε μεσολαβήσει ποτέ το τεράστιο φοιτητικό και πανεπιστημιακό κίνημα του Μάη-Ιούνη, η κυρία Γιαννάκου και η κυβέρνηση της Ν.Δ. χθές επανέφερε το θέμα του νόμου-πλαισίου, παραδίδοντας μαθήματα θατσερισμού και απόλυτης αδιαλλαξίας. Σαν να μην έμαθε τίποτα, σαν να μην άκουσε τίποτα, σαν να μην έγινε τίποτα το προηγούμενο καλοκαίρι, όταν χιλιάδες φοιτητές και η μεγάλη μερίδα των Πανεπιστημιακών βρίσκονταν στους δρόμους, υπερασπιζόμενοι το δημόσιο, το δωρεάν, τον ακαδημαϊκό χαρακτήρα του ελληνικού Πανεπιστημίου.

Όλα τα παραπάνω συνηγορούν στο ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι θερμοί. Ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι η μάχη την οποία καλούμαστε να δώσουμε σήμερα θα είναι πάρα πολύ δύσκολη. Αλλά, επίσης, η εκπαιδευτική κοινότητα γνωρίζει ότι έχει ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, ή τουλάχιστον, το μεγαλύτερο μέρος της, στο πλευρό της.

Αυτό ακριβώς καλούμε και τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να αφουγκραστούν και να μην δώσουν λευκή επιταγή στην επόμενη κυβέρνηση, όποια κι αν είναι αυτή, είτε είναι του ΠΑΣΟΚ, είτε της Ν.Δ., να αλλάξει κατά βούληση το περιεχόμενο του άρθρου 16.

Εμείς, ως Νεολαία Συνασπισμού, αλλά και ως Συνασπισμός, αν επιτρέπεται να μιλάω και για τον ΣΥΝ, θα στηρίξουμε και θα αποτελέσουμε οργανικό κομμάτι όλων των κινητοποιήσεων μέσα στους φοιτητικούς συλλόγους, μέσα στις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες, μέσα από τις τοπικές πρωτοβουλίες, κάτω από την ομπρέλα της Πανελλαδικής Πρωτοβουλίας Ενάντια στην Αναθεώρηση του Άρθρου 16. Και ο αγώνας μας δεν εξαντλείται σε στείρες αρνήσεις, αλλά έχει άξονα κατ΄ αρχήν μακρόπνοο, και κατά δεύτερον έχει σαν άξονά του την ανάγκη για μια πραγματικά ριζοσπαστική μεταρρύθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, με κύριους στόχους την στήριξη του δημόσιου αποκλειστικά Πανεπιστημίου, τον δωρεάν χαρακτήρα του, την ελεύθερη πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, στο δημόσιο Πανεπιστήμιο, την κατοχύρωση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, των ελευθεριών της Πανεπιστημιακής κοινότητας, όπως είναι το άσυλο, η συνδιοίκηση, οι φοιτητικές εκλογές και οι γενικές συνελεύσεις. Και, τελευταίο, την ακαδημαϊκή ελευθερία, την ανεξαρτησία του Πανεπιστημίου τόσο από το κράτος όσο και από τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις, οι οποίες τα τελευταία χρόνια δείχνουν να επιβουλεύονται το δημόσιο και τον δωρεάν χαρακτήρα της ελληνικής εκπαίδευσης.

Τέλος θέλουμε να καλέσουμε όλους τους φορείς, όλους τους Έλληνες πολίτες να παραβρεθούν αύριο στις διαδηλώσεις, τόσο στην Αθήνα όσο και στις υπόλοιπες πόλεις της Ελλάδας. Στην Αθήνα στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια. Στις 4 μ.μ. να δώσουν το παρών στη μεγάλη συναυλία για την υπεράσπιση του δημόσιου Πανεπιστημίου και στις 6 μ.μ. να συμμετέχουν με όλους τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, τους φοιτητές και τις φοιτήτριες στην περικύκλωση της Βουλής, έτσι ώστε να πιεστεί τόσο η κυβέρνηση όσο και το ΠΑΣΟΚ προς μια κατεύθυνση που θα σταματήσει τα σχέδιά τους για τη διάλυση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.»

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ:

Γ.ΖΗΤΟΥΝΙΑΤΗ (ΑΠΕ): Στην αυριανή πρωτοβουλία θα συμμετάσχουν οι νεολαίοι του ΠΑΣΟΚ, γιατί είναι γνωστή η θέση του κ. Παπανδρέου για το άρθρο 16.

Δ. ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Στην πρωτοβουλία αυτή καθʼ εαυτή δεν συμμετέχουν. Ωστόσο μέσα στους φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους υπάρχουν κομμάτια της ΠΑΣΠ τα οποία δεν συμφωνούν με την άποψη του κ. Παπανδρέου και στο πλαίσιο των γενικών συνελεύσεων και των κινητοποιήσεων στις οποίες θα καλέσουν οι φοιτητικοί σύλλογοι, προφανώς θα υπάρχουν και κομμάτια της ΠΑΣΠ τα οποία θα συμμετέχουν στον αγώνα ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16. Από τη δική μας πλευρά, όσοι συμφωνούν με την ανάγκη να παραμείνει το δημόσιο Πανεπιστήμιο πραγματικά δημόσιο και πραγματικά δωρεάν είναι καλοδεχούμενοι, παρά τις όποιες μεγάλες ή μικρότερες διαφωνίες που μπορούμε να έχουμε μαζί τους σε άλλα ζητήματα.

ΑΝ.ΚΑΒΒΑΔΙΑ(ΝΕΤ):Η ερώτηση απευθύνεται προς τον κ. Αλαβάνο. Υπάρχει μια άποψη που υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τα θέματα της Παιδείας προκειμένου να προσφύγει στις κάλπες. Ποια είναι η θέση σας;

ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΣ: Υπάρχει αυτή η άποψη. Αλλά νομίζω, το πιο σοβαρό απ΄ όλα είναι ότι όποια κρυφή σκέψη κι αν έχει η κυβέρνηση, αυτή τη στιγμή επιτίθεται σε μια μεγάλη κατάκτηση της δημοκρατίας, των ελευθεριών, της εκπαίδευσης. Κι αυτή είναι ο δημόσιος χαρακτήρας της ανώτατης εκπαίδευσης. Απέναντί της δεν θα έχει μόνο τον μεγάλο αριθμό διαδηλωτών αύριο από τα σχολεία, από τα Πανεπιστήμια, από τους καθηγητές, από τους εργαζόμενους. Έχει μια ολόκληρη γενιά. Είναι η γενιά του άρθρου 16. Δεν πρόκειται να περάσει η αναθεώρηση του άρθρου 16. Γιατί; Γιατί δεν κρίνεται μέσα σε μια απομονωμένη αίθουσα της Βουλής. Κρίνεται στα Πανεπιστήμια, κρίνεται στις Πανεπιστημιουπόλεις, κρίνεται στους δρόμους. Είναι σημαντικό ότι αυτοί οι νέοι άνθρωποι κατάφεραν και έφεραν τη Συνταγματική Αναθεώρηση μέσα στην κοινωνία και την ίδια στιγμή έφεραν την εκπαιδευτική κοινότητα μέσα στο προσκήνιο των πολιτικών εξελίξεων.

Το άρθρο 16 τελικά θα συμβάλει και στην κατάρρευση της κυριαρχίας του δικομματισμού. Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι μια επιλογή που στηρίζεται σήμερα από τα κόμματα που καλύπτουν τους 280 βουλευτές της σημερινής Βουλής, συναντάει την αντίθεση της μεγάλης πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας και της τεράστιας πλειοψηφίας της εκπαιδευτικής Κοινότητας.

Εμείς θέλουμε να ευχαριστήσουμε τη Νεολαία Συνασπισμού για τον πρωταγωνιστικό ρόλο που έχει παίξει. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε και τις άλλες οργανώσεις, κινήσεις της Αριστεράς για τον ρόλο που επίσης έπαιξαν. Θέλουμε να παραδεχτούμε τους εκατοντάδες και χιλιάδες νέους ανθρώπους από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι συστρατεύονται με την Αριστερά για την υπεράσπιση της δημόσιας Παιδείας. Και, τέλος, για άλλη μια φορά, στο παραπέντε, να καλέσω το ΠΑΣΟΚ να λειτουργήσει ως αντιπολίτευση. Να μην καλύπτει στο κεντρικό για την πολιτική ζωή θέμα του άρθρου 16 τις επιλογές της κυβέρνησης της Ν.Δ.

Εμείς ως Συνασπισμός θα λειτουργήσουμε ως μια ριζοσπαστική αντιπολίτευση, ως μια ενωτική αντιπολίτευση και για μας και στις επερχόμενες εκλογές το θέμα της στήριξης του άρθρου 16 είναι ένα από τα κεντρικά ζητήματα που θα θέσουμε στην προγραμματική μας παρουσία.

Α.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ (ΑΥΓΗ):Χθες στείλατε ένα αυστηρό μήνυμα στον κ. Πολύδωρα. Για σας το θέμα δεν έχει κλείσει; Νομίζετε ότι η στοχοποίηση από πλευράς κυβέρνησης συνεχίζεται;..

ΑΛ.ΑΛΑΒΑΝΟΣ:Τα μηνύματα τα οποία στέλνουμε εμείς ως Συνασπισμός και εγώ προσωπικά ως Πρόεδρος του ΣΥΝ είναι προς τον Πρωθυπουργό και όχι προς τον κ. Πολύδωρα. Και ο Πρωθυπουργός έχει καλύψει πλήρως τον κ. Πολύδωρα. Εμείς λέμε ότι μπαίνουμε σε μια νέα φάση κινητοποιήσεων και τα γνωστά κόλπα να αξιοποιούνται ορισμένα ακραία φαινόμενα για να γίνονται επιθέσεις σε όλο το μήκος και το πλάτος των ειρηνικών κινητοποιήσεων είναι γνωστά και δεν είναι αποδεκτά..

To Γραφείο Τύπου