Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
15/01/2007

Ανακοίνωση του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΝ για την αναθεώρηση του άρθρου 24

Η νέα επιχειρούμενη αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος, μόλις 5 χρόνια μετά την αναθεώρηση του 2001, δεν έχει κανένα άλλο στόχο, παρά να ολοκληρώσει την προσπάθεια που άρχισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τότε, αλλά που δεν ολοκλήρωσε όπως ήθελε χάρη στις έντονες αντιδράσεις όλων των οργανώσεων και των πολιτών που αντιστέκονται στην καταστροφή του περιβάλλοντος.

Σήμερα παρά τις έντονες αντιδράσεις όλων σχεδόν των κοινωνικών οργανώσεων κατά της νέας επιχειρούμενης αναθεώρησης του άρθρου 24, η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί να αφαιρέσει τη δυνατότητα που παρέχει το Σύνταγμα στα Ελληνικά δικαστήρια να προασπίζουν το περιβάλλον και να αποτρέπουν τον αποχαρακτηρισμό των δασικών εκτάσεων, που γίνεται πάντοτε προς όφελος των καταπατητών και της ολιγαρχίας.

Ο ΣΥΝ είναι κάθετα αντίθετος σε μια τέτοια δυσμενή εξέλιξη για τα δάση και το φυσικό περιβάλλον και σημειώνει:

1. Οι δασικές εκτάσεις έχουν μεγαλύτερη οικολογική και κοινωνική αξία και ο όποιος επιχειρεί να τις περιορίσει διαπράττει μεγάλο έγκλημα.

2. Ο ισχυρισμός ότι σήμερα οι δασικές εκτάσεις πρέπει να επαναπροσδιοριστούν με βάση τα δεδομένα από το 1975 και μετά, που ισχύει και το σημερινό σύνταγμα, είναι σόφισμα γιατί παραγράφει τελείως όλες τις ατασθαλίες και ιδιαίτερα τις ανεξέλεγκτες παρεμβάσεις και καταπατήσεις δασικών εκτάσεων επί χούντας.

3. Δεν παραγνωρίζουμε ότι υπάρχουν προβλήματα, αλλά εκτιμάμε ότι αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσα από νόμους που ψηφίστηκαν ή θα ψηφιστούν στη βάση ενός σοβαρού χωροταξικού σχεδιασμού.

4. Πιστεύουμε ότι αυτό που προέχει να ολοκληρωθεί όσον το δυνατόν γρηγορότερα, είναι η χάραξη των δασικών χαρτών και γενικότερα του Εθνικού Κτηματολογίου, του Δασολογίου (που έπρεπε να γίνει από το 1979) και του αιγιαλού.

Εάν αυτά που είναι επιταγές του Συντάγματος, δεν ολοκληρωθούν, τότε οποιαδήποτε παρέμβαση στο άρθρο 24 είναι εκ του πονηρού και εξυπηρετούν μόνο άνομα ισχυρά συμφέροντα. Σήμερα το δάσος ελλείψει Εθνικού Κτηματολογίου αποτελεί ΤΕΚΜΗΡΙΟ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΑΠΟΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΔΑΣΟΥΣ, ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΔΙΑΚΥΒΕΥΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΠΟΘΕΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

Καλούμε όλο τον Ελληνικό λαό να αντισταθεί σε μια τέτοια οδυνηρή εξέλιξη!

Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής