Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
15/01/2007

Ευρεία σύσκεψη οικολογικών φορέων και οργανώσεων πραγματοποιήθηκε σήμερα με πρωτοβουλία του ΣΥΝ με θέμα την επικείμενη συζήτηση για την αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος για τα θέματα περιβαλλονιτκής πολιτικής.

Ευρεία σύσκεψη οικολογικών φορέων και οργανώσεων, μαζί με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ( Φ. Κουβέλης, Ν.Κωνσταντόπουλος, Θ.Λεβέντης, Α.Ξηροτύρη) και τον πρόεδρο του ΣΥΝ Αλ.Αλαβάνο, πραγματοποιήθηκε σήμερα με πρωτοβουλία του ΣΥΝ με θέμα την επικείμενη συζήτηση για την αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος για τα θέματα περιβαλλονιτκής πολιτικής.

Κατά τη συζήτηση αναπτύχθηκε πλούσιος και γόνιμος προβληματισμός με άξονα, όπως τόνισαν όλοι οι ομιλητές, την απόρριψη της αναθεώρησης του άρθρου 24 του Συντάγματος, γεγονός που, όπως υπογραμμίστηκε, θα εντείνει το περιβαλλοντικό πρόβλημα που υπάρχει στη χώρα μας και θα εξουδετερώσει κάθε είδους προστασία, με οικολογικές, οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες.

Τη συζήτηση συντόνισε ο Μιχ. Παπαγιαννάκης μέλος της ΠΓ και υπεύθυνος για την περιβαλλοντική και οικολογική πολιτική του ΣΥΝ.

Στις εισηγήσεις τους οι ομιλητές τόνισαν μεταξύ άλλων τα εξής:

ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΣ, (ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝ)

«Με το Φαινόμενο του θερμοκηπίου η αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος είναι αυτοκτονία για την Ελλάδα.

-Το Ινστιτούτο Goddard τις NASA προβλέπει ότι το 2006 θα είναι το πέμπτο πιο θερμό έτος εδώ και δύο περίπου αιώνες, ένδειξη για την υπερθέρμανση του πλανήτη.

-Οι προσομοιωτές των υπολογιστών στο Εθνικό Κέντρο για την Ατμοσφαιρική Έρευνα στο Κολοράντο τις ΗΠΑ, έδειξαν ότι ο Αρκτικός Ωκεανός μέχρι το 2040 δεν θα είναι παγωμένος αλλά ανοικτά ύδατα.

-Τέλος και το κυριότερο, η έκθεση για το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι τις ερχόμενες δεκαετίες πρόκειται να υπάρξει ένα εντελώς νέου τύπου χάσμα μεταξύ Βορρά-Νότου στην Ευρώπη.

-Οι επιπτώσεις θα είναι άγριες, και από οικονομική άποψη, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Νότια Ιταλία και την Ισπανία.

Γι αυτό, πέρα από τις τις γνωστούς λόγους, το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου επιβάλλει να υπερασπιστούμε το άρθρο 24 του Συντάγματος για την προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων στη χώρα τις.

Η ΝΔ έχει μια πολιτική για το άρθρο 24 που όχι μόνο εκφράζει τα συμφέροντα των κερδοσκόπων, αλλά είναι και αντιεπιστημονική.

Τη στιγμή που η βρετανική κυβέρνηση παραγγέλλει την έκθεση Stern, που τεκμηριώνει τις τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις από την υπερθέρμανση του πλανήτη, η ελληνική κυβέρνηση προχωρεί σε αναθεώρηση του Συντάγματος, με βάση τα συμφέροντα των εργολάβων και ψηφοθηρικές σκοπιμότητες.

Ο ΣΥΝ πρωτοστάτησε στο άνοιγμα του μετώπου για το άρθρο 16 και με την ίδια δυναμική προχωρούμε και στη μάχη για το άρθρο 24 για την προστασία του ελληνικού περιβάλλοντος.»

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ ( ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ)

«Ενώ οι κινητοποιήσεις των φορέων και των πολιτών για τη μη αναθεώρηση του άρθρου 24 εμφανίζονται μέχρι στιγμής κατώτερες εκείνων του 2001 και «επισκιάστηκαν» από εκείνες για το άρθρο 16, ωστόσο οι πιέσεις για την αναθεώρηση από τους διάφορους οικοδομικούς συνεταιρισμούς αυτή τη φορά πύκνωσαν. Υπάρχει ανάγκη μεγαλύτερης κινητοποίησης συλλογικών φορέων και πολιτών.

Η πρόταση της κυβέρνησης, με αφορμή τη διαδικασία αναθεώρησης του άρθρου 24, περί ίδρυσης Συνταγματικού Δικαστηρίου, αποβλέπει στην ακύρωση του ΣτΕ. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι «προστατεύει» δήθεν το περιβάλλον, χρησιμοποιώντας το πρόσχημα του πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού.

ΝΙΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: (ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ, ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝ)

«Σήμερα αντιμετωπίζουμε έναν νέου τύπου νεοφιλελεύθερο λαϊκισμό, ο οποίος μηδενίζει και λοιδορεί ότι συνδέεται με κινήματα, με αντίσταση πολιτών κλπ. Όλοι κατανοούμε ότι ο μεγαλύτερος εχθρός του περιβάλλοντος είναι το ΥΠΕΧΩΔΕ. Το προτεινόμενο Συνταγματικό Δικαστήριο μετατοπίζει το σημείο ελέγχου για την προστασία του περιβάλλοντος και δίνει την αρμοδιότητα σε διορισμένες δομές έναντι του ανεξάρτητου ΣτΕ. Η εμμονή της κυβέρνησης στην αναθεώρηση του άρθρου 24 δείχνει εμμονή στις πελατειακές σχέσεις και στο στερεότυπο ότι η γη είναι εργαλείο πλουτισμού».

ΜΙΝΑ ΞΗΡΟΤΥΡΗ (ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ)

«Η ΝΔ επικεντρώνει στα θέματα χωροταξικού σχεδιασμού. Το ΤΕΕ και άλλοι φορείς, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και επισημαίνουν τον κίνδυνο να προηγηθεί η αναγνώριση δεύτερης και τρίτης γενιάς αυθαιρέτων και να έπεται ο χωροταξικός σχεδιασμός και το δασολόγιο»

ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ)

«Η πίεση που ασκείται από διάφορους οικοδομικούς συνεταιρισμούς είναι τεράστια και καταφθάνουν στα βουλευτικά μας γραφεία σωρηδόν συνεχώς σχετικά αιτήματα. Μάλιστα υπάρχει τέτοιου βαθμού κινητοποίηση, που συζητείται σοβαρά η ίδρυση ομοσπονδίας από την πλευρά τους. Και αυτό είναι ένα πρόβλημα που θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε».

ΒΑΣ.ΔΩΡΟΒΙΝΗΣ (Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος και πολιτιστικής κληρονομιάς)

«Η δήθεν χαοτική κατάσταση στο κτηματολόγιο είναι σκόπιμη και εξυπηρετεί πελατειακές σχέσεις. Πρέπει να ληφθούν πρωτοβουλίες για προτάσεις απαγόρευσης οποιασδήποτε εκτός σχεδίου δόμησης και μείωσης συντελεστών στην εντός σχεδίου δόμηση.

Δεν χρειάζεται τροποποίηση κανένα σημείο του άρθρου 24 όπως και του άρθρου 117παρ.3-4.»

Αναφερόμενος σε προτάσεις αναθεώρησης που σχετίζεται με τα ζώα συντροφιάς και με ζητήματα αιγιαλού που επιχειρήθηκε να κατατεθούν από το ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι η νομολογία που υπάρχει είναι επαρκής, και καλύπτεται από συστάσεις και οδηγίες της ΕΕ.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΗΛ( Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος και πολιτιστικής κληρονομιάς)

«Η διάκριση δάσους και δασικής έκτασης είναι μοναδική ελληνική πατέντα. Άλλωστε η Ελλάδα είναι το μοναδικό κράτος μέλος από τα 25 της ΕΕ που συνυπάρχουν στο ίδιο Υπουργείο το Περιβάλλον και τα Δημόσια Έργα.»

ΔΗΜ.ΚΑΡΑΒΕΛΑΣ (WWF)

«Ενώ θα μπορούσαν να υπάρχουν ενδιαφέρουσες προτάσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, ωστόσο στις συγκεκριμένες πολιτικές συνθήκες, ένα σενάριο αναθεώρησης θα ήταν επικίνδυνο. Θυμίζουμε ότι το ένα τρίτο των χαρακτηριζόμενων ως δασικών εκτάσεων που θεωρούνται «κατσάβραχα» είναι προστατευόμενοι οικότοποι προτεραιότητας (Οδηγία 92/43) και επομένως κάθε αλλαγή χρήσης αυτών των εκτάσεων θα έρθει σε σύγκρουση με το Κοινοτικό Δίκαιο.»

ΒΑΣ.ΚΕΛΑΡΗΣ( ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ)

«Θα πρέπει να λάβουμε υπ όψιν ότι στις επερχόμενες κινητοποιήσεις ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 24, θα έχουμε συμπαραστάτες και φορείς όπως η ΚΕΔΚΕ, ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΕ κ.α.»

ΣΑΚΗΣ ΚΟΥΡΟΥΖΙΔΗΣ (ΕΥΩΝΥΜΟΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ)

«Το αίτημα σήμερα είναι η ανάγκη για αυξημένη προστασία του περιβάλλοντος και όχι χαλάρωσής της. Ο ισχύων νόμος για το περιβάλλον, αν και βασικά ικανοποιητικός, χρειάζεται ενίσχυση και επικαιροποίηση. Σήμερα η αντίληψη πρέπει να είναι η κατάργηση κάθε οικοδομικού συνεταιρισμού και η απαγόρευση κάθε εκτός σχεδίου δόμηση.»

ΜΑΡΩ ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΟΥ(ΣΕΠΟΧ)

Σχολιάζοντας σχετική παρατήρηση τόνισε ότι «η πρόθεση να απαλειφθεί ο όρος αειφορία από το άρθρο 24, σημαίνει τη σκοπιμότητα να δοθεί μεγαλύτερο βάρος στην οικονομική διάσταση, πράγμα που επιτρέπει ο όρος «βιώσιμη ανάπτυξη». Σκόπιμα καλλιεργούνται συγχύσεις.»

Κλείνοντας ο Μιχ. Παπαγιαννάκης ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες και εξέφρασε τη γενική συμφωνία όλων ότι η συζήτηση για μια σοβαρή αναβάθμιση της περιβαλλοντικής πολιτικής, και με την ευκαιρία της επικείμενης αναθεώρησης, πρέπει να συνεχιστεί και να διευρυνθεί σε συνεργασία με όλους τους ενδιαφερομένους ώστε να τροφοδοτηθούν και οι πολιτικές μας πρωτοβουλίες και οι κοινωνικές κινητοποιήσεις.

To Γραφείο Τύπου