Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
12/01/2007

Η επιτροπή Ενέργειας του ΣΥΝ αναφερόμενη στην τελική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τις προτάσεις της για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου επισημαίνει τα εξής:

1. Παρά το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή  Επιτροπή στην έκθεση της αναγνωρίζει  τους τεράστιους κινδύνους από τη ρύπανση στις  κλιματικές αλλαγές, τα μέτρα τα οποία τελικώς προτείνει είναι ανεπαρκή και  δειλά και γι αυτό δεν μπορούν να συμβάλλουν αποτελεσματικά στην  αντιμετώπιση του προβλήματος και των τραγικών επιπτώσεων

2. Οι προτάσεις της Επιτροπής για μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα κατά 20% ως το 2020  είναι αποτέλεσμα συμβιβασμών και βρίσκονται πίσω από τις αρχικές προτάσεις (κατά 30 %) , ενώ οι προτάσεις για εξοικονόμηση ενέργειας κατά 20 % ως το 2020 δεν συνοδεύονται από ολοκληρωμένες δέσμες μέτρων.

3. Από την άλλη η στάση των άλλων αναπτυγμένων χωρών που βαρύνονται για τη μεγάλη τους συμβολή στην εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου και κυρίως οι ΗΠΑ είναι απολύτως απαράδεκτη αφού δεν είναι διατεθειμένες να προχωρήσουν ούτε ένα βήμα στην κατεύθυνση   κοινής παγκόσμιας δράσης για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ενώ   γράφουν στα "παλιά τους τα παπούτσια"  το πρωτόκολλο Κιότο.

4. Θεωρούμε απαράδεκτη τη θέση της Ε.Ε., που στο βωμό της ανταγωνιστικότητας, εντάσσει στην πολιτική της την απελευθέρωση των αγορών ενέργειας, πολιτική που εξυπηρετεί τις  ισχυρές πολυεθνικές του ενεργειακού κλάδου, οδηγεί σε  ξεπούλημα τις δημόσιες  επιχειρήσεις  και έχει  δυσμενείς επιπτώσεις στους καταναλωτές .

5. Εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας στο γεγονός ότι η  Επιτροπή  με  πρόσχημα τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ενισχύει τους  στόχους του πυρηνικού λόμπι για  ένταξη στο σχεδιασμό των κρατών μελών πυρηνικών εργοστασίων με τους γνωστούς κινδύνους για ατυχήματα, ρύπανση του περιβάλλοντος από τα πυρηνικά απόβλητα, εκμετάλλευση των πυρηνικών ακόμη και  για πολέμους.

6. Τέλος επισημαίνουμε ότι η έκθεση της Επιτροπής αποφεύγει να θίξει συγκεκριμένα πρότυπα κατανάλωσης και μοντέλα λειτουργίας της οικονομίας τα οποία δρουν επιβαρυντικά στη ρύπανση του περιβάλλοντος και αυξάνουν την σπατάλη ενέργειας. Είναι χαρακτηριστικό, για παράδειγμα ότι η έκθεση αγνοεί τα θέματα των αυξημένων ωραρίων εργασίας και λειτουργίας των καταστημάτων που ,  πέρα από την εντατικοποίηση και εκμετάλλευση, επιδρούν αρνητικά  στην εξοικονόμηση της ενέργειας.

Επιτροπή Ενέργειας