Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
11/01/2007

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Αλαβάνος, συναντήθηκε σήμερα με τη Διοίκηση της Πανελλήνιας Ένωσης Συνδέσμου Εργοληπτών Δημοσίων Έργων.

Μετά τη συνάντηση έγιναν δηλώσεις

Αλέκος Αλαβάνος, Πρόεδρος του ΣΥΝ:

Συναντηθήκαμε με τη Διοίκηση της Πανελλήνιας Ένωσης Συνδέσμου Εργοληπτών Δημοσίων Έργων. Στην Ελλάδα, με τη κυβέρνηση που έχουμε, φαίνεται ότι υπάρχουν μόνο μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες και Τράπεζες. Αντίθετα, οι μικρές, ατομικές, περιφερειακές εργοληπτικές εταιρείες βρίσκονται υπό διωγμό.

Εμείς ζητάμε:

Πρώτον, αυτό που ονομάζεται «προτεραιότητα στην περιφέρεια», επιτέλους, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, να γίνει πραγματικότητα και να υπάρξει ενεργοποίηση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων για μια σειρά έργα τοπικής κλίμακας.

Δεύτερον, να σταματήσουν διάφορες κατασκευές, όπως για παράδειγμα τα σχολικά κτίρια, να γίνονται τραπεζικό προϊόν. Να προσφέρονται δηλαδή στις Τράπεζες μέσω των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα ως προϊόν leasing. Αντίθετα, να γίνονται μέσα από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων, πάντα βέβαια, με μειοδοτικό διαγωνισμό.

Τρίτον, να υπάρξει σωστή φορολόγηση και επαναδιαπραγμάτευση των φορολογικών μέτρων για τις μικρές εργοληπτικές εταιρείες, σωστή τιμολόγηση και σωστή πληρωμή από πλευράς Δημοσίου. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με τίποτα γίγαντες, αλλά με μικρές, οικογενειακές επιχειρήσεις που τα έσοδά τους δεν φεύγουν από την περιφέρεια αλλά αναπτύσσονται στα πλαίσια μιας τοπικής δυναμικής η οποία είναι αναγκαία.

Γρηγορόπουλος Γρηγόρης, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Συνδέσμου Εργοληπτών Δημοσίων Έργων:

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον Πρόεδρο του ΣΥΝ για τον τρόπο που μας άκουσε και για τις δηλώσεις τις οποίες έκανε. Έδειξε ότι έχει κατανοήσει το πρόβλημά μας. Ένα πρόβλημα το οποίο δεν αφορά μόνο εμάς, αλλά όλες τις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες δυστυχώς δεν βλέπουν να γίνονται έργα νομαρχιακού επιπέδου και βλέπουν μόνο τους μεγάλους οδικούς άξονες, που είναι αυτοχρηματοδοτούμενοι,  να προχωρούν με ταχείς ρυθμούς.  

Αυτή η στέρηση των έργων κοστίζει πολύ στις τοπικές κοινωνίες και αγορές. Και φυσικά κοστίζει και σε εμάς σαν επαγγελματίες, καθώς έχει μειωθεί παρά πολύ ο κύκλος εργασιών μας.

To Γραφείο Τύπου