Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
29/05/2005

Με ευθύνη των ΗΠΑ το ναυάγιο της Διάσκεψης του ΟΗΕ για τη μη διασπορά των πυρηνικών

Σχετικά με τη προχθεσινή λήξη, χωρίς αποφάσεις, της Διάσκεψης του ΟΗΕ για τη μη διασπορά των πυρηνικών όπλων, ο υπεύθυνος για την εξωτερική πολιτική από την Π.Γ. του ΣΥΝ, Πάνος Τριγάζης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Η διάσκεψη του ΟΗΕ για την ανανέωση της Συμφωνίας μη διασποράς των πυρηνικών όπλων, που είχε αρχίσει τις εργασίες της στις 2 Μαΐου 2005, έφθασε προχθες στο τέλος της χωρίς να πάρει αποφάσεις, παρά τη διεθνή κινητοποίηση που προηγήθηκε. Προβλήθηκαν εμπόδια από διάφορες πλευρές, κυρίως όμως από την κυβέρνηση των ΗΠΑ που επιμένει στην μη κύρωση της Συμφωνίας για την πλήρη απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών και αρνήθηκε την αναφορά, στο τελικό κείμενο των δεσμεύσεων για τις πυρηνικές δυνάμεις, υπέρ μιας πορείας σταδιακού πυρηνικού αφοπλισμού, που είναι ένας από τους δύο πυλώνες της συμφωνίας μη διασποράς των πυρηνικών όπλων του 1970.

Είναι άγνωστο στον ελληνικό λαό τι θέση υποστήριξε η ελληνική αντιπροσωπεία στην Διάσκεψη και οφείλει η Κυβέρνηση έστω και τώρα να τον ενημερώσει

Το ναυάγιο της διάσκεψης δημιουργεί νέες ανησυχίες σε μια περίοδο που μεγαλώνουν οι κίνδυνοι διασποράς και προωθούνται σχέδια για νέα γενιά πυρηνικών όπλων και η εγκατάστασή τους ακόμα και στο διάστημα. Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η πρόσθεση στο πυρηνικό οπλοστάσιο των ΗΠΑ των λεγόμενων «μίνι πυρηνικών» που προορίζονται για άμεση χρήση σε τοπικούς πολέμους.

Απέναντι στις νέες απειλές απαιτείται ενίσχυση της διεθνούς αντιπυρηνικής κινητοποίησης στην πιο πλατιά βάση.

To Γραφείο Τύπου