Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
27/05/2005

Όχι στη διάθεση της λυματολάσπης της Ψυτάλλειας στα λατομεία Μουσαμά

Ανακοίνωση του Τμήματος Οικολογίας του ΣΥΝ

Η ανακοίνωση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γ.Σουφλιά για τη μεταφορά και διάθεση της 1.280 τόνων λυματολάσπης, ημερησίως, από την Ψυτάλλεια στα λατομεία Μουσαμά, επί του Ποικίλου Όρους, στη περιοχή Πετρούπολης - 'Ανω Λιοσίων, όπου θα γίνεται εδαφοποίηση της λάσπης, αποτελεί μια λύση απόγνωσης για την έστω και προσωρινή επίλυση ενός φλέγοντος ζητήματος, για το οποίο φέρουν μεγάλες ευθύνες τόσο η σημερινή κυβέρνηση όσο και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Μια «λύση» που επιβαρύνει περιβαλλοντικά ακόμη περισσότερο μια περιοχή που φέρει το χρόνιο στίγμα της χωματερής των 'Ανω Λιοσίων, το κατ� εξοχήν πανευρωπαϊκό παράδειγμα αποτυχίας στη διαχείριση των απορριμμάτων μιας μεγαλούπολης σαν την Αθήνα. Δυστυχώς, η επιλογή του χώρου έγινε με τη σύμφωνη γνώμη της υπερνομάρχη Αθηνών - Πειραιώς Φ. Γεννηματά και του νομάρχη Πειραιά Γ. Μίχα που φέρονται ανακουφισμένοι από την απομάκρυνση της τοξικής λυματολάσπης από τα όρια κατοικίας των ψηφοφόρων τους.

Το Τμήμα Οικολογίας του ΣΥΝ αναγνωρίζει το επείγον του προβλήματος, ωστόσο, εκτιμώντας ότι η συγκεκριμένη επιλογή προσθέτει δυσανάλογα υψηλό περιβαλλοντικό κόστος σε μια ήδη γεμάτη προβλήματα περιοχή και οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερη υποβάθμιση το ήδη ταλαιπωρημένο Ποικίλο Όρος, ένα ορεινό όγκο που απειλείται πολλαπλώς από τις καταπατήσεις και την αυθαίρετη δόμηση, τις διεκδικήσεις της Ιεράς Μονής Λαμίας και την υπό κατασκευή περιφερειακή λεωφόρο Αιγάλεω που συνδέει την Αττική Οδό με τον Πειραιά, ζητεί από την ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ:

Ας μην ξεχνάμε ότι σήματα SOS δεν έχουν δικαίωμα να εκπέμπουν μόνο οι κάτοικοι του Πειραιά, της Σαλαμίνας και του Περάματος, αλλά και οι κάτοικοι της Πετρούπολης και των 'Ανω Λιοσίων

Τμήμα Οικολογίας και Περιβάλλοντος