Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
15/01/2007

Συνέντευξη του Προέδρου του Συνασπισμού Αλ.Αλαβάνου στο ραδιόφωνο του "ΑΘΗΝΑ 9,84" (Φ.Καρζής)

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Αλ. Αλαβάνος σε σημερινή συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του «Αθήνα 9.84», στον Φοίβο Καρζή, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στα θέματα της τρομοκρατίας και στα θέματα της Παιδείας.

Οι σχετικές τοποθετήσεις του Προέδρου του ΣΥΝ έχουν ως εξής:

Για την επίθεση στην Αμερικανική Πρεσβεία

-Ένα φαινόμενο που είχε ταλαιπωρήσει πολύ την Ελλάδα επιστρέφει. Ποια είναι η πρώτη σας εκτίμηση απέναντι στην αναβίωση του φαινομένου της τρομοκρατίας;...

Δεν ξέρουμε αν επιστρέφει με την κλίμακα και το μέγεθος που είχε υπάρξει επί δεκαετίες και σφράγισε όλη την πορεία από την μεταπολίτευση μέχρι τις αρχές της δεκαετίας που ζούμε σήμερα....

-Σε μια κλίμακα μεγαλύτερη από το 2002 και μετά...

Οπωσδήποτε ναι. Φαίνεται ότι υπάρχουν σοβαρές ευθύνες από τη  μεριά της κυβέρνησης, διότι είχε αποπροσανατολιστεί εντελώς στα ζητήματα δημόσιας τάξης, με τον τρόπο που τα αντιμετώπιζε. Είχε στραφεί σε μαζικές κινητοποιήσεις, σε επιθέσεις ενάντια σε κοινοβουλευτικά κόμματα, ιδιαίτερα τον Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς, σε μια αγοραία κάπως πολιτική παρέμβαση από την πλευρά του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, ενώ ίσως αλλού θα έπρεπε να είχε στρέψει το ενδιαφέρον της.

-Πιστεύετε ότι το γεγονός  ότι είχε μια συγκεκριμένη πολιτική συμπεριφορά, που την είχε φέρει επανειλημμένα, ιδιαίτερα την παρούσα ηγεσία του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης τον κ. Β. Πολύδωρα σε σύγκριση  με το κόμμα του Συνασπισμού και με εσάς προσωπικά, από πολιτική άποψη, το γεγονός ότι είχε στρέψει εκεί τις προσπάθειές του και τη λογική και την οπτική του το Υπ. Δημόσιας Τάξης ευνόησε στο να δημιουργηθεί χώρος για την εκδήλωση τέτοιων φαινομένων;...

Δεν θα έλεγα ότι αυτό ευνόησε. Δεν θάθελα να του δώσω μεγαλύτερη διάσταση απ΄ όση έχει. Θάλεγα όμως ότι το καράβι δεν είχε καλή πυξίδα και πήγαινε σε λάθος κατεύθυνση.

-Προβλέπετε ότι θα υπάρξουν πιέσεις αμερικανικές και ενδεχομένως και μία κλιμάκωση αυστηρότητας στο εσωτερικό;...

Εμείς καταδικάζουμε αυτά τα γεγονότα και είμαστε αντίθετοι στη χρήση κάθε είδους βίας για να εκδηλώσει κανείς την αντίθεση σε κάποιες πολιτικές. Ένας από τους λόγους που το κάνουμε αυτό, πέραν από την ειρηνική διάσταση της δικιάς μας φιλοσοφίας και των ενεργειών μας, είναι ότι προσφέρουν δικαιολογίες και προσχήματα για να χτίσουν ισχυρότερους μηχανισμούς αυταρχισμού και καταστολής. Ελπίζω ότι δεν θα γίνει αυτό. Ελπίζω ότι θα αναζητηθούν και οι αιτίες που οδήγησαν σ΄ αυτές τις ενέργειες. Θάπρεπε όμως κανείς να πει επίσης ότι δυστυχώς η αμερικάνικη πολιτική παγκόσμια –και στην Ελλάδα  δεν είμαστε εξαίρεση- είναι τέτοια που παράγει και γεννάει  βία. Το γεγονός αυτό είναι αρνητικό και αποσταθεροποιητικό και για τη δημοκρατία και για την κοινωνική πρόοδο.

-Δεν την δικαιολογεί φυσικά....

Φυσικά δεν την δικαιολογεί, αλλά δημιουργεί ένα φαύλο-κύκλο βίας, που έχουμε δει σε ακραίες καταστάσεις σε χώρες όπως είναι το Ιράκ. Το βλέπουμε σε πολύ περιορισμένες σχετικά διαστάσεις σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης, στην Ελλάδα κ.λπ.

Για την Παιδεία

-Το μέγα θέμα αυτών των εκλογών εικάζεται ότι, παρά την ανάδειξη άλλων θεμάτων εν τω μεταξύ, θα είναι η Παιδεία. Κι εκεί ο ΣΥΝ έχει μια εντελώς ιδιαίτερη θέση και ρόλο που δείχνει να έχει και ανταπόκριση στη νεολαία. Αλλά το άρθρο 16 είναι βέβαιο πια ότι θα αναθεωρηθεί ......

Τίποτα δεν είναι βέβαιο στην πολιτική ζωή, γιατί εκεί που ξεκινάει μια συλλογική δυναμική, εφ' όσον κρατήσει την ισχύ της, μπορεί να ανατρέψει και πολιτικούς σχεδιασμούς, που φαίνεται σήμερα ότι από τους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς θα περάσουν οπωσδήποτε.

Μ΄ αυτή την έννοια, θα έλεγα ότι δεν εγκαταλείπουν το μέτωπο πάλης και οι καθηγητές και οι φοιτητές και οι μαθητές, διότι έχουν μια σοβαρή ελπίδα, μια θέση η οποία έχει και βάθος και προοπτική, να συνεχίσουν να την υποστηρίζουν με ένα πάθος.

Ο ρόλος του Συνασπισμού δεν είναι κάποιος αποκλειστικός ρόλος, με κανέναν τρόπο. Αλλά ίσως ήταν το κόμμα εκείνο το οποίο με διορατικότητα έθεσε αυτό το θέμα πιο νωρίς απ΄ όλες τις άλλες πολιτικές δυνάμεις του τόπου.

-Και περιμένει κι ένα πολιτικό όφελος απ΄ αυτό. Εννοώ ότι το ΠΑΣΟΚ έχει έρθει σε δύσκολη θέση...

Ανεξάρτητα απ΄ αυτό, νομίζω ότι ήταν κάτι που όφειλε να το κάνει. Είδε πού πηγαίνουν τα πράγματα, είδε ότι υπάρχει άλλη δυνατότητα. Ο ΣΥΝ έχει επιμείνει στη Βουλή στο θέμα της Παιδείας, όχι μόνο αυτόνομα, αλλά στο θέμα της Παιδείας ως της κεντρικής οδού για την ανάπτυξη και την απογείωση της χώρας μας από τη σημερινή κατάσταση και την επιβίωση σε ένα διεθνή συσχετισμό ο οποίος είναι πολύ πιεστικός.

-Έχει πάντως ασκηθεί μια κριτική στον ΣΥΝ ότι αυτός που ήταν ένα κόμμα εισαγωγής ανανεωτικών ιδεών, σήμερα δίνει μια μάχη οπισθοφυλακών για τη διατήρηση κεκτημένων;...

Όταν μία χώρα αντιμετωπίζει έναν κίνδυνο απολυταρχισμού, το να δίνεις μια μάχη για την κοινοβουλευτική δημοκρατία δεν είναι μάχη οπισθοφυλακών. Είναι μια μάχη στη βάση μεγάλων αξιών και αρχών. Και με τον ίδιο τρόπο, η μάχη για το δημόσιο Πανεπιστήμιο, από τη στιγμή που αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο ο χώρος της ανώτατης εκπαίδευσης να γίνει χώρος μιας ακραίας επιχειρηματικής δραστηριότητας, δεν είναι μάχη οπισθοφυλακών. Είναι μάχη του μέλλοντος.

Το δεύτερο είναι ότι ο ΣΥΝ συνδέει τη δραστηριότητά του για την υπεράσπιση του άρθρου 16 με την παρέμβασή του για την ανανέωση της Παιδείας της χώρας μας και μάλιστα το έχω πει ήδη στη Βουλή και πρόκειται να γίνει σε μια-δυο βδομάδες, ο ΣΥΝ θα παρουσιάσει τις θέσεις του όχι μόνο για το Πανεπιστήμιο, που σε μεγάλο βαθμό τις έχει παρουσιάσει, αλλά για την αλλαγή όλου του εκπαιδευτικού συστήματος, ξεκινώντας από την κατάργηση των εισαγωγικών εξετάσεων για τα ανώτατα εκπαιδευτικά Ιδρύματα και την ελεύθερη πρόσβαση των μαθητών στα Πανεπιστήμια, κάτι το οποίο δεν είναι ούτε δημαγωγικό, ούτε ακραίο, αλλά που  ισχύει σε μια σειρά άλλες χώρες, όπως η Γερμανία -που υπάρχει απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

To Γραφείο Τύπου