Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
11/01/2007

Σε συνέντευξή του στο Filmnet, (κ. Παπαχρήστου) ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

Για το άρθρου 16 και την Παιδεία:

«Ο ΣΥΝ είναι υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα του ελληνικού πανεπιστημίου. Είναι κατά του πανεπιστημίου όπως είναι σήμερα, γιατί πιστεύουμε ότι είναι υποβαθμισμένο και είναι «πεινασμένο» από πόρους. Του λείπουν πόροι, υποχρηματοδοτείται.

Μια μελέτη του ΟΟΣΑ για το πανεπιστημιακό σύστημα στις 24 χώρες- μέλη του έδειξε ότι η χώρα η οποία έχει το πιο προωθημένο με τα κριτήρια του ΟΟΣΑ και όχι με αριστερά κριτήρια πανεπιστημιακό σύστημα, είναι η Φινλανδία στην οποία λειτουργεί το δημόσιο σύστημα στην Παιδεία. Έχει δημόσια πανεπιστήμια.

Εμείς ζητάμε την αναβάθμιση του Δημόσιου Πανεπιστήμιου. Στη χώρα μας το πανεπιστήμιο σήμερα δεν είναι δημόσιο, είναι κρατικό. Με την έννοια ότι κατά κύριο λόγο ελέγχεται από το Υπουργείο Παιδείας. Δεν έχει αυτοτέλεια, δεν έχει αυτοδιοίκηση, δεν έχει πόρους.

...Μια θέση επίσης του ΣΥΝ υποστηρίζει την ελεύθερη πρόσβαση στα Πανεπιστήμια. Κάθε παιδί το οποίο παίρνει απολυτήριο Λυκείου, κατά τη γνώμη μας, έχει το δικαίωμα να μπει σε δημόσιο πανεπιστήμιο. Η θέση μας αυτή δεν είναι υπερβολική όπως θα μπορούσε ίσως κάποιος να πει. Αυτό το σύστημα ισχύει στη Γερμανική Ομοσπονδία με απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Καρλσρούης από το 1972 που λέει ότι όποιο παιδί τελειώσει το λύκειο έχει δικαίωμα να μπει στο πανεπιστήμιο. Από εκεί και πέρα, το σε ποια σχολή θα μπει,  εξαρτάται από διάφορα κριτήρια που έχουν σχέση κυρίως με τις επιδόσεις του.

...Εμείς πολύ σύντομα θα φέρουμε στη δημοσιότητα τις προτάσεις μας καθώς και σχέδιο νόμου για την ελεύθερη πρόσβαση των αποφοίτων του Λυκείου στο Πανεπιστήμιο και την κατάργηση του σημερινού συστήματος εξετάσεων.

Η Ελλάδα, από τις 27 χώρες της Ε.Ε , έχει τις μικρότερες δαπάνες του ΑΕΠ για την Παιδεία. Όμως η Παιδεία δεν είναι μόνο ένα δικαίωμα στη γνώση αλλά και μια μεγάλη επένδυση, ένας βατήρας για να κάνει η Ελλάδα ένα άλμα προς τα εμπρός.

...Πρέπει να ρίξουμε χρήμα στην παιδεία. Και γι αυτό εμείς συνδέουμε τόσο πολύ το θέμα της οικονομικής ενίσχυσης της εκπαίδευσης με την μείωση των δαπανών για τους εξοπλισμούς που πιστεύω ότι είναι σε δυσθεώρητα και ανεξέλεγκτα ύψη. Από εκεί και πέρα βέβαια πολλά πρέπει να γίνουν και από τους καθηγητές και από όλους. Να μην υπάρχει υποτίμηση των σπουδών, να μην υπάρχει το εύκολο πτυχίο, γιατί το εύκολο πτυχίο είναι ένα άχρηστο πτυχίο»

Για τις επικείμενες εκλογές:

Δεν πιστεύω πως ο κόσμος πρέπει να ψηφίσει τον ΣΥΝ μόνο και μόνο για να μπει στη Βουλή. Εγώ νομίζω ότι ο ΣΥΝ πρέπει να ψηφιστεί για άλλους λόγους. Πρέπει να ψηφιστεί γιατί θα αλλάξει η κατάσταση μέσα στην Αριστερά. Ο ΣΥΝ είναι φορέας της κοινής δράσης της Αριστεράς που αποδείχθηκε και στις δημοτικές εκλογές ότι έχει μια μεγάλη δυναμική και μια μεγάλη δυνατότητα και όχι αυτή η διχαστική δράση η οποία εκφράζεται με επίσημο τρόπο από το ΚΚΕ. Αλλαγή λοιπόν στο συσχετισμό δυνάμεων. Επίσης στόχος είναι μέσα από την ενίσχυση του ΣΥΝ να δοθεί ένα μεγάλο πλήγμα στο δικομματισμό. Να σας πω ότι συμβαίνει το πιο περίεργο πράγμα σήμερα. Δηλαδή πάμε προς τις εκλογές σε κάποιους μήνες και ενώ οι δημοσκοπήσεις και το κλίμα δείχνουν ότι η ΝΔ έχει τις περισσότερες πιθανότητες να τις κερδίσει, η ΝΔ δείχνει να έχει ένα τεράστιο άγχος να αλλάξει τον εκλογικό νόμο, σ' αυτές τις εκλογές. Διαπρεπή της στελέχη βγήκαν και βγαίνουν και ζητάνε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ ώστε να αλλάξουν τον εκλογικό νόμο πράγμα που απαιτεί 200 βουλευτές για να αλλάξει. Αυτό σημαίνει ότι για πρώτη φορά βρισκόμαστε τόσο κοντά στην αλλαγή των πολιτικών εξελίξεων, δηλαδή είτε να μην έχουμε, γιατί υπάρχει θεωρητικά κι αυτή η πιθανότητα, μια μονοκομματική κυβέρνηση, είτε να είναι τόσο αδύναμη αυτή η κυβέρνηση ώστε να δρομολογηθούν άλλες διεργασίες που πιστεύω ότι μπορεί να φέρουν κάποια ελπίδα στον κόσμο, στα οικονομικά του, στην εκπαίδευση, στην υγεία, σε τόσα άλλα ζητήματα.

Εμείς είμαστε υπέρ της άποψης της απλής αναλογικής. Αυτό δεν είναι περίεργο, είναι το σύστημα που εφαρμόζουμε στις ευρωεκλογές. Επίσης είναι το σύστημα που εφαρμόζουν μια σειρά χώρες με κάποιες παραλλαγές μέσα στην ΕΕ. Από κει και πέρα πιστεύω ότι αν η άποψή μας επικρατήσει, θα απελευθέρωνε τις εξελίξεις, θα άλλαζαν πάρα πολλά στον πολιτικό χάρτη της χώρας άρα θα μιλούσαμε με άλλους όρους  απ αυτούς που μιλάμε σήμερα για τα 4 κοινοβουλευτικά κόμματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή.

Ως προς το χρόνο που θα γίνουν οι εκλογές:

Καταλαβαίνουμε ότι πρέπει να είμαστε πολύ σύντομα έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο, και για το ενδεχόμενο να γίνουν εκλογές. Η εκτίμησή μου ως Πρόεδρος του ΣΥΝ είναι ότι μέχρι το τέλος του Γενάρη-αρχές Φλεβάρη, ο ΣΥΝ πρέπει να είναι έτοιμος για αυτό το ενδεχόμενο.

Οι νέες εκλογές πρέπει να μην είναι εκλογές όπου θα δούμε ποιος θα βγει , το ΠΑΣΟΚ ή η ΝΔ-μάλλον η ΝΔ-, αλλά να είναι εκλογές που θα μπορούν να θέσουν τη βάση για να αλλάξει η πολιτική εξέλιξη στη χώρα μας, και για μας ιδιαίτερα για να μπει η νέα γενιά πιο ενεργητικά στην πολιτική διαδικασία.

Για τη συνεργασία με το ΚΚΕ

Εμείς είμαστε υπέρ της κοινής δράσης με όλες τις δυνάμεις πάνω σε μια προγραμματική βάση. Επομένως θα θέλαμε και με το ΚΚΕ μια τέτοια κοινή δράση, κυρίως σε θέματα που αφορούν τον κόσμο της εργασίας, και να μην υπάρχει αυτό το αφύσικο, όπως το ότι το ΚΚΕ κάνει ένα Συνέδριο στο οποίο καλεί τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και δεν καλεί το ΣΥΝ. Αυτά εγώ δεν τα καταλαβαίνω, μου φαίνονται πράγματα που παραπέμπουν σε άλλες εποχές. Έχουμε πολύ μεγάλες διαφορές με το ΚΚΕ, ιδιαίτερα σε θέματα δημοκρατίας, τις ελευθερίες, με το πώς βλέπουμε το σοσιαλισμό, κλπ., αντιμετωπίζουμε μια πολεμική κι αυτό έγινε εμφανές στις δημοτικές εκλογές. Εμείς όμως πιστεύουμε ότι η πολιτική μας αυτή θα βρει ρίζες μέσα στον ευρύτατο κόσμο της Αριστεράς, δηλαδή και σε αυτούς που βρίσκονται παραδοσιακά στην Αριστερά και σε ένα μεγάλο κομμάτι των νέων που είναι αριστεροί στην ψυχή χωρίς να δέχονται να είναι αριστεροί στις πολιτικές τους ταυτότητες. Τα μηνύματα για την Αριστερά είναι ευοίωνα. Για παράδειγμα στις εκλογές που έγιναν στην Ολλανδία, το αντίστοιχο κόμμα του Συνασπισμού από το 6% πέρασε στο 16%, πήρε δέκα μονάδες, πήρε δηλαδή το 150% περίπου τοις εκατό της δύναμής του, με βάση δύο βασικές κατευθύνσεις. Η μία κατεύθυνση ήταν του κοινωνικού κράτους, με όλες τις πτυχές που έχει-παιδεία, δημόσιος τομέας, εργασιακά δικαιώματα- και το δεύτερο το θέμα των ελευθεριών και ειδικότερα το θέμα των δικαιωμάτων των μεταναστών.

To Γραφείο Τύπου