Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
11/01/2007

Η υγεία κοινωνικό αγαθό

Όχι στις πολιτικές εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης

Να μπει τέλος στο παράνομο σύστημα εφημεριών. Ανθρώπινο ωράριο εργασίας για τους νοσοκομειακούς γιατρούς.

Σύγχρονο, δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας για όλους τους πολίτες

Ο Γιάννης Τόλιος, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ, υπεύθυνος για θέματα υγείας, και ο Σωτήρης Ζαχαριάς, μέλος της Ν.Ε. Λάρισας του ΣΥΝ, σε συνέντευξη Τύπου, που διοργάνωσε η Ν.Ε Λάρισας, τόνισαν μεταξύ άλλων τα εξής:

1.      Το δημόσιο σύστημα Υγείας βρίσκεται σε βαθιά κρίση, εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής. Το πρώτο δεκαήμερο του Γενάρη 2007, όλα τα δημόσια νοσοκομεία βρίσκονται στα πρόθυρα «εφημεριακού κραχ», με κίνδυνο να θρηνήσουμε ακόμη και ανθρώπινες ζωές. Η επιλογή  της κυβέρνησης, να μην εφαρμόσει από 1/01/2007 τα δύο προεδρικά διατάγματα και τις αντίστοιχες κοινοτικές οδηγίες που καθορίζουν το εβδομαδιαίο ωράριο απασχόλησης των γιατρών (48ωρο για τους ειδικευμένους και 58ωρο για τους ειδικευόμενους), είναι παράνομη και καταχρηστική.

2.      Η κυβέρνηση συνεχίζει την πολιτική υποχρηματοδότησης του δημοσίου συστήματος υγείας, με μείωση και στο νέο προϋπολογισμό του 2007 των δαπανών για την υγεία-πρόνοια (από 3% του ΑΕΠ το 2004 σε 2,71% το 2007), διογκώνοντας τις τεράστιες ελλείψεις (25.000 θέσεις) σε υγειονομικό προσωπικό (νοσηλευτές, γιατροί, κτλ).

3.      Η κυβέρνηση και ο υπουργός Υγείας κ.Αβραμόπουλος, καταφεύγουν σε υποσχέσεις, εξωραϊσμούς και απαράδεκτους τακτικισμούς. Προωθούν βαθμιαία την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών υγείας, τη συνεργασία δημόσιου- ιδιωτικού (ΣΔΙΤ), δεν έχουν κάνει τίποτα για την καθιέρωση πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, κρατούν κλειστά τμήματα εντατικής θεραπείας, κά.

4.      Τα φαινόμενα αυτά δεν είναι τυχαία. Η υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας και η γιγάντωση του ιδιωτικού, είναι συνειδητή επιλογή που απορρέει από τη φιλελεύθερη πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση. Απόρροια αυτής της πολιτικής, είναι η αυξημένη συμμετοχή των ελληνικών νοικοκυριών, στις συνολικές δαπάνες υγείας, στο 48,5%. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

5.      Δυστυχώς η συγκεκριμένη πολιτική, ξεκίνησε από προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και συνεχίζεται με ιδιαίτερο ζήλο από την κυβέρνηση της ΝΔ. Γιʼ αυτό και τα δυο κόμματα, παρά τις φραστικές αντιπαραθέσεις τους,  βλάπτουν σοβαρά τη δημόσια υγεία!

Ο ΣΥΝ είναι κάθετα αντίθετος σʼ αυτή την πολιτική. Θεωρεί ότι η υγεία όπως και άλλα δημόσια αγαθά (παιδεία, πρόνοια, υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, κά.), πρέπει να παραμείνουν στο δημόσιο έλεγχο και μακριά από την κερδοσκοπική δράση του ιδιωτικού κεφαλαίου.

Ο ΣΥΝ έχει ως κεντρικούς άξονες πολιτικής στο τομέα της υγείας :

•        Εφαρμογή δημόσιου και δωρεάν συστήματος υγείας για όλους τους πολίτες .

•        Αύξηση  δημοσίων  δαπανών για  υγειά και πρόνοια στο 6% του ΑΕΠ.

•        Δημιουργία ολοκληρωμένου πρωτοβάθμιου συστήματος υγείας .

•       'Aμεση εφαρμογή των προεδρικών διαταγμάτων για το ωράριο απασχόλησης των γιατρών (48ωρο και 58ωρο), χωρίς μείωση αποδοχών και επαρκή στελέχωση των νοσοκομείων με προσλήψεις ειδικευμένων και ειδικευόμενων γιατρών. Θεωρούμε απαράδεκτο το υπουργείο  Υγείας να ζητάει από δημόσιους λειτουργούς να ενεργούν κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας.

•        Κάλυψη των τεράστιων ελλειμμάτων σε νοσηλευτικό, παραϊατρικό και βοηθητικό προσωπικό. Κατάργηση της «βιομηχανίας προσλήψεων» με ελαστικές μορφές απασχόλησης (επικουρικοί, έκτακτοι, κ.α.).

•        Ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των υγειονομικών (μισθολογικές αυξήσεις, ανθρώπινες συνθήκες απασχόλησης, αξιοκρατική εξέλιξη, σεβασμό ατομικών και εργασιακών δικαιωμάτων, κ.α.).

•        Πλήρης ανάπτυξη του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και κατασκευή νέου σύγχρονου Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας με την κατάλληλη στελέχωση και τον αναγκαίο εξοπλισμό.

Ο ΣΥΝ καλεί τους εργαζόμενους, τα συνδικάτα, τις κοινωνικές οργανώσεις και την Αυτοδιοίκηση στη δημιουργία ενός μεγάλου μετώπου πάλης, για την υπεράσπιση και αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας και την ανατροπή των νεοφιλελεύθερων σχεδίων. Η υγειά μπορεί και πρέπει να παραμείνει δημόσιο κοινωνικό αγαθό για όλους τους πολίτες.

Λάρισα, 11/01/2007

To Γραφείο Τύπου